hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 新聞 : 澳門澳巴新車 - 五洲龍設計線
開啟左側

新聞 : 澳門澳巴新車 - 五洲龍設計線

AD264 發表於 2005-8-20 16:22 | 顯示全部樓層

[ref=344583]S3BL121[/ref]  在 2005-8-19 11:37 PM 發表:

佢的混能車的原理

咩野黎架#:-[
S3BL121 發表於 2005-8-20 16:39 | 顯示全部樓層
[ref=345093]AD264[/ref]  在 2005-8-20 04:22 PM 發表:

咩野黎架#:-[

混合動力車咁解
我都係要改一改之前篇文先
免得誤會。
粵B 66645 311常用車
AD264 發表於 2005-8-20 16:44 | 顯示全部樓層
[ref=345106]S3BL121[/ref]  在 2005-8-20 04:39 PM 發表:

混合動力車咁解
我都係要改一改之前篇文先
免得誤會。

恕小弟愚昧, 咁混合動力車又即係點解#:-[
kychung 發表於 2005-8-20 18:15 | 顯示全部樓層

[ref=345058]S3BL121[/ref]  在 20/8/2005 15:25 發表:
深圳五洲龍只不過係一間車身製造廠
用的係較平的解放底盤 ...

何況只耗資4000萬就開發到hybrid技術出黎
似乎都欠缺說服力
不過我覺得佢話所謂ge"混合動力"
未必係指hybrid
其技術指標可能只係去到鐵路上ge柴電機車ge層次而已
南粵急行 rail.kychung.com
S3BL121 發表於 2005-8-20 18:15 | 顯示全部樓層
[ref=345110]AD264[/ref]  在 2005-8-20 04:44 PM 發表:

恕小弟愚昧, 咁混合動力車又即係點解#:-[

我不太知道五洲龍的混合動力原理係點
但都可以講下豐田的hybrid。
hybrid即係用兩種動力來源驅動車輛
主要目的係為了節省能源。

而hybrid技術係用電摩打同主引擎提供動力
所有混合動力車除了有引擎外
更需要有摩打,generator同蓄電池
要知道一部車在怠速的時候同剎車的時候
都會消耗動力, 所以就要將動力回收
即係將剎車時將摩擦帶來的熱能通過generator
轉化為電能。
而平時怠速時
摩打會運行
主引擎不會開動。

最後想講的係豐田用了八年幾的時間
到現在於多款車系提供hybrid引擎。
難道五洲龍用幾千萬就搞得掂,
真係無咁大個頭,唔好帶咁大頂帽。

[ Last edited by S3BL121 on 2005-8-20 at 18:23 ]
S3BL121 發表於 2005-8-20 18:18 | 顯示全部樓層
[ref=345202]kychung[/ref]  在 2005-8-20 06:15 PM 發表:

何況只耗資4000萬就開發到hybrid技術出黎
似乎都欠缺說服力
不過我覺得佢話所謂ge"混合動力"
未必係指hybrid
其技術指標可能只係去到鐵路上ge柴電機車ge層次而已

請問柴電機車的原理係點
技術層次係屬於高或低呢?
kychung 發表於 2005-8-20 18:35 | 顯示全部樓層

[ref=345206]S3BL121[/ref]  在 20/8/2005 18:18 發表:
請問柴電機車的原理係點
技術層次係屬於高或低呢?

其實間單黎講
柴電機車都係靠主引擎帶動generator
再由generator產生電力黎推動轉向架上ge摩打黎行走
所以柴電機車又可以睇成自帶柴油發電機ge電力機車
不過以而家常見ge柴電機車黎講
generator ge電力就直接供應俾摩打
唔似hybrid咁會經過蓄電池
而引擎ge輸出仍然直接靠油門控制
唔會好似hybrid咁視乎蓄電池電量多少而自動調節
而剎掣時
產生出黎ge殘電往往都只係用resistor消耗掉就算
唔會回收

柴電技術其實完全唔係新技術
舊到好似而家已經入左博物館ge九鐵第一代柴頭
都係用柴電技術
而國產"東風"系列機車
全部都係用柴電技術
(應該話係大陸將柴電機車系列命名為"東風")
技術層次有幾高
大家自己唸啦#
當然好似而家東鐵新柴頭果類最先進ge車款
能夠做到hybrid有ge功能都好正常

[ Last edited by kychung on 2005-8-20 at 18:40 ]
南粵急行 rail.kychung.com
lcl 發表於 2005-8-21 00:36 | 顯示全部樓層
Img source:http://www.sznews.com/n3/ca1812441.htm

個牌箱位好似唔係好掂喎... 向天o既?俾1樓果d人睇o架?#:-/

[ Last edited by lcl on 2005-8-21 at 00:38 ]
homanbean 發表於 2005-8-21 05:15 | 顯示全部樓層
[ref=344548]AD264[/ref]  在 2005-8-19 23:16 發表:

遲 d 澳巴新聞稿又大肆報導了 #;)

驟眼睇, 澳巴五洲龍好似靚過新福利金龍喎 ...
金龍既公交車版本好似冇五洲龍既咁前衛, 金龍就薯嘜 D #

我睇新車應該唔會行 22, 30 了, 因為有新 Hino 行緊 ~
可能都會 ...

靚有鬼用咩
至緊要係實用
俾我就寧願要金龍
好過五洲龍呢個公認唔掂既牌子

[ Last edited by homanbean on 2005-8-21 at 05:21 ]
-   知足者自然常樂   -
homanbean 發表於 2005-8-21 05:21 | 顯示全部樓層

[ref=344926]Chi_Hang[/ref]  在 2005-8-20 12:01 發表:

我很不明白,為何總是有些人用有色眼光看國貨呢?人家有甚突破,
還沒有真正運行,就立刻說人家是抄的,不然就說這個肯定是不行的!

就算呢架車既混能系統唔係抄返黎都好
佢係咪真係冇抄人先?
你知唔知佢個車身設計係抄返黎o架?
唔係人地用有色眼鏡睇國貨
而係議事論事ja
-   知足者自然常樂   -