hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 失業以來所見所聞
開啟左側

失業以來所見所聞

ASV66 發表於 2005-8-17 11:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從8個月前辭工專心進修之後, 發覺搵工好困難, 並唔係正苦所講咁好環境......

冇錯而家打開份報紙係多左好多工比大家選擇, 但係經過小弟不下三幾百次既見工經驗所得, 勞工市場已經有咁既趨勢:

1/. 寫字樓/行政工作已經唔再接納男性, 女性工作回報進一步提高, 男性搵工, 只能夠接受輪班輪休/長時間工作/通宵工作, 或者長註內地, 除非你係碩士生, 可以勝任管理層工作, 如果唔係, 就連一份小小文員仔都未必考慮你!

2/. 男性工資進一步下降, 女性工資進一步提高; O係小弟每日閱報十多份既觀察所得, 部份男女均可既工作中, 工資幾乎可以相差一倍! 又拎番文員出黎講, 男性需負責文職工作以外, 更要負責搬運或者外勤/跑街, 甚至北上, 而工資平均只得6-7K; 女性嘛? 擔擔抬抬梗係唔使做, 人工竟然可以過萬!

小弟就曾經O係勞工署搵到一份文員, 月薪$12,000-, 而且條件亦符合, 但係通過勞工主任致電該公司負責人, 佢話:"淨係請女仔咋! 不過, 你有時間, 咪上黎見下囉!"

3/. 勞工署經常幫助一D"上左年紀"既人士搵工, 呢個係十分好既行動; 但係, 佢地舉辦既課程, 只適合40歲以上同埋完全冇技能同學識既人士而設; 但係, 現今勞工市場傾向僱用年輕人, 取其人工低同聽話, 所以超過30歲既人士, 除非有DIP或者異常專業既技能, 否則你手上有幾多張CERT都好, 只要見到你有3字頭, 你封求職信一定投籃!

除左以上既親身經歷之外, 眼見女性亦越來越吃香, 秘書, 登記護士, RECEPTIONIST一定係女士之外, 好多CUSTOMER SERVICE, 文職工作, MANAGEMENT已經唔再考慮男性, 就算女性學歷不高, 做FASHION SALES GIRL閒閒地都10K以上; 男士? 楂貨櫃楂巴士啦! 嫌時間長呀? 搬貨跟車囉! 再唔係做食蕉囉! 12粒鐘都有6K架! 不過要考牌先丫唔該!
Rick 發表於 2005-8-17 12:35 | 顯示全部樓層
I'm currently unemployed also.  Yes, I note the "female-first" trend too.  Some of my friends (girl) have changed their job for several times in the last couple years, and their salary is now around 13k something (they're not college graduated).

I can feel your disappointment or even anger, as sometimes I have similar emotion.  But no need to envy.  I strongly believe that the current Disney and tourism bubble will blast in a few years or sooner.  I suspect it will be a meltdown-scale, even worse than our last depression.

[ Last edited by Rick on 2005-8-17 at 12:46 ]
 樓主| ASV66 發表於 2005-8-17 14:24 | 顯示全部樓層
[ref=341503]Rick[/ref]  在 2005-8-17 12:35 發表:

I'm currently unemployed also.  Yes, I note the "female-first" trend too.  Some of my friends (girl) have changed their job for several times in the last couple years, and their salary is ...

好開心有人同意小弟既想法!

我姨仔由今年1月至今已經轉過兩次工, 每份工都超過15K, 佢每次轉工既理由都係: "唔鍾意個老細咪唔做囉!" 最諷刺係佢既工作能力只係一般, 強項係八卦!

至於我太太嘛? 佢都有19K! 仲係工作量超低!!!
eric278 發表於 2005-8-17 17:12 | 顯示全部樓層

若果該僱主話只請女仔,已經觸犯性別歧視條例,建議樓主向平機會投訴。
還看香港公交
barking 發表於 2005-8-17 21:15 | 顯示全部樓層
香港很多中小型公司, 屬全女班寫字樓
男上司; 女下屬, 已成趨勢.
mckhgc 發表於 2005-8-17 21:44 | 顯示全部樓層
[ref=341442]ASV66[/ref]  在 05年08月17日 11:13 AM 發表:

O係小弟每日閱報十多份既觀察所得, 部份男女均可既工作中, 工資幾乎可以相差一倍! 又拎番文員出黎講, 男性需負責文職工作以外, 更要負責搬運或者外勤/跑街, 甚至北上, 而工資平均只得6-7K; 女性嘛? 擔擔抬抬梗係唔使做, 人工竟然可以過萬!  

小弟唔係要反對閣下既意見,其實你講呢D野係人都知,只係唔明白以上呢一段,閣下係如何從「閱報十多份觀察所得」?報紙上既招工廣告,冇可能會寫呢D野

其實對男性唔公平既野,社會上極少會有所討論,
就算有,都往往俾某D人一句「做得男人,大方D啦!咁都計冇女仔鐘意架」就打沉

而家既社會上,女性賺錢能力已經高過男性,但男性傳統既經濟責任卻未有減輕,女性亦冇體諒男性搵錢艱難。

好簡單,一個男人失業、或低收入,有冇資格講情情搭搭?
答案係冇,「冇錢就唔好學人拍拖啦,吃喝玩樂點都要使錢,就算行山行沙灘都要車錢啦,就算AA制呀,都要俾得起自己o個份先得架,唔通要個女仔出埋你o個份咩」、「你估真係有情飲水飽咩,成熟D喇,貧賤夫妻百事哀,冇錢味盞餓死老婆瘟臭屋.....」,呢D說話我唸大家唔會陌生。

但當女人失業、低收入,又會唔會有呢D說話?唔單止冇,佢既伴侶仲要負起經濟上照顧佢既責任(雖然如閣下所講,同樣係要賺咁多錢,男比女係困難得多),有心但冇力,就好似以上咁講,如果連心都冇,就更加係十惡不赦的死罪!

你係要唔信的話,不妨去任何一個 love板, newsgroup也好web forum也好,
問「我一係失業,一係就搵得雞碎咁多,窮到仙都唔仙下,好彩我女/男朋友有份搵定既工,人工都唔錯,所以拍拖行街食飯睇戲次次係佢俾晒錢,但而家佢話我又冇出息又食窮佢,所以同我分手,你話佢係咪好衰?佢係愛我就唔應該介意幫我俾錢........」,同樣呢個問題,分別以男性及女性身份問,我保證反應會係180度唔同

再加上小六升中的混合派位,亦勢令女性搵錢比男性多/容易的情況加劇,但卻不見任何跡象顯示女性對男性有所體諒。以往男尊女卑男強女弱的社會,男性視女性為弱者,歧視之餘,都仲會給予體諒同保護,例如女性冇獨立經濟能力,男性唔單止唔會由得女人餓死,反而會視賺錢養活老婆為天職。但現在遂漸轉變成女尊男卑女強男弱,女性不單有獨立經濟能力,賺錢仲易過男人,女性對男性卻冇絲毫體諒,只有不斷提高的要求,男人做不到,就一沉百踩落井下石,未來的兩性關係,實在不容樂觀

其實香港既情況已經算好D,o係大陸同台灣仲差,有D直情一係講明淨係請女性,一係就男女都請,不過就講明對男性有較高入職要求,例如同一份航空服務員,學歷要求女性要高中,男性要大專,唔通同一樣工種,女性就讀到高中就可應付,男性就要讀多個大專至做得黎?又例如同一份網吧場務員,講明「男性須具基本處理PC故障能力」,唔係應該「具基本處理PC故障能力」優先#:`(?

[ Last edited by mckhgc on 2005-8-17 at 21:57 ]
mckhgc 發表於 2005-8-17 21:47 | 顯示全部樓層

[ref=341881]barking[/ref]  在 05年08月17日 09:15 PM 發表:

香港很多中小型公司, 屬全女班寫字樓
男上司; 女下屬, 已成趨勢.

咁又未必,我已經係連續幾份工要跟女上司

如果真係你所講咁的話,睇怕平機會之流又會嘈
「而家普遍既趨勢,係男上司配女下屬,可見高級職位多由男性出任,基層職位卻以女性居多,證明香港女性仍受歧視.......」
#:-/
bose_hung 發表於 2005-8-17 22:03 | 顯示全部樓層
[ref=341654]eric278[/ref]  在 2005-8-17 05:12 PM 發表:

若果該僱主話只請女仔,已經觸犯性別歧視條例,建議樓主向平機會投訴。

字面上話「男女均可」,
唔代表心入面都係咁諗……

正等於上面個例子,
間公司唔係唔 in 男人喎,
不過係 in 完都肯定唔會請之嘛~~

就算係平機會都應該係「咬佢唔入」,
除非投訴人係 outstanding ,
而且知道最後成功入職o既人係比自己差好多,
咁平機會先至有機會「咬得佢入」……
第一點唔難做到,
不過第二點可以點證明?
就算咁幸運搵到第二點o既證據,
仲可以告得到間公司入罪,
咁又點?
叫間公司請你?
係你你都唔入去做啦!
係咪?~~

與其花時間同平機會傾,
不如搵呢D時間見多份工仲實際……
kychung 發表於 2005-8-18 00:30 | 顯示全部樓層
arm arm同一D已經畢業ge師兄傾開呢樣野
佢覺得大家ge睇法似乎係將責任推落女性身上
當頭捧喝咁話
明明自己唔爭氣
要怪就只可以怪自己無用云云
南粵急行 rail.kychung.com
mckhgc 發表於 2005-8-18 00:44 | 顯示全部樓層

[ref=342231]kychung[/ref]  在 05年08月18日 12:30 AM 發表:

arm arm同一D已經畢業ge師兄傾開呢樣野
佢覺得大家ge睇法似乎係將責任推落女性身上
當頭捧喝咁話
明明自己唔爭氣
要怪就只可以怪自己無用云云

好奇怪
敢間閣下的師兄,是否對在本thread中貼文的版友有深入認識(即係起晒底),
知道晒以上板友既學歷、工作紀錄、為人、性格、待人接物處事態度?
否則何以如此肯定係「明明自己唔爭氣」?

咁我又問下喇,而家又一個趨勢,
就係高薪厚職既職位,如果女人多就係「男人質素差」,男人多就係「女性受歧視」,
又或者一男一女競爭升職,升男就係「歧視女性」,
升女就係個男既「唔爭氣,要怪就只可以怪自己無用」
咁唔知閣下同閣下對呢個現象又有何高見呢?