hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及電子遊戲 [simutrans]問題(有相)已解決
開啟左側

[simutrans]問題(有相)已解決

jx6215 發表於 2009-6-21 19:06 | 顯示全部樓層

試下搵兩個唔同既站改為你自己起的站
站應該會由灰色變成藍色
再依你原線開一條新線(但要經你自己起的站)
再睇睇你問題何在丫
 樓主| HX7067 發表於 2009-6-21 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2009-6-21 19:06 發表
站應該會由灰色變成藍色
再睇睇你問題何在丫

明白 等我試下喇

樓主| HX7067 發表於 2009-6-22 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2009-6-21 19:06 發表
站應該會由灰色變成藍色
再睇睇你問題何在丫

唔得啊 我試過多次都沒有人搭車啊......
PoohPoohJoe 發表於 2009-6-22 16:56 | 顯示全部樓層

原帖由 HX7067 於 2009-6-22 10:40 發表

唔得啊 我試過多次都沒有人搭車啊......

你可唔可以咁埋車站數據出黎睇?
最好咁埋"v"顯示覆蓋範圍

PS其實解決左未???
 樓主| HX7067 發表於 2009-6-22 21:16 | 顯示全部樓層
我唔可以比d車站數據出黎,因為我唔記得儲存個city ,所以d野冇了
其實個問題是末解決既...
 樓主| HX7067 發表於 2009-6-22 21:35 | 顯示全部樓層
不過這些問題都是裝了102開始的
但又比我d/l唔番simutrans
p.s.請問邊個有 Simutrans 101.0的Windows with SDL, pak128 1.4.4和pak64.Hajo 24x24
如有以上的文件請pm我
LNChickenRice 發表於 2009-6-22 23:18 | 顯示全部樓層

0下?泊車位當巴士站?!
咁就係問題出現0既原因....

巴士站、貨運站0既Icon
一定會有logo示意個Station Building可以接/收邊種貨物...
公仔頭=乘客
黃信封=郵件
啡色貨物=任何種類貨物(由貨車本身載0既貨物而分類...)

如果車站0既摘要Window上面
無以上上述所講0既三款logo0既任何一種的話
個車站就唔會接/收任何乘客、貨品、郵件
(即係好似緊急月台之類0既Place Holder而已...)

而家要修正呢個乘客上唔到巴士0既問題
一係重新起過批巴士站(記得有「公仔」Logo晌Icon上面0既先係真0既巴士站...
起錯0左郵筒(郵件站)或者貨物起卸區 就....
(無0既,起返個巴士站上去,將個站變返載客站就得啦...)
一係用Station Extension(車站建築物)...[不過多數只晌鐵路Tool Box上面出現...]
只要晌站0既隔離起一座「客運大樓」(Icon特徵同上),個站就會upgrade0左做一般0既巴士站
如此類推...

PS 連泊車位同巴士站都分唔到...真係非常少見0既初學者問題...

(再睇過圖同開過一次v 102版睇過之後追加: )
(1)泊車位只係路邊0既Place Holder...本身唔算係巴士站
[作用只係將巴士站0既面積同容量加大...]
其中一款正統0既官方巴士晌小弟0既頭像上面出現0左...僅供參考

(2)懷疑緊樓主用0既巴士站可能版本太舊
以致新0既Simutrans程式當0左佢只係同泊車位一樣
(檢查方法已經講過,請回顧上文)
[巴士站0既Dat一般都會有一句Enable_pax=1 0既陳述(係啟動載客站功能0既程式語法)
而Pak出來0既巴士站晌起完之後,車站Window晌巴士(或貨車等等)之後會出現「公仔」[乘客]0既logo提示]
(還請晌路線上每一個站,逐個逐個Click一Click確認一下...
解決方法可以參考前面提過改/加站 或者 Extension Building等等...)

(3)官方Simutrans網站有官方版v 102下載
網址http://forum.simutrans.com/ (>Download Simutrans>V 102)
其他0既Pak就可以去一去 Simu.shorturl.com 同 USHB睇睇...
(廣告:最新推出Pak 128版佳牌亞拉伯系列...<-又出中巴啦~)

PS2 晌Simutrans玩巴士同載客鐵路最好0既策略:
一開始就開晒所有市鎮之間0既網絡...(到0既地方越多,越多乘客上車...)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
PoohPoohJoe 發表於 2009-6-23 19:38 | 顯示全部樓層
唔係喎嶺南雞飯兄
佢個泊車位後面有個巴士站係度...
PoohPoohJoe 發表於 2009-6-23 19:40 | 顯示全部樓層
望望下怪怪地
樓主有冇俾部車行一轉D站先?
有時D車要行一轉
跟住D站先會開始有客.
LNChickenRice 發表於 2009-6-24 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-6-23 19:38 發表
唔係喎嶺南雞飯兄
佢個泊車位後面有個巴士站係度...

係喎~個城巴巴士站仲晌度噃
(追試過個Pak晌V102 0既表現,正常0既第4級(客量128)巴士站...)

不過如果樓主批相係晌V 101度影的話...
以上0既狀況可能係由乘客AI唔穩定0既program bug引致
(其他0既類似bug,好似唔可以用公家車站(public Stop)等等)
考慮一下改用V 102再開個Savegame睇睇...

另外,由批巴士站0既圖所知...
呢條1A係唔係城際線呢?(唔似一般市區巴士線:只係見到一、兩個鄰近市鎮0既名...)
如果係的話,應該係車程過長
(經常行非常之長inter_City公路(長度>4000),結果大脫班到同無開過線一樣
仲有,Simutrans本身已經晌Simuconf.tab之內,設下0左最長車程0既parameter
即係Max_hops,數目太少[例如300]會令乘客上車人數減少50%之多[對比於1000 時0既狀況]),
同埋派車過少出問題...
(再加埋V 101乘客AI唔穩定0既問題....真係講唔定樓主真係撞到Program bug...)
總之疑點相當多...相信小弟都要開過Savegame先可以查到邊個假設先係出問題0既原因...
(神探伽利略0既對白??)

總而言之,用V 102開返個問題Save,再試一次啦...
(而且,V 102亦已經可以開到V 99.17.1底之前0既Savegame...
反而V 100就完全唔得,V 101表現亦因為主程式Bugfix得太多而有d唔穩定...)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??