hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] 28/5 BA26 HKG-LHR
開啟左側

[Flight Report] 28/5 BA26 HKG-LHR

AnsonCCF 發表於 2009-6-12 16:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期: 28/5/2009
預定起飛時間: 2315(香港時間)
實際起飛時間: 2335(香港時間)
預定到達時間:0505(英國時間)
實際到達時間:0500(英國時間)
Runway for Departure: 07R
機型: Boeing 747-436 (G-BYGE)
Gate : 17
Class: M
Seat: 44C

Takeoff 之後無耐我已經攰到訓著左所以冇乜點影相,當我訓左大約個零鐘左右就開始派餐望一望手錶時間大約係香港時間凌晨1點幾,當晚o既晚餐有牛同雞揀我揀食牛點知原來我呢個決定係錯o既 d 牛肉好韌同埋個汁辣辣地味道一

般;所以食完個主菜之後食埋個甜品同埋d水果之後就繼續休息冇影到個晚餐。

經過左大約8個鐘o既休息之後起身開返著個PTV 睇睇份map睇下飛到去邊,原來經過左8小時o既飛行已經過左莫斯科

正向北歐國家飛:

當時o既飛行高度係35000尺;對地速度為466mph; 機外溫度為華氏-68度

睇完map 就睇下有咩戲睇,係movie library 搵到有Harry Potter;Master And Commander(呢套戲係學校SBA 睇過) 仲有

MI. I 等等

睇左陣戲又到派早餐時間,今次個早餐好過個晚餐好多(有蛋,有腸,有鮮磨姑同埋薯塊)

食早餐之前又睇下飛行高度係幾多,原來已經爬到38000尺; Ground Speed 594mph ; 機外溫度得華氏-58度

食完個早餐再飛多個零鐘就到左英國上空,睇返時間原來只係當地時間0430比起預定到達時間早左成半個鐘有多,不過

好可惜o既係LHR 果邊唔比我地班機落住要我地hover 下先,等到0500我班BA26  順利降落倫敦希斯路機場。

評分(以10分為滿分):

服務:4
坐位舒適度:8
餐膳:5

P.S搭完呢班BA26 去到LHR 之後並未正式開始我o既旅程,因為LHR只係一個中轉站;當地時間29/5 0715 我要再坐

BA990 去TXL 先正式開始我o既旅程,請留意即將推出o既BA990 Flight report ,Thx
ATE22 發表於 2009-6-13 06:21 | 顯示全部樓層
見到你個BA flight report令我諗起個次聖誕假搭BA慘痛的回憶

話說個次我發住燒(100度以上)搭BA返英國,仲要坐12隻鐘,之後個死人terminal 5遠一遠,如果我冇事既都算,最慘個日我發住燒咁行呀行,又要轉無人列車,又要咩住個大書包,到入境又要等幾個字,不過個次返到英國都退左少少燒,係香港機場更慘痛,直情燒到書包都冇力咩起,要拖住地咁行,由禁區行去閘口下我差d暈係度

neosan 發表於 2009-6-13 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE22 於 2009-6-13 06:21 發表
見到你個BA flight report令我諗起個次聖誕假搭BA慘痛的回憶

話說個次我發住燒(100度以上)搭BA返英國,仲要坐12隻鐘,之後個死人terminal 5遠一遠,如果我冇事既都算,最慘個日我發住燒咁行呀行,又要轉無人列車,又要咩住個大 ...

發燒唔應該撘飛機..
AVD1 發表於 2009-6-13 10:57 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2009-6-13 10:05 發表

發燒唔應該撘飛機..

而家發燒坐飛機
去到邊度點都會被隔離七日 ~

最好就小心身體啦 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1