hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 用殺蟲劑去噴壁虎
開啟左側

用殺蟲劑去噴壁虎

HY671 發表於 2005-9-1 12:09 | 顯示全部樓層

[ref=357389]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-9-1 11:51 AM 發表:

本人家中的壁虎十分喜歡到垃圾桶搵野食
有時會見垃圾桶旁邊有被人尋寶過o既痕跡

亦曾見過飯上一碟夜晚食剩o既豆豉鯪魚,第二朝訓醒見到有好多豆豉o係碟內飛晒出黎面上

之後夜晚訓覺前都會 ...

會唔會唔係壁虎,而係老鼠呢? :

話時話,點解夜晚食完飯唔即刻清理面,由得d過夜呢? #:-*
(多口一問咋...)
永遠懷念MJ
ASV66 發表於 2005-9-1 12:14 | 顯示全部樓層
[ref=357389]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-9-1 11:51 發表:

本人家中的壁虎十分喜歡到垃圾桶搵野食
有時會見垃圾桶旁邊有被人尋寶過o既痕跡

亦曾見過飯上一碟夜晚食剩o既豆豉鯪魚,第二朝訓醒見到有好多豆豉o係碟內飛晒出黎面上

之後夜晚訓覺前都會 ...

以我所知壁虎唔會食豆豉鯪魚喎? 同埋......點解你地食剩D唔入雪櫃既? 而家D菌咁勁......
5074 發表於 2005-9-1 14:59 | 顯示全部樓層
我以前細個都驚呢d野..

我就係搵蚊怕水噴~
噴左幾下隻野就停左係度..
不過我無噴~搵紙巾包起佢扔出門口就算~

聽閒炎蛇中午時分會有毒架喎...
AP11.JD9374
DIH 發表於 2005-9-1 19:58 | 顯示全部樓層

[ref=357542]5074[/ref]  在 2005-9-1 02:59 PM 發表:

我以前細個都驚呢d野..

我就係搵蚊怕水噴~
噴左幾下隻野就停左係度..
不過我無噴~搵紙巾包起佢扔出門口就算~

聽閒炎蛇中午時分會有毒架喎...

照我所知,簷蛇(此為正字)不論何時都係無毒的,至少被牠咬不會中毒。
我見到會嚇一嚇,但會由佢,或略作驅趕,佢見到我都會走啦。
壁虎係益蟲,唔使殺佢喎~#;)
我住的屋苑,夜晚都會有三兩隻壁虎圍在路燈旁等食。
另外我以前從未在街上見到蟑螂,唔知係咪多人殺/趕壁虎,加上天氣酷熱,
今年在街上見到蟑螂的情況,可以話「梗有一隻在左近」。#:-/
我更曾在家中開揚位置見到一隻活的衣魚(好似係海棠靠近期間),
頭岳岳,用隻拖鞋搞掂佢。#;D
epsilon 發表於 2005-9-1 23:15 | 顯示全部樓層
衣魚又係咩黎?
ev5774 發表於 2005-9-2 00:38 | 顯示全部樓層
[ref=357405]ASV66[/ref]  在 2005-9-1 12:14 PM 發表:

以我所知壁虎唔會食豆豉鯪魚喎? 同埋......點解你地食剩D唔入雪櫃既? 而家D菌咁勁......

非也~~
我家壁虎食飯添丫!:

試過有隻壁虎半夜走左入電飯煲入面食飯,食到佢個肚仔脹卜卜.......
可能因為咁,佢飽到冇力爬番出去!哈哈!#

結果俾我阿媽發現左,用刑時候.............#

不過平時我都唔會打佢地既,有佢地o係度屋企冇咁多虫仔架~

如果想趕走佢地,可以用漂白水或粉,抹o係佢地經常行走既路線,
佢地聞到陣味就會調頭走~

[ Last edited by ev5774 on 2005-9-2 at 00:42 ]
Sorry! Not In Service.
kenny_hou 發表於 2005-9-2 01:35 | 顯示全部樓層

其實大家有無諗過何解壁虎會係各位家中出現呢
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
ASV66 發表於 2005-9-2 09:26 | 顯示全部樓層
[ref=358241]ev5774[/ref]  在 2005-9-2 00:38 發表:

非也~~
我家壁虎食飯添丫!:

試過有隻壁虎半夜走左入電飯煲入面食飯,食到佢個肚仔脹卜卜.......
可能因為咁,佢飽到冇力爬番出去!哈哈!#

結果俾我阿媽發現左,用刑時候.............#

...

乜你地唔止餸, 連飯都過夜架?

其實將食剩飯菜放入雪櫃, 除左可以保持食物新鮮之外, 仲唔會吸引D蛇蟲鼠蟻黎探你地架.

BTW, 你屋企出現D壁虎, 分分鐘可能已經DNA變種, "城市化"左! 所以唔再食蚊, 改食飯! 遲D可能食埋"牡丹樓"豬兜漢堡......
ev5774 發表於 2005-9-2 12:00 | 顯示全部樓層
[ref=358376]ASV66[/ref]  在 2005-9-2 09:26 AM 發表:

乜你地唔止餸, 連飯都過夜架?

其實將食剩飯菜放入雪櫃, 除左可以保持食物新鮮之外, 仲唔會吸引D蛇蟲鼠蟻黎探你地架.

BTW, 你屋企出現D壁虎, 分分鐘可能已經DNA變種, "城市化"左! 所 ...

非也~
隔夜飯已經放左入雪櫃,不過個電飯煲冇洗乾淨,又唔知點解佢爬到入去...#

#:-*趣事一樁#:-*
唔記得幾時發生lu.....

有次o係書櫃想拎個大文件夾出黎用 (即係o個o的可以放好多notes 入去既呢~),
點知我一拎出黎,睇見有隻壁虎仔爬左o係個文件夾上面,

我地......#:-*四目交投~~情深對望#:-*......

跟住我嚇到"嘩"左一聲,失手跌左個文件夾落地,
壁虎仔就九秒九逃走左.......#

[ Last edited by ev5774 on 2005-9-2 at 12:03 ]
Sorry! Not In Service.
jorg 發表於 2005-9-2 15:07 | 顯示全部樓層

[ref=357542]5074[/ref]  在 2005-9-1 02:59 PM 發表:

我就係搵蚊怕水噴~

小弟細個時試過用碧麗珠噴
之後條鹽蛇又係停左o係度
警HKP察