hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 深圳飛上海邊間航空公司好?
開啟左側

深圳飛上海邊間航空公司好?

Mel 發表於 2009-7-2 00:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我睇芒果網見有好幾間選擇:

南航:A330, A320
東航:AB6, M90(唔知咩機種)
深航:B737
上航:B757,B767
國航:B767, A319
吉祥:A320

邊間質素好D?
因為我淨係坐過南航, 一般都算唔錯, 但想試下其他航空公司, 大家有咩建議?
同埋有冇巴打知道點解吉祥航空會特別貴ge?

謝謝
AVD1 發表於 2009-7-2 10:38 | 顯示全部樓層
南航的確係唔錯, A330 仲要係新機 ~

至於 MU, 我自己就覺得比 CZ 為差,
而 M90 係舊機 ~

深航聽聞經常 delay

至於其他不作評論, 不過上航服務應該還可以的 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
drew 發表於 2009-7-2 12:05 | 顯示全部樓層
其實華東地區的航道好繁忙,任何一間航空公司都非常可能會delay,
上個月我從上海飛深圳,幾乎所有往華南的航班都delay超過一小時。
而我坐的南航77A也delay了個半小時才起飛,
去到深圳第一次降落唔成功,又遇到強氣流,最終遲了兩小時才成功降落。

另外,據聞由於地方保護主義,深航在深圳機場有優先起飛權。

服務來說,深圳-上海咁多人坐的航線,每間航空公司都唔會做得太差。

如果讓我來選擇,哪班機價錢便宜、時間ok就會買,唔會太在意是哪間航空公司。
ML29 發表於 2009-7-2 20:13 | 顯示全部樓層

M90即是MD-90。

我覺得CA應該還可以,不過不要期望它的服務有太大驚喜,自己覺得與CZ差不多;
MU就認真麻麻,服務比CA/CZ差,機又殘……

其他未坐過,不作評論。
We're part of The Go-Ahead Group
gordon 發表於 2009-7-3 13:50 | 顯示全部樓層
上次由深圳去上海, 小弟就係坐CZ, 去就B777, 回程MD82(呢班機現在好似換左A320)

服務唔錯的, 最可惜係冇餐牌, 都唔知食乜, 不過唔知係咪條條國內內陸線都係咁呢?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
Fung8158 發表於 2009-7-3 16:36 | 顯示全部樓層
上次由深圳去上海, 小弟就係坐上航
上航5會delay
AVD1 發表於 2009-7-4 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Fung8158 於 2009-7-3 16:36 發表
上次由深圳去上海, 小弟就係坐上航
上航5會delay

實際上會唔會 Delay 都係睇彩數
好難話會 100% 唔 Delay ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
raytsui 發表於 2009-7-11 02:13 | 顯示全部樓層
我4月上上海探一個起上海讀書既朋友順便跟佢玩幾日...

去就坐國航 A319...返就坐吉祥A320...感覺上兩間服務態度都差唔多,都唔錯...但吉祥架機定好多,可能係個機師問題...

仲有我聽個朋友講,最好就唔好坐大機,細機係首選,佢話大陸d 國內航班如果用左大機而載客唔達要求,架機就會delay等埋下一班機d人一齊...

上次上海返0個次就見到東航架333 delay 左成個幾鐘...而佢地下一班去深圳既細機就取消..
 樓主| Mel 發表於 2009-7-16 02:20 | 顯示全部樓層
唔好意思, 唔想開新文

請深圳搭係咪一定要比建設費+ 燃油附加費 ga?

因為我上mangocity.com 又冇話要收, 但我睇書又話要比, 邊樣真?

謝謝
drew 發表於 2009-7-16 11:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Mel 於 2009-7-16 02:20 發表
唔好意思, 唔想開新文

請深圳搭係咪一定要比建設費+ 燃油附加費 ga?

因為我上mangocity.com 又冇話要收, 但我睇書又話要比, 邊樣真?

謝謝

現時來說,國內內陸航班每程收50元機場建設費,免收燃油附加費。