hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議:智芳街路線更改
開啟左側

建議:智芳街路線更改

kokchun 發表於 2005-9-14 21:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:現時經智芳街又有站既路線有30、33A、37、38、43、43A、44M、47X、61M、930、A31。但就經常性地因有小巴/巴士埋站,導致其他車不能埋站上客,而東行既燈位亦幾麻煩,只要一多車,就隨時2盞燈都過唔到。於是建議有堆路線唔經智芳街,減少車輛數目。

繼續經智芳街:37、43、43A、44M、47X、930、A31
37因要"照顧"前33A乘客往返旺角至葵芳,亦要與47X一齊負責葵芳往葵盛既客(但我建議由綠小做算數),所以不得不經智芳街;47X每班車有不少乘客均於智芳街落車,故亦需經智芳街;43要負責葵芳上新區既客;43A、44M、930因路面關係亦要經智芳街;A31就無言。

唔經智芳街:30、33A、38、61M
30兜智芳街都唔知有乜用,客又唔係多,亦有小巴負責(甚至可以唔兜葵興);33A就主要應負責葵興、新區往返旺角的,葵芳大可放棄,由37/43負責;38就算多人係智芳街落車,但主要亦唔應經葵芳,由小巴負責亦可;61M兜又係唔知做乜,亦可唔兜。

30每小時車輛流量:約3-4部
33A每小時車輛流量:約5-7部
38每小時車輛流量:約7-10部
61M每小時車輛流量:約5-7部
加埋有20-28部車可以唔經智芳街。

相關改動:
30:過葵芳地鐵站後跟68A入葵興
33A:葵涌道,直剷,左轉葵益路,右轉興芳路,返回原線
38:葵涌道,右轉葵益路,右轉興芳路,返回原線
61M:過葵芳地鐵站後跟69M至荃灣

歡迎討論。

[ Last edited by kokchun on 2005-9-15 at 17:47 ]
Timothy 2B
CK4013 發表於 2005-9-14 21:50 | 顯示全部樓層
61M唔入智芳街
咪即係唔入葵芳?

因為61M為配合52M取消
而來回繞經葵芳,新都會廣場
所以你咁做法,好難會實現到!~

另外,各條不入葵芳之路線
你好似沒有提供改道後所途徑之道路

[ Last edited by CK4013 on 2005-9-14 at 21:53 ]
Uh jjuh myun (左右為難)
superbus 發表於 2005-9-14 22:11 | 顯示全部樓層
[ref=368787]kokchun[/ref]  在 2005-9-14 09:12 PM 發表:

30兜智芳街都唔知有乜用,客又唔係多,亦有小巴負責(甚至可以唔兜葵興);33A就主要應負責葵興、新區往返旺角的,葵芳大可放棄,由37/43負責;38就算多人係智芳街落車,但主要亦唔應經葵芳,由小巴負責亦可;61M兜又係唔知做乜,亦可唔兜。

30每小時車輛流量:約3-4部
33A每小時車輛流量:約5-7部
38每小時車輛流量:約7-10部
61M每小時車輛流量:約5-7部
加埋有20-28部車可以唔經智芳街。

61M 停智芳街
可能就番 33A / 37 轉 61M 啩

[ Last edited by superbus on 2005-9-14 at 22:16 ]
sq285 發表於 2005-9-15 08:41 | 顯示全部樓層

[ref=368787]kokchun[/ref]  在 2005-9-14 09:12 PM 發表:

其他唔講,只係講38。

如果由紅小負責,恐怕智芳街一帶會更塞車,
因為智芳街係38一個經典大站。

香港政府政策好似係紅小唔屬一份,等同的士。
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
eric278 發表於 2005-9-15 11:43 | 顯示全部樓層
[ref=369156]sq285[/ref]  在 2005-9-15 08:41 發表:

其他唔講,只係講38。

38號線至少有五份一乘客是去葵芳的,不經智芳街站即是趕客。
還看香港公交
jackyip 發表於 2005-9-15 17:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| kokchun 發表於 2005-9-15 17:44 | 顯示全部樓層

[ref=368837]CK4013[/ref]  在 2005-9-14 21:50 發表:

61M唔入智芳街
咪即係唔入葵芳?

因為61M為配合52M取消
而來回繞經葵芳,新都會廣場
所以你咁做法,好難會實現到!~

另外,各條不入葵芳之路線
你好似沒有提供改道後所途徑之道路

61M只係往屯門方向唔經智芳街

加返~

[ref=368867]superbus[/ref]  在 2005-9-14 22:11 發表:

61M 停智芳街
可能就番 33A / 37 轉 61M 啩

我好想知道有幾多人會咁轉

[ref=369156]sq285[/ref]  在 2005-9-15 08:41 發表:

其他唔講,只係講38。

[ref=369201]eric278[/ref]  在 2005-9-15 11:43 發表:

38號線至少有五份一乘客是去葵芳的,不經智芳街站即是趕客。

[ref=369329]jackyip[/ref]  在 2005-9-15 17:22 發表:

再加上$2.7/$3.5既收費...
下晝放學時間係好多人搭...
而且小巴大部份係呢個時間係地鐵站滿...
淨係得47X又照顧唔到下葵盛圍既需要...

38去藍田咪一樣唔經葵芳,

經葵芳我覺係兜。

學某版友講,
去葵盛既野係咪應該由條區外線做先?
Timothy 2B
sq285 發表於 2005-9-15 19:02 | 顯示全部樓層
[ref=369351]kokchun[/ref]  在 2005-9-15 05:44 PM 發表:

38去藍田咪一樣唔經葵芳,

經葵芳我覺係兜。

學某版友講,
去葵盛既野係咪應該由條區外線做先?

有好多人o禁坐就唔會係兜啦,九巴先冇o禁好死將錢送比紅van。

去藍田唔經葵芳唔係去葵盛唔經葵芳o既理由,
相反38去藍田可以考慮改經葵芳。
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
TL 發表於 2005-9-15 20:13 | 顯示全部樓層
 樓主| kokchun 發表於 2005-9-18 23:38 | 顯示全部樓層

[ref=369402]sq285[/ref]  在 2005-9-15 19:02 發表:

有好多人o禁坐就唔會係兜啦,九巴先冇o禁好死將錢送比紅van。

去藍田唔經葵芳唔係去葵盛唔經葵芳o既理由,
相反38去藍田可以考慮改經葵芳。

個Main Point係38往葵盛唔經葵芳都可以夠客

[ref=369461]TL[/ref]  在 2005-9-15 20:13 發表:

唔係有幾多人用轉乘既問題, 而係除左興芳路之外,
已經冇其他地方可以直接使用 33A / 37 <--> 61M 轉乘計劃.

呢個亦都係調轉左黎諗, 38 係因為東九龍去葵芳既客多,
經智芳街去葵盛只係咁0岩經過, ...

根本唔多「咁0岩經過」喎
大可以直接轉入葵益路

個轉乘....我唔相信會有好多人用
咁何況可以用33A轉61M
Timothy 2B