hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我有一個煩惱,就係會手震
開啟左側

我有一個煩惱,就係會手震

樓主| N38 發表於 2005-9-14 20:23 | 顯示全部樓層

[ref=368060]M[/ref]  在 2005-9-13 09:32 PM 發表:

會唔會係你表面唔緊張但實際卻很緊張吧?
同埋我好想知你係咪由細就開始手震,如果係近日發生
既,不如去睇醫生吧!

[ Last edited by M on 2005-9-13 at 21:33 ]

我都唔記得幾時開始law....
不過,就唔係近期既事

聽人講過話同遺傳有關係
但我父母無呢個病徵
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
marioso 發表於 2005-9-14 20:44 | 顯示全部樓層
[ref=368717]N38[/ref]  在 2005-9-14 08:17 PM 發表:

唔係射唔到
係比較耐先射到

昨日就咁被人講,話因為我射得慢
搞到成條人龍出左黎

其實咁講好大機會係個sensor 問題wor.....
一舊少少就會傻下傻下ga wor= =
hk4sure 發表於 2005-9-14 20:54 | 顯示全部樓層
[ref=368727]N38[/ref]  在 2005-9-14 08:23 PM 發表:

聽人講過話同遺傳有關係
但我父母無呢個病徵

手震可以是遺傳亦可以是後天疾病,
如果情況嚴重或有惡化趨勢,
一定要看醫生呢!

另遺傳病不一定要父母也有病徵,
例如一些俗稱「隔代遺傳」的病。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
TL 發表於 2005-9-14 22:35 | 顯示全部樓層

TL 發表於 2005-9-14 22:39 | 顯示全部樓層
virus 發表於 2005-9-14 23:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
TL 發表於 2005-9-15 00:11 | 顯示全部樓層

8888888888 發表於 2005-9-15 06:58 | 顯示全部樓層
[ref=368727]N38[/ref]  在 2005-9-14 08:23 PM 發表:

我都唔記得幾時開始law....
不過,就唔係近期既事

聽人講過話同遺傳有關係
但我父母無呢個病徵

我諗你得閒試下舉啞鈴喇
咁樣可以訓練臂力,
隻手定d, 冇咁易震
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
lamkw711 發表於 2005-9-23 01:32 | 顯示全部樓層
[ref=369003]virus[/ref]  在 2005-9-14 11:59 PM 發表:

多口一問
如何有機會做TRAINER去TRAIN人?

另其實可以按實SCANNER上的掣以加強光度
同埋SCANNER 口要同書平衡相對,保持1CM 距離
有時可以掉轉本書,或以手指遮一遮書上本身印上的BARCODE

我覺得在CO ...

哈,原來呢度都有人做過圖書館,唔知樓主係SB定係LA?

講開我都想分享一下我以前做圖書館既經驗
我以前都有做公共圖書館,雖然主力係上書,但有時都會客串一下counter工作。做借/還書個陣,先唔好理條隊有幾長,做完一個還一個…當然,熟習左之後就可以做得好快,同埋如果真係一個搞唔掂就搵多一個同事幫手,dup下印都總好過無。同埋真係唔好有咩出錯,始終係政府地方,做錯野俾人投訴就大鑊!

講開掃barcode,其實圖書館d barcode reader都唔係咩靚野,成日都壞,尤其是係NEC個隻,不過新款個d,即係"D"得好大聲個d都幾好!如果遇正d唔係咁好,壞壞地但又壞唔晒既barcode reader,可以試下將個barcode reader離開本書1-2 cm去掃,又或者將個reader放斜少少或者打直去掃…其實有好多方法去掃barcode,各人有各人既一套,得閒留意下人地點掃barcode~不過,我就未聽過按實個掣就可以好d呢個講法。因為圖書館既人,一向都係覺得d掣係廢,無用!

講開圖書館d電腦,時快時慢,快起上來咋咋聲就清晒幾十箱書,慢起上來就#:-/有次在圖書館做還書(淨係還書用就已經有3部電腦),當我正用緊電腦1 pay緊罰款,server太慢,條數好耐都未變返0,於是跳去電腦2做還書,點知又有罰款,又未清到數,於是要跳去電腦3做還書,但點知又有罰款,又要等…最慘既係,3部電腦同時等緊條數變返做0,結果還書條隊長到乜咁!我自問已經做得極快,點知部電腦唔夠我快…

其實只要做得耐,個個都可以做trainer,雖然我在圖書館既地位低微,SB仔一個,但我年中都教左唔少人做野架
kp3011 發表於 2005-9-25 21:34 | 顯示全部樓層

搭 單 一 問 :
我 平 時 都 無 乜 點 手 震 , 不 過 我 一 出 去 present ( 就 算 唔 駛 講 野 , 總 之 成 堆 人 的 attention 落 左 我 身 上 的 時 候 ) 的 時 候 會 勁 手 震 ...... 有 無 方 法 解 決 ?