hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港島綫幾時蹦咗過九龍?
返回列表 發新帖
開啟左側

港島綫幾時蹦咗過九龍?

lsc04d11 發表於 2009-4-6 10:23 | 顯示全部樓層

總而之,應該係紅色往中環(旺角)、紅色往荃灣(呢個冇錯)

西鐵綫有四個站都轉得輕鐵啦...四個位都係用同一隻色,那隻是否叫泥黃色??
brian 發表於 2009-4-6 17:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-4-5 17:03 發表
除了用了藍色外﹐我唔覺有問題。

它只是指出在此轉車去中環﹐可能你想多了。反而用番紅色﹐可能令人更易誤會。

明明印錯都可以話唔覺有問題…

真係唔明點先算係問題lu~

BusterGMT 發表於 2009-4-6 22:51 | 顯示全部樓層
呢個錯誤我已經係前幾日影底左

唔知呢個錯左幾耐呢?

我個人覺得咁樣已經好大問題
遊客未必記得邊條線叫咩名,只會靠呢D顏色去認路
上圖即係話「旺角站可以轉藍色線去中環沿途各站」,但係遊客去到旺角站剩係見到綠色線同紅色線,見唔到藍色線,咁佢地會點算呢?
h2o 發表於 2009-4-6 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 2009-4-6 17:52 發表

明明印錯都可以話唔覺有問題…

真係唔明點先算係問題lu~

同意, 錯左咪認左佢 (我講鐵路公司), 改番正就得.

何必為理由而找理由, 越講越離譜
mmlcs36 發表於 2009-4-6 23:35 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2009-4-7 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-4-5 17:38 發表
油塘同調景嶺上圖係咪無左轉線標示?

如果有其他更直接路徑, 則路線圖上不會出現任何轉線標示
JX9097 發表於 2009-4-7 09:19 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2009-4-6 23:22 發表
同意, 錯左咪認左佢 (我講鐵路公司), 改番正就得.

何必為理由而找理由, 越講越離譜

認同...而且印錯顏色啫
又唔係咩死罪
lsc04d11 發表於 2009-4-8 10:48 | 顯示全部樓層
你公司出糧個小數點放前左一個位,緊唔緊要呀??

路線圖錯少少野都可以被人投訴到死...仲要係一個唔係咁多人留意到既point..港鐵,仲要係咁矚目既旺角站轉去中環,都話唔重要??

咁考試成績表,全部合格,無lala印錯一下紅色重唔重要呀??雖然你知係全部合格,但外眼人一看見到有個紅色,唔使睇下你幾多分已經有個超壞印象啦..
thomasluke231 發表於 2009-4-8 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 BusterGMT 於 2009-4-6 22:51 發表
呢個錯誤我已經係前幾日影底左

唔知呢個錯左幾耐呢?

我個人覺得咁樣已經好大問題
遊客未必記得邊條線叫咩名,只會靠呢D顏色去認路
上圖即係話「 ...

呢幅圖應該不受康城站更換路綫圖影響,那麼這路綫圖已經存在一年??
ASV50 發表於 2009-4-11 00:54 | 顯示全部樓層

明明記得之前都仲係紅色,,我有影過相..不過搵唔到
但係係youtube搵到一段片..
係可以見到旺角站的紅色轉車標示, 與 東鐵線的標示..是同時存在的..

http://www.youtube.com/watch?v=VG6wdeJPL7c
約0:52, 1:23-1:27