hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵司機關門冇看倒後鏡
返回列表 發新帖
開啟左側

輕鐵司機關門冇看倒後鏡

4056 發表於 2009-3-12 04:52 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2009-3-10 20:03 發表

列車在沒有人在駕駛室控制
不是會停下嗎?

而且大多路段輕鐵是與車路分開的

即是在路口
除非是撞車/不能向前進, (這些情況也不會用上cctv)
列車是需要離開路口才停下

即使有cctv, 都會被人擋著視線吧
那樣從 ...

講真丫,其實裝左cctv真係有好有唔好。做得耐既師兄咪唔想囉,因為裝左就冇得話睇唔倒車廂發生咩事。但我就好想裝,因為可以睇倒仲有冇人未落車,唔駛好似而家咁,望住車外塊鏡估下估下。車外塊鏡只睇倒有冇人追車同上落完客未,但有冇「老弱殘兵」需要幫手或者等佢落車就真係完全唔知。所以有時唔係唔幫或者唔等,而係根本唔知車上有咩人係度...   但諗下算啦,輕鐵係以平價為主,想裝cctv?港鐵冇咁好死啦,     如果裝左,就算有人擋住,都總好過而家咁咩都睇唔倒丫

起廉就可以睇清楚d前半部分。但多人既時候,頭卡既後半部同後卡都係完全睇唔倒ge,唯有寄望行動緩慢既乘客識得坐近司機,方便照顧...

至於老頑頭兄提到507線司機會起晒最右邊廉,其實唔關線事,輕鐵司機每日都會渣唔同線,係視乎公司習慣。而起右邊廉係公司要求,方便畀乘客睇倒少少前方發生咩事。我自己就like起晒d廉,畀後面d人睇下風景,減低搭輕 鐵既怨氣

柏麗之戀
4056 發表於 2009-3-12 04:57 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-3-10 19:44 發表

首先, 輕鐵有一樣野叫做拖卡,
如果車長要去後卡睇下發生咩突發事件, 就一定要離開駕駛室,
列車就會處在無人駕駛的狀態.
輕鐵要與路上車禍共同使用馬路, 四周環境危機四伏,
車長一離開左駕駛室, 危險程度亦隨之增加 ...

其實最主要係用來platform duty時睇車內仲有冇人「被困」落唔倒車~~
對於拖卡既睇法都岩架,但原因係在列車行走時係去唔倒後卡,就算停低晒車都冇用,用plunger又只可以從對話得知後面既情況,始終有cctv好好多...

至於分神問題,cctv最大功用係用於platform duty,platform duty即係開門上落客,部車開左門就即係停定啦,咁就唔會存在分神問題啦~

p.s.終於有人知道輕鐵係危機四伏,而唔係跟住條軌咩都唔駛理

柏麗之戀
3ASV196 發表於 2009-3-12 10:14 | 顯示全部樓層
其實我會同意裝cctv gei, 講真, 依家巴士司機都會有cctv 睇住上層, 一樣唔會有分心問題,
(渣巴士一樣咁用神), 而且cctv只是多一個保障,/途徑去觀察車箱,  一樣可以好似以前gum....
用倒後鏡, 透過玻璃睇....無乜影響......

而乘客太多, 會唔會阻到? 阻就一定有機會阻到, 不過如果裝係"天花", 阻的機會較少,
一定比現時好... 而且亦可以唔只針對上落車, 亦可以更有效處理突發事件, 及加強保安

而外國好多電車, 有好多cctv, 不過是保安用途為主....目的不同....

3ASV196.KE7270
AVW56 發表於 2009-3-12 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2009-3-12 04:57 發表

其實最主要係用來platform duty時睇車內仲有冇人「被困」落唔倒車~~
對於拖卡既睇法都岩架,但原因係在列車行走時係去唔倒後卡,就算停低晒車都冇用,用plunger又只可以從對話得知後面既情況,始終有cctv好好多...

至於分神問題,cctv最大功用係用於platform duty,platform duty即係開門上落客,部車開左門就即係停定啦,咁就唔會存在分神問題啦~

p.s.終於有人知道輕鐵係危機四伏,而唔係跟住條軌咩都唔駛理

無錯啦, you got my point.
個cctv主要係停定左車先會睇.

有cctv點都好過無, 對車長而言, 佢可以更容易掌握車廂內的情況, 以及輕鬆的perform platform duty.
對乘客而言, 車長可以透過cctv肯定想落車的乘客落晒車未, 乘客落唔切車以及誤被車門所傷的情況都可以大大減少發生.

小弟當然清楚輕鐵危機四伏啦, 因為小弟係屯元天都住左好多年lu,
涉及輕鐵的交通意外, 好多時都錯不在輕鐵,
而是一些來自外區, 不熟悉輕鐵的汽車司機,
他們駕車誤進路軌, 或輕視輕鐵而衝燈所致.

而且, 跟住條軌都唔係絕對穩陣,
輕鐵始終係開放式設計, 誰知曉幾時會有一個異物出現在路軌上?

話時話, 4056兄你返夜更個陣, 會唔會覺得特別難楂?
因為小弟覺得, 部分輕鐵路段的燈光似乎不足, 就算開車頭燈,
遠方景物其實都唔係睇得好清楚.

雖然小弟只係輕鐵常客, 但輕鐵車長的壓力, 小弟還算了解的
AVW56 發表於 2009-3-12 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-3-12 10:14 發表
其實我會同意裝cctv gei, 講真, 依家巴士司機都會有cctv 睇住上層, 一樣唔會有分心問題,
(渣巴士一樣咁用神), 而且cctv只是多一個保障,/途徑去觀察車箱,  一樣可以好似以前gum....
用倒後鏡, 透過玻璃睇....無乜影 ...

非常同意,

其實我都想用呢個例子來回應 mmlcs36.

公共巴士, 係八九十年代, 車長全是透過 鏡 去觀察上層情況

但係2000年打後, 巴士公司都可以用cctv代替啦.

輕鐵的情況, 根本就係一樣
mmlcs36 發表於 2009-3-12 16:11 | 顯示全部樓層
4056 發表於 2009-3-13 04:42 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-3-12 15:43 發表

而且, 跟住條軌都唔係絕對穩陣,
輕鐵始終係開放式設計, 誰知曉幾時會有一個異物出現在路軌上?

話時話, 4056兄你返夜更個陣, 會唔會覺得特別難楂?
因為小弟覺得, 部分輕鐵路段的燈光似乎不足, 就算開車頭燈,
遠方景物其實都唔係睇得好清楚.

雖然小弟只係輕鐵常客, 但輕鐵車長的壓力, 小弟還算了解的

多謝你體諒我地苦況

你講中point呀,跟住條軌先至係危險主因。好似路面車有危險時可以brake加扭少少彎,已經可以避開左突發事件。輕鐵一見倒危險野只有減速,剎唔切就眼白白睇住撞埋去。所以輕鐵要比起路面車睇遠好多,同埋要預左盲點係有野,唔可以好似巴士咁見倒野先響horn或減速,輕鐵剎車弱好多...

燈光開始,夜晚係有ga,尤其是在青山公路,有d路口可以五十幾六十咁過,但周圍有好多盲點,真係咁唔好彩有野突然走出來,除左e-brake盡量減低傷亡,真係冇辦法...   有時話就話睇通,但係好多突發野係估唔倒。畀個例子,有個路人站在walkway邊望住你,你知道佢見倒你,於是放心過,但佢可以突然痴左線走出來,死未...   日日都有咁既例子,我地都預左喇~   但又唔可以碌車喎,夜晚部分路線唔夠時間跑...

有咩事爆左獲,又要被上面召肺,又搞一大輪,上面又話你做咩唔預左人地衝燈,做咩預d人望住你就當佢知你存在,好多做咩做咩既問題...來話你警覺性不足,人地錯入你數,做輕鐵司機冇事就好,有事真係唔好受...   我都明渣車係要警覺性同包容,但架車行緊要好多野要睇,你咁岩睇緊左邊時右邊突然有架法拉利衝燈高速轉彎剷埋來,都係輕鐵錯,你地話點會做得開心...

柏麗之戀
4056 發表於 2009-3-13 04:51 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2009-3-12 16:11 發表

巴士與輕鐵的情況不一樣

正如其他鐵路一樣
也是透過車外的車門情況來決定關門

以樓主所說的顧慮
裝cctv是不能將其消除的

樓主所說既顧慮當然唔係cctv可以消除,因為樓主既顧慮只需處分該司機已經可以解決,司機連外鏡都冇睇,咁cctv佢都一樣唔睇啦,當然冇用

但話題係platform duty關門,cctv係有用,因為輕鐵已經被默認為「鐵路巴士」,唔同重鐵。重鐵就見人追車都可以關門/夾倒人先開門,有冇人落車可以唔駛理。但輕鐵?有人衝門要開得切,車門撞倒人一定係司機錯,有人追車要等,行得快過時間表但又被投訴唔等客又要照肺。輕鐵你當佢巴士咁睇,如果有個客落唔倒車,佢話你未落晒人就關門,巴士司機會點?   但我地又要跟timetable行車,根本冇可能等完一個又一個,要知道部分人係浪漫派,待車門閂晒先「唔該有落」,我地顧得邊樣...
柏麗之戀
童星之迷 發表於 2009-3-23 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Ivan_Chan_2008 於 2009-3-4 11:08 發表

強制唔俾落又唔得喎!
皆因遇到"頑皮"的乘客,佢地在後面唔知做咩
咁樣好影響車長的駕駛,應該由車長決定落唔落膠簾
無理由為自己的滿足,影響成車人和路人的安全......咁同自私有咩分別? ...

我搭輕鐵既經驗
當時部車長真係完全無落廉,
有位乘客叫車長去死
列車到站,個乘客當場被車長大鬧