hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對住呢個學生...我真係感到無奈....
開啟左側

對住呢個學生...我真係感到無奈....

皓庭 發表於 2005-9-2 20:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我有一個學生
一向都覺得幾乖
有幾次見到佢賣旗
暑假前見到佢唔太開心....所以叫左佢黎StaffRoomB傾計
原來佢為錢而煩....
佢平時唔會睇戲買雜誌買名牌
佢既支出只係車費....而佢出街都好少
因為而家佢參加左個唔知咩義工計劃要搭火車
一個月五六次,來來回回百幾蚊,加上佢要出去拎旗袋
要成三百蚊.....
唉!講黎講去都只係個錢字……我好想借錢比佢r
但係長貧難顧....我都只好幫佢搵多份補習比佢r

但眼見另一D唔生性既學生,又名牌又3G又上堂訓,仲留低千幾蚊係校務處唔拎.....

OT:我唔知應唔應該係呢個板定還是A7板....
個題目清晰嗎?
U-157星之Kelvin 發表於 2005-9-2 21:52 | 顯示全部樓層
今時今日的中學生就係咁,成日追求名牌(但並非每個)
在上個月我跟一班教書的auntie一齊工作,她們向我慨嘆今時今日的中學生只懂追名牌、電話聆聲
但書又唔多睇,睇就是Yes、新monday、一本便利,完全唔知他們想點

相對一些貧苦人家的學生只讀好書,沒有什麼可追求

雖然我已離開中學生涯兩年多,但發覺現在的中學生比我當年幸福得多,又有冷氣、又有投影機......
不過他們只懂享受,正如樓主你講上堂訓,仲留低千幾蚊係校務處唔拎

又加上成班似少爺少奶嬌生慣養,未試過工作,唔知工作辛苦,只懂洗錢

對於你那位學生,你可代他/她向義工計劃的主辦機構商討,可否安排在他/她居住地區附近做義工,這可以節省車費
ev5774 發表於 2005-9-3 00:33 | 顯示全部樓層
[ref=358830]皓庭[/ref]  在 2005-9-2 08:03 PM 發表:
但眼見另一D唔生性既學生,又名牌又3G又上堂訓,仲留低千幾蚊係校務處唔拎.....

呢班唔生性既學生,咪就係俾o的父母寵壞囉~~~
將來大個仔出身唔駛父母"接濟"佢已經偷笑
Sorry! Not In Service.
307 發表於 2005-9-3 10:22 | 顯示全部樓層

都係ga...

依家的小朋友,
有唔少都真係未生生性性ga...
只罵不建議=不負責任
barking 發表於 2005-9-3 10:30 | 顯示全部樓層
只好在心裏祝願那些 3G 懶學生將來得到應有的報應吧~
不過, 世態淡涼, 天無眼, 通常這個"報應"都落在貧苦學生身上...
3G學生將來是高學歷 (其實用錢買回來的) 的社會楝樑.

世襲式貧窮看來是香港定律.
 樓主| 皓庭 發表於 2005-9-3 19:33 | 顯示全部樓層
唉......呢個學生有同過我講想學長笛.....
但大家都知長笛係幾貴既樂器
好彩佢搵到長笛,但不過始終上堂都要錢.....
今年佢都中四....音樂事務處無course比佢....

我期期都收到學生既一本便利、Touch、寫真集、攻略、漫畫
雖則我自已都好喜......但我見到真係會收囉.....
講真....一本便利錯別字多不再話,內容更加....
更驚奇既係Touch裡面既野起碼$500一條褲$1000個袋
但我仍然見到有學生帶Gucci既袋當返學....而且係真....
究竟佢地D錢邊到黎?
doging1977 發表於 2005-9-3 20:46 | 顯示全部樓層

樓主| 皓庭 發表於 2005-9-3 21:08 | 顯示全部樓層
[ref=359711]doging1977[/ref]  在 2005-9-3 08:46 PM 發表:

唔係吓話,帶"一本便利、Touch、寫真集、攻略、漫畫"都要沒收,我學校咩報紙雜誌都帶得,邊個夠膽收,我成日都帶蘋果番學校睇架啦,我覺得你收黎自己睇,唔想比錢買。

一間還一間...訓導委員會制定既校規教師都應該執行.......
雖則我都想拎黎睇,但不過我唔會囉,我會還比佢地,不過要罰囉
上堂得閒傾漫畫數碼子都無問題......
要知道你唔捉就其他老師捉,我寧願佢地比我捉我無罰得咁重.....
我收得最貴應該係ipod
camoran 發表於 2005-9-4 02:42 | 顯示全部樓層
[ref=359663]皓庭[/ref]  在 2005-9-3 07:33 PM 發表:

唉......呢個學生有同過我講想學長笛.....
但大家都知長笛係幾貴既樂器
好彩佢搵到長笛,但不過始終上堂都要錢.....
今年佢都中四....音樂事務處無course比佢....

我期期都收到學生既一本便利、Touch、寫真 ...

哈哈想當年我都想長笛
不過因為冇錢買笛結果放棄
最後退求其次學中國笛子
hz6751 發表於 2005-9-4 05:27 | 顯示全部樓層

我已離開中學十年了,想當年用名牌袋番學是LeSportSac/M. Duck等叫做時款合年青人,
現在D學生用名牌袋番學反而是Gucci, LV, Burberry等,這些名牌我反而覺得你最小有
二十多歲才親得起,因為這些名牌主要對象是成年人。年青人teenagers應該用潮款吧!
數千元的袋也有不是潮流時款的,為什麼反而拿一個比自己年老最小十年的袋呢?