hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港辦公室週休兩日?
開啟左側

香港辦公室週休兩日?

superbus 發表於 2005-8-27 12:26 | 顯示全部樓層

[ref=352281]AA48@43A[/ref]  在 2005-8-27 02:58 AM 發表:

咪玩la...佢地夠成日用新加坡來比我地的英文水平la...:mad:

有著數咪做比較囉
冇著數就梗係話環境唔同啦#
mckhgc 發表於 2005-8-27 23:09 | 顯示全部樓層
[ref=352091]johnnybus[/ref]  在 05年08月27日 12:02 AM 發表:

現時,香港 d 辦公室週休只有一天半,
你覺得香港政府遲早會否學台灣/日本咁推行 "兩天週休"
到時星期六及星期日唔駛番工,
咁 d 人可以行街,到時可以促進消費帶動經濟..........?

同最低工資、最高工時、規定OT一定要補水、廢除勞工假期.......一樣
政府「維護良好營商環境」既「優良作風」一日唔改,
一日都唔使唸

其實好多年前政府已經提過,但後來不了了之
mckhgc 發表於 2005-8-27 23:14 | 顯示全部樓層
[ref=352281]AA48@43A[/ref]  在 05年08月27日 02:58 AM 發表:

咪玩la...佢地夠成日用新加坡來比我地的英文水平la...:mad:

仲有夠成日用「太空強國」來比我地既人工
不過講到第二樣喇喎,味「背景唔同,不能比較」囉#

就正如某些人,搵到B君比R君優勢之處,
就係咁自吹自擂「R君點夠B君好呀,B君有乜乜乜乜優點R君都冇」,
人地指出R君比B君勝之處,就「R君同B君完全風馬牛不相及,不能比較....」#
238X 發表於 2005-8-28 00:05 | 顯示全部樓層

有無諗過返工時間過少,工作效率會好低呢?

其實星期六如果係返半晝亦不無好處,反正你放假
都唔會一朝早出街喇。我自己的經驗所得,禮拜六
有工返的話,下晝會比較盡興,而且可以去一 D 平
時放假在家時唔會去的地方。

當然,返足六日甚至七日,我基本上是反對的,除
非工時上有所折衷。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
barking 發表於 2005-8-28 00:50 | 顯示全部樓層
[ref=353032]238X[/ref]  在 2005-8-28 12:05 AM 發表:

有無諗過返工時間過少,工作效率會好低呢?

其實星期六如果係返半晝亦不無好處,反正你放假
都唔會一朝早出街喇。我自己的經驗所得,禮拜六
有工返的話,下晝會比較盡興,而且可以去一 D 平
時放假在家時唔會去的地方。

我就完全唔認同.
放假並唔係只為了出街, 也可能希望訓晏些少,
或者希望星期六的時間無咁緊迫, 多點時間; 多點生活.
星期六玩得盡興與否, 同返半日工無關係喎.
OtisLeung 發表於 2005-8-28 01:02 | 顯示全部樓層
[ref=353083]barking[/ref]  在 28-8-2005 12:50 AM 發表:

我就完全唔認同.

小弟要上班的時候, 就算星期六日都往往沒心情去玩去消遣的
甚至要用來準備下週的工作

不過星期六日就真係要好好的休息, 這亦是最重要的~
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
053h4 發表於 2005-8-28 07:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
238X 發表於 2005-8-28 11:35 | 顯示全部樓層
[ref=353083]barking[/ref]  在 2005-8-28 12:50 AM 發表:

我就完全唔認同.

對我來說,時間太多會造成不必要的浪費。

[ref=353083]barking[/ref]  在 2005-8-28 12:50 AM 發表:

問題係,我確實經過實踐而得出這個結果的,
不是憑空想像。
Ketsu 發表於 2005-8-28 12:05 | 顯示全部樓層
事實上我覺得星期六都返埋工
就算係返半日
心理上根本同返全日冇乜分別
亦係朝早要晨咁早起身
而且呢一日既工作心理質素係最差既
亦因工作性質既關係
我覺得我星期六確係冇乜野好做
就算有野做都冇乜心機去做
(應該話做又冇心機
唔做又唔知點)
而家我下晝仲要上堂
變左一星期只得一日假期

如果星期日白白響屋企訓左覺
或者落大雨出唔到街
簡單d 講句係浪費左一日
心理上就等同完全冇放過假
好多時休息唔止係肉體上
心理上都好重要
試問放假果陣
心理仲響工作壓力狀態
咁叫放假咩!
(呢一年黎我一直都係咁
對我黎講響屋企齋訓
根本就舒緩唔到工作壓力)

我個人覺得最理想既
就係星期六可以訓晏d 抖番下
星期日就出去玩

不過對我黎講
就算冇得個個星期只返五日
行長短週我都願...

[ Last edited by Ketsu on 2005-8-28 at 20:38 ]
Abusing dead rule -> Denial of reality
238X 發表於 2005-8-28 13:23 | 顯示全部樓層

[ref=353350]Ketsu[/ref]  在 2005-8-28 12:05 PM 發表:

完全贊同!
因工作性質既關係
我都覺得星期六確係冇乜野好做

我個意思係,在家時間太多會造成浪費。

我係長短週的,雙邊經驗都有,睇得出兩邊都有優缺點,
但似乎呢度大部份人都只係想返少 D 工...

如果劃一返五日,六日真係容易玩到創哂的... 信我喇。
(之後可能有人鬧我,乜你好學唔學學葉太... )