hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 慳o的啦!
開啟左側

慳o的啦!

TL 發表於 2005-8-15 00:56 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2005-8-15 21:11 | 顯示全部樓層
[ref=338684]hksf[/ref]  在 2005-8-14 10:18 PM 發表:

小弟全屋都係用慳電膽同光管.

屋企夏天冷氣都係開o左幾次.
(每次唔多過四小時)
最近一期電費係$240~,

水費都只係三十幾蚊~

點解可以咁平架~#:-[
我三人家庭水費試過最少都要五佰幾蚊, 通常六佰幾蚊.
夏天只開一部一匹冷氣, 電費都要五佰幾蚊#:-X
238X 發表於 2005-8-15 21:57 | 顯示全部樓層
[ref=338983]TL[/ref]  在 2005-8-15 12:56 AM 發表:

個個月都係自己打去 28805522 報錶架,
就係唔知係個錶行快走, 定真係用多左.
(硬係覺得係前者) :mad:

肯定係前者,因為我都係咁。
不過一年報一次錶已經可以好準。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
alexero 發表於 2005-8-15 22:14 | 顯示全部樓層

[ref=339733]barking[/ref]  在 2005-8-15 21:11 發表:

點解可以咁平架~#:-[
我三人家庭水費試過最少都要五佰幾蚊, 通常六佰幾蚊.
夏天只開一部一匹冷氣, 電費都要五佰幾蚊#:-X

三人家庭水費要五百幾蚊,真係幾誇張喎
我自問我屋企人都有少少「潔辟」,用水量算偏高(但未至於亂用)
每期水費都係二百幾...

睇黎一係你屋企人真係用好多水,一係屋企有水管漏水
再唔係就係個水錶有問題...

你一日開幾多個鐘冷氣先?
如果開>10個鐘,我諗$500都差不多吧...
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
alexero 發表於 2005-8-15 22:19 | 顯示全部樓層
[ref=339797]238X[/ref]  在 2005-8-15 21:57 發表:

肯定係前者,因為我都係咁。
不過一年報一次錶已經可以好準。

你個煤氣錶都係行快左?

我屋企煤氣費長期高於電費
每個月都要30度...
不過我屋企有用煤氣熱水爐,亦都成日煲湯
阿媽煮送又好鍾意煮耐D,驚唔熟喎

有無人屋企煤氣都係要每月30度?
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
 樓主| hk4sure 發表於 2005-8-15 22:30 | 顯示全部樓層
[ref=339834]alexero[/ref]  在 2005-8-15 10:19 PM 發表:

不過我屋企有用煤氣熱水爐,亦都成日煲湯

如果成日煲老火湯不如買個壓力煲,
慳好多火(同埋錢)的。 #;)
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
TL 發表於 2005-8-15 23:05 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2005-8-15 23:06 | 顯示全部樓層
[ref=339855]hk4sure[/ref]  在 2005-8-15 10:30 PM 發表:

如果成日煲老火湯不如買個壓力煲,
慳好多火(同埋錢)的。 #;)

真空煲安全d喎
barking 發表於 2005-8-15 23:15 | 顯示全部樓層
[ref=339824]alexero[/ref]  在 2005-8-15 10:14 PM 發表:

三人家庭水費要五百幾蚊,真係幾誇張喎
我自問我屋企人都有少少「潔辟」,用水量算偏高(但未至於亂用)
每期水費都係二百幾...

睇黎一係你屋企人真係用好多水,一係屋企有水管漏水
再唔係就係個水錶有 ...

住左咁多年都係呢個水費價...又唔覺有水管漏水.
我懷疑係部傳統式洗衣機浪費水, 每次洗衫也用掉百幾公升的水.
不過始終無實質數據證明我部洗衣機食水最深#:-/
238X 發表於 2005-8-15 23:24 | 顯示全部樓層

[ref=339834]alexero[/ref]  在 2005-8-15 10:19 PM 發表:

你個煤氣錶都係行快左?

大劑,睇錯引文。我以為佢話煤氣估大左個數。

想改都改唔到了。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知