hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 油價急升至70美元
開啟左側

油價急升至70美元

U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-29 11:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

油價急升至70美元對各行各業有極大影響

交通工具可能加價
車主要受貴油
旅行要預一筆錢做燃油附加費......

基本上一些炒賣石油的人不斷炒作
據聞石油需求並非緊張

唔知油價幾時先跌?
gsrc0525 發表於 2005-8-29 12:00 | 顯示全部樓層
[ref=354415]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-8-29 11:08 發表:

油價急升至70美元對各行各業有極大影響

交通工具可能加價
車主要受貴油
旅行要預一筆錢做燃油附加費......

基本上一些炒賣石油的人不斷炒作
據聞石油需求並非緊張

唔知油價幾時先跌?

除非有其他有關的消息,
否則油價是永久不會下跌至45美元以下的,
但是如果按照目前的情況來看,
長期下跌的機會已經十分篎茫了,
所以,
油價即使下跌了,
不久後反而造成急劇反彈的現象發生,
反彈的幅度甚至高於現時的歷史高位呢﹗(以本人所知的)#
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
M 發表於 2005-8-29 12:38 | 顯示全部樓層
似乎第3次石油危機已經出現。希望油組國佢地多加關注
,使油價能夠得到抑制。

ps 似乎將錢投資響原油度仲好過放響銀行度wor!不過投
資原油係有錢人既玩意,我地實在負擔唔起。

[ Last edited by M on 2005-8-29 at 12:43 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
hk4sure 發表於 2005-8-29 13:03 | 顯示全部樓層

[ref=354467]M[/ref]  在 2005-8-29 12:38 PM 發表:

似乎第3次石油危機已經出現。希望油組國佢地多加關注
,使油價能夠得到抑制。

小弟反而希望油價繼續維持在高水平 (利益申報: 小弟無炒石油呀!),
令各國在開發及使用其他可再生能源的步伐加快,
不像現在這樣, 人人只懂講環保,
實質去做的沒有多少人...

(無法, 人們對短期內得不到利益的事,
是不會去做的。)

[ Last edited by hk4sure on 2005-8-29 at 13:15 ]
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
joeli16 發表於 2005-8-29 16:09 | 顯示全部樓層
[ref=354487]hk4sure[/ref]  在 2005-8-28 09:03 PM 發表:

小弟反而希望油價繼續維持在高水平 (利益申報: 小弟無炒石油呀!),

(無法, 人們對短期內得不到利 ...

小弟想講下,希望你唔好介意。
現時居於國外,
位置並唔係大城市,
冇左架車等於冇左對腳,
週圍都去唔到,
返學,買野都一定要以車代步,
有時可能只係15分鐘車程,
不過以60哩車速及冇燈位黎計,
己經可以去到好遠既地方,
同香港60咪加等埋燈位差好遠。

依家我住地區油價升到成2.80美金/加侖,
見個價係咁升到火箭咁真係心酸,
想用少D又唔得,
係咁俾人鋸。
鬼唔知想環保?
一出門口乜野交通公具都冇,
唔通就日日來回行成四,五個鐘去返學?

[ Last edited by joeli16 on 2005-8-29 at 00:11 ]
hk4sure 發表於 2005-8-29 16:47 | 顯示全部樓層
[ref=354670]joeli16[/ref]  在 2005-8-29 04:09 PM 發表:

小弟想講下,希望你唔好介意。
現時居於國外,
位置並唔係大城市,
冇左架車等於冇左對腳,
週圍都去唔到,
返學,買野都一定要以車代步,
有時可能只係15分鐘車程,
不過以60哩車速及冇燈位黎計,
己經可以去到 ...

唔介意, 其實小弟都唔係要求大家完全唔用私家車,
尤其在部分外國地方, 無車真係同跛了無分別。

我只係希望這次「石油危機」可
盡快改變各國過分依賴石油罷了。

其實汽車不用石油作燃料,
也可用很多環保的燃料代替。
就如生物柴油的技術已發展得很成熟,
製造生物柴油的其中一個方法,
就只是用食肆的廢油,
作簡單的加工已可用於普通以汽油作燃料的車,
一來, 可廢物利用,
二來, 又是可再生能源, 用之不竭。

但這個上十年前已發明的「低科技」產品,
有多少國家有普及使用呢?
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
joeli16 發表於 2005-8-29 17:58 | 顯示全部樓層

[ref=354696]hk4sure[/ref]  在 2005-8-29 12:47 AM 發表:

唔介意, 其實小弟都唔係要求大家完全唔用私家車,
尤其在部分外國地方, 無車真係同跛了無分別。

我只係希望這次「石油危機」可
盡快改變各國過分依賴石油罷了。

其實汽車不用石油作燃料,
也可用很多環 ...

我知道呢度部份巴士係用生物燃料,
不過就未聽過會普及到油站發售。
當然我唔反對用生物燃料,
不過用之前一定要清楚兩個現實問題:
1.價格如何?
2.會對用無鉛汽油引擎做成乜野影嚮?

老實講,
如果生物燃料同汽油係同一售價,
咁我當然會用汽油,
因為我對生物燃料唔太熟悉,
唔知道會對引擎有乜影嚮;
如果係較平既,
咁我都要清楚來龍去脈先會用,
又或者,
用生物燃料前要對引擎作出某類改裝,
咁樣一黎生物燃料己經唔係考慮之列,
因為整車實在太昂貴。

我覺得生物燃料加工程序,
會令成本增加,
不過我唔清楚,
還請閣下解說。
Eddie 發表於 2005-8-29 20:31 | 顯示全部樓層
[ref=354487]hk4sure[/ref]  在 2005-8-29 01:03 PM 發表:

(無法, 人們對短期內得不到利 ...

其實一路都講緊高油價可以逼使先進國家加快開發其他能源
不過都係冇乜進展
exspeed 發表於 2005-8-29 21:53 | 顯示全部樓層
[ref=354467]M[/ref]  在 2005-8-29 12:38 PM 發表:
ps 似乎將錢投資響原油度仲好過放響銀行度wor!不過投
資原油係有錢人既玩意,我地實在負擔唔起。

[ Last edited by M on ...

千零蚊就可以買隻石油基金玩下, 哈哈 #
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
art0925 發表於 2005-8-31 02:42 | 顯示全部樓層

Hey, 2.80, where do u live, Bellevue is 3.20 for 87, my car need at least 92, that's alot of $$$, BTW, I'm now in HK, and I use $13.00 regular 98 for my VW Polo, it need about $495 to fill up the car.

[ref=354748]joeli16[/ref]  在 2005-8-29 05:58 PM 發表:

我知道呢度部份巴士係用生物燃料,
不過就未聽過會普及到油站發售。
當然我唔反對用生物燃料,
不過用之前一定要清楚兩個現實問題:
1.價格如何?
2.會對用無鉛汽油引擎做成乜野影嚮?

老實講,
如果生物燃料 ...
Dat of Seattle