hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙田至中環線 — 紅磡至金鐘段諮詢方案 ...
開啟左側

沙田至中環線 — 紅磡至金鐘段諮詢方案

ES464470X 發表於 2009-7-23 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2009-7-23 14:23 發表

咩話?行到70年?幾時的計劃?
另想問下MLR全寫係咩?

copy from wiki:
MLR原九廣東鐵(現為港鐵東鐵綫)行駛的英製近郊型及遠郊型電氣化列車,
於1990年代後期作中期壽命翻新(Mid-Life Refurbishment),
成為通勤型電動列車。

行到70年的消息係另一forum一位做港鐵列車車長的網友,
係翻查港鐵網頁(asset management)後,

話港鐵已經將東鐵MLR同埋地鐵M-TRAIN的壽命延長至70年
(原本好似係50年)
所以東鐵係縮卡過海後極有可能繼續用車廂載客量比千九少的MLR~
sunnykam 發表於 2009-7-24 03:39 | 顯示全部樓層
其實好多年前東鐵係有分9卡同12卡, 後來先統一用哂12卡

如果有開紅磡特車, 其實可以9卡唔加頭等過海, 12卡連頭等唔過海
3ASV196 發表於 2009-7-24 07:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-7-23 20:49 發表

copy from wiki:
MLR原九廣東鐵(現為港鐵東鐵綫)行駛的英製近郊型及遠郊型電氣化列車,
於1990年代後期作中期壽命翻新(Mid-Life Refurbishment),
成為通勤型電動列車。

行到70年的消息係另一forum一位做港鐵列車車長的 ...

但其實我覺得行70年, 有d 懷疑, 始終現在d MLR 問題多多,
唔提返裂紋事件, 現在列車車門都已經壞唔少, 間中又要3卡服務唔到,
D 車翻新後, 10年左右, 好似好快已經"五勞七傷"....(相反, 前mtr M-train
反而好似狀態仲好d)

講行70年, 會唔會只是當年翻新時的預期, 而非現在的情況了?
(雖然剛剛先同佢加左隔音版)

(不是懷疑你的消息來源, 而是懷疑其實際情況, 現時都係行左30年都無,
70年是很長的時間呢)

3ASV196.KE7270
ES464470X 發表於 2009-7-24 09:22 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

應該唔係翻新時的預期, 因為當年東鐵出現裂紋事件,
新聞都係講批車預期壽命係50年,
有知情網友亦指出, 當年九鐵的確係有諗過換晒所有MLR做千九,
但由於開支實在太龐大, 日本果邊亦都無可能係幾年內提供咁多千九,
每年只可以提供1-2抽千九~
要換晒29抽MLR, 恐怕需時最少10年,
所以到最後換車計劃告吹, 改為花錢延長MLR壽命~
ES464470X 發表於 2009-7-24 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnykam 於 2009-7-24 03:39 發表
其實好多年前東鐵係有分9卡同12卡, 後來先統一用哂12卡

如果有開紅磡特車, 其實可以9卡唔加頭等過海, 12卡連頭等唔過海

有人upload左東鐵剛電器化時的相片,
1983年時東鐵得三卡行tim

如果真係要搞到咁亂, 又9卡又12卡, 又一d車過海一d車唔過海,
咁倒不如去返最初方案, 將來全線用千九列車的馬鐵過海好過
雖然咁樣就肯定駁唔到東西線, 不過西鐵繼續維持返紅磡總站,
搭車唔駛同人爭位坐, 以座位為上的香港鐵路乘客一定唔會介意
(當然只想方便唔駛轉車, 寧願無位坐的乘客一定嘈)

將來紅磡站空置的月台唔會無用, 因為早前先有一小段新聞話,
廣州東至紅磡的城際直通車減班後, 再加上紅磡站多左月台用,
咁就有空間增設來往紅磡 - 汕頭 - 廈門 - 福州的城際直通車,
所以到時或者有新路線城際直通車都唔定
thomash 發表於 2009-7-24 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-7-23 09:43 發表

其實馬鐵既月台點可以再擴建......?

http://maps.google.com/?ie=UTF8& ... 93&t=k&z=18
Google map可以看到,以這個大水坑站為例,有蓋的部分是車站使用中的部分
那些露天的石屎排就是預留擴建結構,中間長型的洞應該是預留給樓梯/手扶電梯
最北端的正方形洞應該是預留安裝升降機用
Kaix 發表於 2009-7-24 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2009-7-24 09:34 發表
如果真係要搞到咁亂, 又9卡又12卡, 又一d車過海一d車唔過海,
咁倒不如去返最初方案, 將來全線用千九列車的馬鐵過海好過

將來東鐵過海,東鐵會upgrade至同東西線一樣嘅信號系統,
即係MLR行南北線之外仲可以行東西線

只要將南北線MLR全數調往東西線,
南北線就可以全線用千九列車

MLR好似唔可以行8卡車,
係咪真係冇得解決??

可唔可以MLR照用9卡車行東西線,
但第9卡車門唔開又得唔得??
技術上應該冇問題卦,請高人指點

不過其實只要南北線取消頭等,
配合加班下,載客容量其實影響不大,
所以應該積極向政府反映取消頭等嘅必要性,
而唔係本末倒置咁推倒成個東西南北概念

甚至乎興建深圳火車站至廣深港高鐵之連絡線
將所有廣深CRH列車拉往西九龍,直通車取消,
乘客於西九龍清關後15分鐘內直達深圳火車站
完全取代東鐵線嘅市區過境功能,
短短一條連絡線將可騰空東鐵線一部分載客容量

原帖由 ES464470X 於 2009-7-24 09:34 發表
雖然咁樣就肯定駁唔到東西線, 不過西鐵繼續維持返紅磡總站

到時會輪到西鐵同東鐵合併,東鐵都係只會行9卡

如果東鐵唔過海又唔同西鐵合併,東鐵乘客會係大輸家,
既不到港島又不到尖沙咀,佢地同你死過都似

仲有東鐵互轉西鐵,西鐵互轉沙中線,東鐵互轉沙中線,
紅磡站根本承受唔到咁龐大而且無謂嘅轉乘人流

tomtom2015 發表於 2009-7-24 15:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-7-24 10:48 發表

可唔可以MLR照用9卡車行東西線,
但第9卡車門唔開又得唔得??
技術上應該冇問題卦,請高人指點

這等同有人提出,用十二卡車行南北線,去到港島三卡車唔開門
到時只會令到唔開門果卡車D人要走返去開門果卡車出入
在如此繁忙的港鐵
這等同把停站時間延長,亦不利列車車廂乘客的分怖

至於直通車問題
只要取消或提早直通車在繁忙時間,特別是早上繁忙時間的班次便可
直通車於非繁忙時間的影響相對較低
Kaix 發表於 2009-7-24 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 tomtom2015 於 2009-7-24 15:08 發表
這等同有人提出,用十二卡車行南北線,去到港島三卡車唔開門
到時只會令到唔開門果卡車D人要走返去開門果卡車出入
在如此繁忙的港鐵
這等同把停站時間延長,亦不利列車車廂乘客的分怖

你嘅例子有d唔同,
有d站開門有d站開,乘客會confuse,
仲要三卡唔開門,會拖延上落時間

但東西線所有站都唔開第九卡車車門,
行得入去第九卡嘅都會知個卡係唔開門,
而且得一卡,仲要係on top of 正常八卡,
個卡少人都冇所謂

當然最徹底係取消頭等,
同趕走直通車

原帖由 tomtom2015 於 2009-7-24 15:08 發表
至於直通車問題
只要取消或提早直通車在繁忙時間,特別是早上繁忙時間的班次便可
直通車於非繁忙時間的影響相對較低...

其實東鐵要做大量羅湖客已經係一大弊端,
嚴重限制左東鐵進一步吸納本地通勤客嘅能力

所以將CRH拉去西九龍目的唔單只係騰空東鐵軌道空間,
仲可以騰空東鐵車廂空間

CRH由深圳火車站拉去西九龍仲可以鞏固鐵路於過境交通嘅領導地位,
亦可彌補廣深港高速鐵路不到廣州市中心嘅問題

廣深線CRH在運作上亦應改善,以減少廣州東至深圳行車時間,
設特快班次每20分鐘由西九龍至廣州東只停深圳,
另有各停班次每20分鐘由西九龍至廣州東停布吉、樟木頭、常平、石龍

tomtom2015 發表於 2009-7-24 16:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-7-24 16:35 發表

你嘅例子有d唔同,
有d站開門有d站開,乘客會confuse,
仲要三卡唔開門,會拖延上落時間

但東西線所有站都唔開第九卡車車門,
行得入去第九卡嘅都會知個卡係唔開門,
而且得一卡,仲要係on top of 正常八卡,
個卡少人都冇所謂

咁呢卡就真係為左開而開了
一個小時如果開二十班車,當中便有二十卡是這樣少人
這不但浪費資源,而且亦削弱鐵路整體運載力