hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [news]七歲童硬食六刀
開啟左側

[news]七歲童硬食六刀

U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-28 12:22 | 顯示全部樓層

[ref=353301]3AD172004[/ref]  在 2005-8-28 11:19 發表:

喔,咁又係喎,涉嫌斬傷男童既兩名兇徒根本係有意圖、有預謀咁斬o個名男童,而且仲要斬到佢重傷,閣下所講既野又真係講得好o岩,唔應該告o個兩名兇徒蓄意傷人,係應該告佢地嚴重傷人啦!
話時話喇,除左嚴重傷人之外,涉嫌斬傷男童既兩名兇徒仲會被控似邊D罪名呢?

仲會被控藏有攻擊性武器罪

回首相兄,閣下對恐怖襲擊這一詞套在這案實在不太恰當

所謂恐怖襲擊不一定會襲擊人民,有可能襲擊政府機關,民用設施......
恐怖襲擊亦不一定有傷亡

斯里蘭卡在2001年被反政府組織(斯里蘭卡游擊隊)發動恐怖襲擊
其中機場等民用設施被炸毀,雖然無人死傷,但亦製造迫使遊客不要來的效果

印尼雅加達萬豪酒店在2003年被阿蓋達組織發動恐怖襲擊
造成多人死傷......

在歐美亞洲所見的恐怖襲擊大多是襲擊民用、軍用主要設施/旅遊設施/交通設施
而且是令設施有損毀才可算是恐怖襲擊
ATR50 發表於 2005-8-28 15:27 | 顯示全部樓層
依家你會知道:香港冇死刑係唔得o既
因為死刑可保障治安,使犯罪率顯著下降
也可節省資源
同d兇徒講人道,o徙氣!
3av188 發表於 2005-8-29 19:49 | 顯示全部樓層
[ref=352962]3AD172004[/ref]  在 2005-8-27 11:10 PM 發表:

我估計今次既懸紅金額會高達一百至二百萬,因為男童被斬傷既案件已經引起全港既關注,再加上涉嫌斬傷o個名男童既兩名兇徒行為非常冷血,佢地既犯罪行為差唔多已經達到危險人物既地步喇。

一單傷人案,憑甚麼懸紅一二百萬?政府很有錢嗎?
那旺角灣仔尖沙咀黑幫互斬是不是又每人用一二百萬來通緝?

請不要小事化大...那一單傷人案犯人不是冷血?

希望事主早日康復,犯人早人緝捕,快快結案,我不想看到那些無聊的頭條。
3AV188.HD199
 樓主| hsu 發表於 2005-8-30 00:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
arthur 發表於 2005-8-30 00:54 | 顯示全部樓層
[ref=352481]eric278[/ref]  在 2005-8-27 12:02 PM 發表:

其實兇手是有意致該小童於死地。

如果有意既,一刀割落條頸就得la...(絕不鼓勵)
我覺得佢似想警告某人多d..

[ Last edited by arthur on 2005-8-30 at 01:27 ]
3av188 發表於 2005-8-30 02:07 | 顯示全部樓層
[ref=355235]hsu[/ref]  在 2005-8-30 12:53 AM 發表:
我相信閣下或者同今次既兇徒一樣
有過之而無不及~
我都相信每單傷人案都係冷血
但今次矚目既原因對象係一個細路
受關注係正常~試問一個人點可以對細路施咁重手呢?

貼得篇文出黎都預左有人持反對意見攻擊...;)

另外我希望你解釋
「我相信閣下或者同今次既兇徒一樣
有過之而無不及~」
是甚麼意思。

細路不代表甚麼,被人斬的確是一件悲劇,但亦止於此已。
世界上比他慘的細路何其多?兒童上戰場、活活餓死、孤兒、傷殘...
現在被人斬了六刀,還沒有生命危險,比在其他地區的兒童因地雷等問題炸斷手腳,那樣比較,又是誰比較慘?

為甚麼要人人去捐錢給他?
他家境有甚麼困難?不夠醫藥費?還是他是家中經濟之柱?
到底識唔識咩叫值得幫,咩叫冇需要幫?
點解唔直接捐錢俾國際機構幫助比他更慘的兒童?

--------------------------------------------------------
[ref=355235]hsu[/ref]  在 2005-8-30 12:53 AM 發表:
而家每日既頭條唔係無聊~
呢d我相信俾到當事人一個關心、支持
如果你話呢d頭條係無聊
咁即係每日送花、送朱古力去慰問既市民
係咪都無聊呢?

邊個女星去醫院慰問,我無權干涉。

但比起國際大事,如油價升穿七十美元一桶
社區問題,如淡水魚停售三天

比起甚麼「長今精神...;日日送花、朱古力」那一個適合做一份「亞洲國際都會」的日報頭條?
你說是社區小報,花邊新聞,沒問題。但那一單傷人案報導了多小天?
知不知道甚麼叫做大事,甚麼是微不足道的事?
又是不是一直慰問到那個甚麼賢仔百年歸老、仙遊才停止?
superbus 發表於 2005-8-30 02:24 | 顯示全部樓層

[ref=355334]3av188[/ref]  在 2005-8-30 02:07 AM 發表:

貼得篇文出黎都預左有人持反對意見攻擊...;)

另外我希望你解釋
「我相信閣下或者同今次既兇徒一樣
有過之而無不及~」
是甚麼意思。

細路不代表甚麼,被人斬的確是一件悲劇,但亦止於此已。
世界上比他 ...

小弟亦認同閣下見解
呢單案要做頭條,都係案發之後果日
而唔係連續幾日都係用大篇幅報導同一單案
事實上呢幾日的確有唔少比此案更值得放頭條的新聞出現(如停售淡水魚)
而其他報紙都已經用緊呢0的新聞做頭條
但點解某報仍然要賢仔做頭條?
除咗想谷銷量,小弟諗唔到其他原因

[ Last edited by superbus on 2005-8-30 at 10:32 ]
3av188 發表於 2005-8-30 02:32 | 顯示全部樓層
[ref=355347]superbus[/ref]  在 2005-8-30 02:24 AM 發表:
小弟亦認同閣下見解
呢單案要做頭條,都係案發之後果日
而唔係連續幾日都係用大篇幅報導同一單案
事實上呢幾日的確有唔少比此案更值得放頭條的新聞出現(如停售淡水魚)
而其他報紙都已經用緊呢0的新聞做頭條
如果小弟冇睇錯0既話,連某報同一集團果份都唔以賢仔做頭條
但點解某報仍然要賢仔做頭條?
除咗想谷銷量,小弟諗唔到其他原因

最起碼08月29日
太陽、東方、蘋果、成報、星島也還是以這傷人案為頭條。

事發於08月26日...足足三天了...
U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-30 09:01 | 顯示全部樓層
[ref=355354]3av188[/ref]  在 2005-8-30 02:32 發表:

最起碼08月29日
太陽、東方、蘋果、成報、星島也還是以這傷人案為頭條。

事發於08月26日...足足三天了...

那麼SARS的時候,日日都係SARS做頭條就無聊?
南亞海嘯的時候,日日都係海嘯做頭條就無聊?
這是一宗觸動社會迴響的新聞
梨木樹街坊日日驚,正如SARS的時候係人都驚下個係佢r

除非睇免費報紙、文匯報、大公報吧

剛才睇完台灣的電視台及鳳凰衛視都做專題報導,仲叫在內地/台灣見到疑兇都一定要報警

當地學者話這是社會關注的新聞,並非一宗小小的傷人案新聞(連曾生都出來講野,可想而知有幾嚴重)

[ Last edited by U-157星之Kelvin on 2005-8-30 at 10:19 ]
M 發表於 2005-8-30 09:27 | 顯示全部樓層

[ref=354839]3av188[/ref]  在 2005.8.29 19:49 發表:

一單傷人案,憑甚麼懸紅一二百萬?政府很有錢嗎?
那旺角灣仔尖沙咀黑幫互斬是不是又每人用一二百萬來通緝?

請不要小事化大...那一單傷人案犯人不是冷血?

希望事主早日康復,犯人早人緝捕,快快結 ...

政府當然唔會懸紅咁多錢,不過社會人士都有份提供
懸紅,就算有一兩百萬都唔奇。

小事化大既似乎係傳媒,呢D情形響10年前根本唔會出
現,就算係被人斬死都咁話。

PS 今日蘋果唔再搵賢仔做頭條主角了。

[ Last edited by M on 2005-8-30 at 09:29 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴