hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 兜兜轉轉的感情
開啟左側

兜兜轉轉的感情

markwong 發表於 2005-8-15 13:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

轉自某些討論區,個人認為最終會係本文作者及Y小姐,大家
會否認同?

----------------------------------------------------------------------

好耐無出文,今次想同大家分享一下我的一件事,看看大家又
會如何處理。

我與Y小姐相識超過十年,相識時只係同學,畢業後有一年多沒
有來往;畢業後第3年在聚會中碰面,随即成為好朋友,但她己
有男友,再過一年,我與Y小姐的好朋友拍拖,不過拍了幾個月
便分了手,但我仍經常與Y小姐單獨約會,放假便外出,睇戲、
食飯、釣魚、遊河、晚晚傾電話,而Y小姐亦經常有事就必想找
我,印象最深係有一次在戲院,夏天時冷氣很冷,她有披肩而
我亦很冷,她叫我繞過她的背,左手搭她的左手而坐(擁着她),
當晚她更在回家搭巴士時,用咀唇貼實我隻耳同我講話;而通
常我地出去,她男友來電,必定話同緊個女仔去街;

後來我在一年後,又再同另一個女仔C小姐拍拖,而呢次我拍
左三年拖,期間雖然同Y小姐少左見面,兩三個月先見一次,但
就只係晚飯,或每逢打風早走而約埋返屯門,而電話就每幾日
先傾一次;期間Y小姐曾表示己分手等等,但卻被我撞到她拍拖;
而C小姐一直對我同Y小姐來往有微言,最後以分手要脅我不耍
再同Y小姐來往,但我竟應允C小姐..........分手就分手:翌日我通
知Y小姐我分手了,她即致電C小姐確認一下,並同C小姐傾了
三年內唯一一次超過五分鐘的電話,而Y小姐不是叫C小姐跟我
復合,而係話要介紹男仔俾佢!

呢兩年我無拍拖,仲走去進修,每個星期有一晚去元朗上堂,十
點鐘放學,在近兩個月,Y小姐會從屯門走到元朗上,在我架車
旁邊等我放學,並去食搪水;而每次車到佢屋企下面,佢落車
時就會叫我返屋企打俾佢,我頭一次唔打俾佢,佢就打俾我,話
我唔打俾佢,佢擔心我;第二次佢電話飛左線,佢即刻打俾我,
話專登唔沖涼等我打俾佢,點知發現飛左返公司,就即刻打番俾
我。

而係前幾晚,佢同班朋友見面,期間突然打俾我,話最衰我果朝
早車佢返工,令佢無帶全月通,之後又打俾我,話佢班朋友對我
好有興趣,又話其中一個叫XX的女仔性格好似佢,要介紹俾我,
好啦,前晚出左去,連同我3女1男,叫XX的女仔完全唔似Y小姐,
而XX同佢朋友落車時都講句,"多謝您,叫Y小姐陪您補數",
"我走啦,您地可以直落啦",我都唔明到底乜事,又話介紹XX
俾我,但係人地似乎認定我先同Y小姐一起!

講左好多,過去多年,每次我問Y小姐幾時同佢拍左成十年拖
的男友結婚,佢都話,唔好講呢D啦!或者:您快過我的!但係
佢男友成三十六七歲!

到底:
Y小姐在我自己心中係乜地位,而Y小姐又想點呢?我前度女友
今天打俾我,同我講,您同Y小姐係一對,呢D係我直覺!不過
Y小姐一直有男友,如果您地係我又會點做?
simon12 發表於 2005-8-15 19:46 | 顯示全部樓層
[ref=339361]markwong[/ref]  在 2005-8-15 01:12 PM 發表:

轉自某些討論區,個人認為最終會係本文作者及Y小姐,大家
會否認同?

----------------------------------------------------------------------

好耐無出文,今次想同大家分享一下我的一件事,看看大家又 ...

看來咁講,Y小姐好像對你依依不捨這段戀情,對現有男友等如普通朋友看待。其實看來看去真係唔明,Y小姐是否一直都係個位男友,中途有沒有散拖?而C小姐為何誤解你結識女方就認定大家有戀情。其實筆者都有感,筆者眼見公司的幾位女同事拍拖,在工作期間或午飯期間有人找你,都估都估到是男友打。唉,我個心都不知點解會攣攣亂#:-/好像八掛理人的事...
筆者是個未有初戀經驗的人,首次分享我的看法。#???
307 發表於 2005-8-15 20:29 | 顯示全部樓層
無計,
感覺話俾我知,
C小姐係覺得你欠佢一個解釋...
Y小姐睇落就似可以同你開始,
但係可能你兩個已經係熟到一個唔可以做男女朋友的地步。
到底你自己想唔想試,
甚至你會唔會諗做第三者呢?

呢d問題,我係完全答你唔到,
真係希望你自己諗一諗先,
再話俾大家知你的諗法。
只罵不建議=不負責任
 樓主| markwong 發表於 2005-8-15 20:49 | 顯示全部樓層

其實我唔係當事人,不過對於他們來往十多年,都好似走唔埋,
好似有d可惜
 樓主| markwong 發表於 2005-8-15 20:51 | 顯示全部樓層
[ref=339610]simon12[/ref]  在 2005-8-15 07:46 PM 發表:

看來咁講,Y小姐好像對你依依不捨這段戀情,對現有男友等如普通朋友看待。其實看來看去真係唔明,Y小姐是否一直都係個位男友,中途有沒有散拖?而C小姐為何誤解你結識女方就認定大家有戀情。其實筆者都有感,筆 ...

文中係先結識Y小姐,再有C小姐
307 發表於 2005-8-15 21:03 | 顯示全部樓層
[ref=339709]markwong[/ref]  在 15.8.2005 20:49 發表:
其實我唔係當事人,不過對於他們來往十多年,都好似走唔埋,
好似有d可惜

但係如果雙方都跟對方太熟稔,
基本上都係很難可以一起了。
只罵不建議=不負責任