hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 對44A的服務已到達忍無可忍的地步
開啟左側

[其他] 對44A的服務已到達忍無可忍的地步

minibushk 發表於 2009-7-7 02:00 | 顯示全部樓層

如果想投訴信"有效處理", 我建議唔好寫到咁激....... 你呢封信俾人睇到只係一封發洩式投訴信....

以下係小小建議,

1) 如果你係大型屋苑, 例如乜乜立案法   
    團, 可以叫立案法團搵管理處代  
    為寫信. 以屋苑名義寫信. 慳水慳力.

2 ) 如果無團體名義, 你要辛苦少少, 可
     以自己作個 title, 例如屯門交通關注
    大聯盟之類, 無人會 check 你的,
    再搵十幾二十 個簽名加落封信度.  

3) 你英文掂的話, 封信最好用英文寫,
    係 formal english , 英式或美式, 唔好
    寫港式英語. 請槍搵個鬼佬寫仲好.

4) 封信最好直接 email (保證收到)到
    那區的高級運輸主任, 即係屯門區最
    高級那位.  做唔係佢做, 但俾佢,
    會最快咁處理, 你個區邊個主任,   
    google it...........

有人會提議向區議員反映,  我唔反對,
但可能要等到 3 個月一次例會才會反映, 區議員亦好多時因應你的 case 對
佢票源的影響而 ignore 你......老老實實, 係香港, 我覺得區議員和黑社會都係信唔過............. 特別係民建聯個D,
又假又狗.......信佢地一成都死.........

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
2A_DL13 + 1 專業意見。
hkstudent + 1 有建設建議

查看全部評分

KC3555 發表於 2009-7-7 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 minibushk 於 2009-7-6 01:56 發表
專線小巴無留位架, 如果我留個位俾你,  有乘客係中途見有位飛站, 又變拒載了............

不過,44系呢方面都有彈性。
以我所知,44A客倉在新圍苑站,應該只要一個電話,話在兆康有四五個人排隊去上水,
有部車應該會飛左田景路去載兆康。
兆康站頭唔係特別多客,好多時44A司機鍾意係新圍苑站等客等到後車黎。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
minibushk 發表於 2009-7-7 02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-7-7 02:16 發表

不過,44系呢方面都有彈性。
以我所知,44A客倉在新圍苑站,應該只要一個電話,話在兆康有四五個人排隊去上水,
有部車應該會飛左田景路去載兆康。
兆康站頭唔係特別多客,好多時44A司機鍾意係新圍苑站等客等到後車黎。 ...

如果我係44站長,我唔會留位俾你囉,最多係可行之下加密班次。

理由有 2 個,

1) 唔係針對投訴人,係真係好多乘客等左10分鐘話20分鐘,6-7個客吹到有16個客,或去到巳被前車載走哂。。。。

2) 中途唔俾人上,無投訴就叫彈性,有投訴就叫佢載。

留位係紅小做起,紅小乜都得啦,綠小如果係繁忙時間留個位俾你,同打尖有何分別?
 樓主| imary 發表於 2009-7-7 03:24 | 顯示全部樓層

我平時都唔會投訴架   但今次真係太過份
天色已漸沉   落日如霧燈深深深
minibushk 發表於 2009-7-7 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 imary 於 2009-7-7 03:24 發表 我平時都唔會投訴架   但今次真係太過份

投訴無問題, 有則改之, 無則加勉,

我只係想講出, 你封信絕對有改善空

間, 投訴有法, 事半功倍.....
KC3555 發表於 2009-7-7 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 minibushk 於 2009-7-7 02:47 發表

如果我係44站長,我唔會留位俾你囉,最多係可行之下加密班次。

理由有 2 個,

1) 唔係針對投訴人,係真係好多乘客等左10分鐘話20分鐘,6-7個客吹到有16個客,或去到巳被前車載走哂。。。。

2) 中途唔俾人上,無投訴就叫彈性,有投訴就叫佢載 ...

唔係喎,44系繁忙時間在繁忙站頭係有站長當值,除左原定班次之外,
繁忙時間有固定特別班次,至少龍門居個站8:07同8:10都有特別班次。
友愛等等有更多。
仲有,之前掃墓日子,44系爆到七彩,結果Call站長,之後即刻有吉車來。
minibushk 發表於 2009-7-8 02:09 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-7-7 23:40 發表 唔係喎,44系繁忙時間在繁忙站頭係有站長當值,除左原定班次之外,繁忙時間有固定特別班次,至少龍門居個站8:07同8:10都有特別班次。友愛等等有更多。仲有,之前掃墓日子,44系爆到七彩,結果Call站長,之後即刻有吉車來。 ...

呢D 應該叫加密班次, 或特別班次, 係合法行為, 特別班次, 仲要寫明係係 "服務詳程表". 小巴內掛牌註明"特別班次", 以免飛站時被乘客投訴.
KC3555 發表於 2009-7-8 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 minibushk 於 2009-7-8 02:09 發表

呢D 應該叫加密班次, 或特別班次, 係合法行為, 特別班次, 仲要寫明係係 "服務詳程表". 小巴內掛牌註明"特別班次", 以免飛站時被乘客投訴.

咁樣真係乜野彈性都無哂......
好似44A呢個Case,一部半空車唔轉彎走入田景路,直去寶田就可以去兆康載人,
田景路班人又唔會知道班車明飛你站,現在就係唔咁樣做攪到有投訴,
44繁忙時間大把Shortcut去上水,碼頭開載兩三個經湖景路同湖山路直去新屯中,
碼頭開經海皇路去豐景園,
甚或經海榮路去友愛,
經皇珠路同屯興路去市中心都有,
咁樣Shortcut,點俾人投訴呢?
如果真係要跟足條行車線咁行,
淨講44號那55部車,朝朝繁忙時間2分鐘一班未到新屯門中心就已經爆棚啦。
咁樣唔投訴就有鬼囉!
到時加車加多唔知幾多先能迎合乘客需求。
minibushk 發表於 2009-7-8 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-7-8 13:12 發表

咁樣真係乜野彈性都無哂......
好似44A呢個Case,一部半空車唔轉彎走入田景路,直去寶田就可以去兆康載人,
田景路班人又唔會知道班車明飛你站,現在就係唔咁樣做攪到有投訴,
44繁忙時間大把Shortcut去上水,碼頭開載兩三 ...

我諗先生你唔係住係田景附近啦, 如果你諗住司機行 short cut 無人發現, 未免太樂觀了......

人係自私的, 住係頭尾段乘客, 梗係喜歡司機行 short cut, 但好似投訴人咁住中途,

梗係想繁忙時間加開特別班次....... 小巴得 16 個位,  針無兩頭利架.............

如果維持到服務詳程表的班次, 而多出來的班的班次行 short cut, 又寫明係服

務詳程表, 咁樣的話, 運輸署先可以  "彈性處理"......  仲言之,  係法例上, 乜野都要跟"服務詳程表" ,

有呢個先決條件後才可以考慮 "彈性".........

多口講多句, 條線有無彈性, 主要係由運輸主任主導, 有D 衰官, 連佢監管條小巴線

行邊都未清楚, 永遠唔落區, 有投訴信就睇都唔睇就俾小巴營運商覆,

問佢野就好似林瑞麟上身咁..............  
3bx 發表於 2009-7-8 20:13 | 顯示全部樓層

原帖由 minibushk 於 2009-7-8 19:52 發表
我諗先生你唔係住係田景附近啦, 如果你諗住司機行 short cut 無人發現, 未免太樂觀了......

人係自私的, 住係頭尾段乘客, 梗係喜歡司機行 short cut, 但好似投訴人咁住中途,

梗係想繁忙時間加開特別班次....... ...

其實有時唔止係繁忙時間,好似樓主所講,係下午3時40分開始等車,
等成一小時先有部有位的車到,呢個時間都唔算得上係繁忙。
只係唔好彩每一部車都係建生上滿晒16人,行捷徑走晒。

其實最有效的方法就係用小巴司機用對講機同站頭聯絡報人數,
以暫停載客名義到中途起載,相信無人會去投訴。