hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 溫磬提示,明日開始 3+ 1 啦
開啟左側

溫磬提示,明日開始 3+ 1 啦

Kaix 發表於 2009-7-20 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-7-20 20:43 發表
其實而家佢想拉KTL都唔得,之前有網友話過隧道地基已經同大廈連住左,郁唔到

設計失敗,作繭自縛
Raymond 發表於 2009-7-20 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 aquarius83 於 2009-7-20 15:40 發表

Stop Service 其實前地鐵已經用緊(總站,東涌線青衣特車),聽落怪怪.......但其實唔算錯.........直譯會係"此列車會在xx站停止服務".......唔算係錯,聽得明

可能唔用"Terminate" (IMHO) 係港鐵想用一D簡單D既英文..... ...

要簡單就不如用東鐵北行月台果句
This train is for XXX.
ES464470X 發表於 2009-7-20 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-7-20 20:43 發表
......
不過我覺得呢個禮拜TIKTKO既穿梭列車好似有D無聊,雖然只係試時間,但我覺得可以改做不載客列車先 ...

之前已經用K-TRAIN試過行,
呢度都有版友留意過, 遇正寶琳開出的K-TRAIN DELAY,
去到將軍澳站前要停車先讓不載客穿梭列車駛過將軍澳站後才可入站~

至於昨日穿梭列車運作首日, 亦有網友在12:45 (TKL 5分鐘一班時段)
乘搭寶琳開出的列車, 先在坑口站DELAY 2-3分鐘,
之後進入將軍澳站前係隧道入面停車約1分鐘,
相信果班車又係被穿梭列車阻住入站~

gn3509 發表於 2009-7-20 22:03 | 顯示全部樓層

不過我覺得呢個禮拜TIKTKO既穿梭列車好似有D無聊,雖然只係試時間,但我覺得可以改做不載客列車先 ...

不載客又點試開門閂門對班次既影響?
今期流行:690是原罪
hklam 發表於 2009-7-20 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-7-20 20:48 發表

將軍澳區都有唔少學生去北角果邊返學? (多數係邊個時段上車?)
而家暑假係咪少左人搭?
我搭開荃灣線往中環, 發現客量無少到,
我估係因為本身極少學生客(旺角至中環一段)~ ...

我識唔少大學大專生每日由寶琳過海返學
我之前返學同而家返工日日都係要坐 KTL, TWL & ISL 過海
每次暑假都係好明顯少左呢批便衣學生
到 9 月中就知味道,黃大仙 & 樂富都可以上唔到車
typ 發表於 2009-7-20 23:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2009-7-21 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Raymond 於 2009-7-20 21:12 發表

中學生多數響坑口或將軍澳站落
有人落車自然有位俾人迫上車

又未必,現時仍有海量將軍澳區學生出觀塘、藍田、過海返學(特別是將軍澳市中心的人),
所以將軍澳至調景嶺段將會是極高樽頸段。
惡意回復是不道德的行為。
Route_99 發表於 2009-7-21 04:09 | 顯示全部樓層
睇tvb新聞段片, 個四眼女人睇到有人舉牌, 都唔理會下, 硬要上左去將軍澳站既列車
要再轉多次車, 就話對佢不便.

呢樣野證明左, 港鐵做多多野都無用, 腦閉塞的人點都唔識接受社會上的改變.
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
ES464470X 發表於 2009-7-21 09:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2009-7-21 01:12 發表

又未必,現時仍有海量將軍澳區學生出觀塘、藍田、過海返學(特別是將軍澳市中心的人),
所以將軍澳至調景嶺段將會是極高樽頸段。

將軍澳區內起碼有綠小/巴士, 區內學生唔一定要搭地鐵再行,
相反要去中小學林立的觀塘區,
將軍澳區山上客坐巴士(98A,95M等)先比較方便,
如果係寶琳/坑口出發, 除左綠小外就得地鐵比較快,
加上學生半價, 更加令學生傾向搭地鐵返學
所以一到返學時間, 將軍澳綫同觀塘綫例牌多學生客,
不過我係九龍塘上車往油麻地方向就無乜影響,
因為返城大/九龍塘IVE/九龍塘學校區的學生去到九龍塘已經落晒車,
如果要去港島區返學的照計都唔會08:15-08:30先去坐地鐵到九龍塘~
(最早果一批學生的上堂時間係08:30-08:45)

ES464470X 發表於 2009-7-21 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 typ 於 2009-7-20 23:38 發表

個人見解
最有效解決問題方法:清拆康城站,用大量接駁巴士接駁調景領至日出康城

曲線解決方法?
如果寶琳站有兩個月台, 又用小數服從多數的情況下,
康城站一定起唔成, 寶琳/坑口果幾十萬居民一早已經BAN晒D計劃
(康城發展晒都唔夠坑口同寶琳站咁多人)

只可惜康城係港鐵物業, 賣點又著重一程過海,
咁已經注定坑口同寶琳居民要做利益受損的一方,
將軍澳站或打後的乘客就可以食住花生期待
康城站開出的列車去到將軍澳/油塘時清走月台上大量乘客~
(我都識有同事係將軍澳站上車,
佢覺得呢幾日將軍澳站開出的吉車好有用,
因為唔駛同坑口/寶琳站乘客迫埋入同一班車)

其實以前九廣東鐵係早上繁時一早已經實行3+1或4+1列車模式,
安排部分列車以火炭或大埔墟為終點站,
本人早上繁時係粉嶺站等車,
有時都要等4-5分鐘先有下一班車開出,
列車去到太和站時第2-7卡已經有乘客上唔到車,
不過列車去到大埔墟時部分車廂仲有位俾大量乘客上到車
因為上水/粉嶺/太和站的入口都係接近第1-8卡,
要係九龍塘站轉地鐵/旺角東站行去亞皆老街/
紅磡站行去尖東或轉隧巴去灣仔, 點都係第1-7卡落車會方便好多,
所以上水至太和的乘客集中係第1-8卡上車~

大埔墟站乘客經新達廣場入口入閘後再上扶手電梯係第10-12卡,
果三卡比較少北區/太和客登車, 東鐵部分班次去到4-5分一班都仲應付到,
(中間攝左一班大埔墟特車/火炭特車/沙田特車,
連續兩班由羅湖/落馬洲開出的列車相隔4-5分)
早上繁時我搭東鐵經過大埔墟站都經常見乘客識得湧晒去車尾三卡等車,
唔會集中係1-8卡等車,
第9卡頭等車廂最能有效分隔開北區+太和與大埔墟站上車的乘客
所以一班列車多3-4卡, 再加上各車站入口位置不同,
引導乘客去車頭/車尾上車, 清客效率已經可以爭好遠
早上繁時東鐵上水至大埔墟一段亦暫時唔駛好似上面一位版友所講
用昨日坑口站的人潮管制措施, 封閉少量閘機減少月台上的人流~