hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南華早報報道翻譯:廣深港高速鐵路省不了時間 ...
開啟左側

南華早報報道翻譯:廣深港高速鐵路省不了時間

3ASV196 發表於 2009-7-29 08:57 | 顯示全部樓層

原帖由 eg9515 於 2009-7-29 00:53 發表

我既意思,有d資料係政府手度,我地小市民係無辦法羅到
想做功課都做唔到呀
好多好基本既資料,其實政府都無提供到,俾公眾去評價應唔應該起呢條鐵路,茲舉數例﹕
1. 廣深港、蓮塘、港珠澳、港深機場同時興建,加上現有口岸,人流 ...

其實係唔係完全無辦法呢? 之前geileo 版友都講過, 係可以寫信去政府,
要求提供更多資料的, (俾唔俾係一件事, 但最少你同我都可以問)
(或者有d決定, 政府本身都未做, 根本公開唔到)

我都明白一般市民當然無資源去做咁多調查.....但唔係一句話完人地"無恥",
轉頭俾人問兩問, 原來咩資料都無..仲要話返人無俾資料你, 你要反駁人,
要鬧人, 首先最少都要有d理據吧....(即使未必有政府所知的咁全面..)

本身你可以批評政府公開資料不足, 但既然政府本身提出左理據去支持其中
一樣的客源(深圳-香港 返工的人), 閣下一句"做唔到", 就全無理據下去批評有
關意見, 你無資料又知道那客源一定係無 / 政府有關資料係誤導人(所以無恥)?
點講都唔通wor.....

3ASV196.KE7270
053h4 發表於 2009-7-29 09:32 | 顯示全部樓層
erichim 發表於 2009-7-29 09:37 | 顯示全部樓層
廣州/廣東政府擺個高鐵站去石璧用意就係去發展個區,
將現有個廣州市中心同商業區擴展開去,減慢現有市中心因過渡發展帶來嘅負面影響。
十年八年短時間内條高鐵係唔會連接市中心,但係高鐵係一個長遠發展項目,
將來石璧會係廣州番禺新嘅商業市中心,到時就唔係去唔到市中心,而係去正市中心。
唔似香港政府只係短時望到維港同西九,叫佢諗下去新界西整多個站都懶得睬你。

數據方面,其實政府網頁有唔少報告就唔同方面分析。
你可以去下運輸署、路政署、統計處 etc. 搵
雖然唔係一份完整整體報告,係要左搵右搵先會搵都唔同資料,
不過你係有心/須要的話,冇話搵唔到,唔係下下都要人餵晒啲資料俾你嘅。
有啲嘢冇政府著數嘅,佢點會主動俾你丫,但係唔會唔公開,要你自己去搵咋嘛。
kwyeung 發表於 2009-7-29 10:22 | 顯示全部樓層

原帖由 eg9515 於 2009-7-29 00:53 發表

我既意思,有d資料係政府手度,我地小市民係無辦法羅到
想做功課都做唔到呀
好多好基本既資料,其實政府都無提供到,俾公眾去評價應唔應該起呢條鐵路,茲舉數例﹕
1. 廣深港、蓮塘、港珠澳、港深機場同時興建,加上現有口岸,人流 ...

Go to the website of the Transport Department and check the series of document named "Monthly Traffic Digest".
You will then get the information for items 1 to 4 in the SAME document.

For items 5,7 and 8,
go to the Government website, use its search function and type in 北環線 and 高鐵.
You will get the press releases telling everything you wish to know.

So... why blame the government?
mmlcs36 發表於 2009-7-29 11:30 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2009-7-29 13:23 | 顯示全部樓層
呢d野,政府無提供過,根本上就無可能有效討論

你有冇真係睇過d詳細研究報告??

我好懷疑你對高鐵認知只係從宣傳小冊子同傳媒得知
Kaix 發表於 2009-7-29 13:27 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2009-7-29 11:30 發表
睇返日本
你睇下而家新横浜 呢D
咪又係發展成所有車都停的大站 ...

咁新廣州站又真係遠左d

新横浜、新大阪、新神戶都係舊有市區嘅伸延,
同舊有市區好近
 樓主| eg9515 發表於 2009-7-29 13:54 | 顯示全部樓層
之前較為有用的,我只搵到呢d

翻查2000年及2002年兩份政府提交予立法會財務委員會的文件
在2011年,落馬州支線每日平均乘客量將為195,000人
深港西部通道,當局估計直到2011年,平均每日汽車流量將為46,100架次

根據入境事務處零七至零八年度的年報
落馬州支線口岸2008年3月每日平均使用人次44,874人次
落馬州東鐵支線的乘客只有兩萬餘人次
深港西部通道,目前的日均車流數字只有約4,000架次,去年的日均人流則為31,295人次

政府公佈的所謂理據同文件,十分含糊,例如估計有10萬人使用,未來北環線建成後將會有xxx客量等等,我就睇唔到佢點樣計到呢d數字出黎。如果只係要求上面果d估計數字,咁政府梗係公佈曬tim,但係係咪可信呢﹖你睇返落馬州口岸同深港西部通道就知好大獲。

我之前一個post既1-8,求求各位網友再認真睇下啦,係咪真係咁易搵到﹖插人都要俾d心機睇下人地寫乜吧。
Kaix 發表於 2009-7-29 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 erichim 於 2009-7-29 09:37 發表
廣州/廣東政府擺個高鐵站去石璧用意就係去發展個區,
將現有個廣州市中心同商業區擴展開去,減慢現有市中心因過渡發展帶來嘅負面影響。
十年八年短時間内條高鐵係唔會連接市中心,但係高鐵係一個長遠發展項目,
將來石璧會係廣州番禺新嘅商業市中心,到時就唔係去唔到市中心,而係去正市中心。
唔似香港政府只係短時望到維港同西九,叫佢諗下去新界西整多個站都懶得睬你

我就覺得所謂廣州新市中心只係大陸一貫雷聲大雨點小嘅面子工程

廣州石壁同廣州市中心太遠,
發展後可能只係橫濱同東京嘅關係,
但試想東海道新幹線止於橫濱

綜觀世界各大城市,開發全新中央商業區都係貼近舊有中央商業區,
所以唔一定要在荒郊開發全新中央商業區先叫發展

好似東京嘅汐留同台場,倫敦嘅Dockland,上海嘅浦東商業區,
墨爾本嘅St. Kilda Road同Southbank,悉尼嘅北悉尼,
都係舊有中央商業區嘅伸延部分

香港嘅灣仔北、尖東、廣東道已經係80-90年代開發嘅全新中央商業區,
未來有西九龍(唔係指九龍站d豪宅),都係舊有中央商業區嘅伸延部分

冇開發全新中央商業區嘅城市,好似紐約,
就係靠舊有中央商業區逐步蠶食周邊住宅區去擴展,
同香港灣仔舊區、銅鑼灣、彌敦道情況一樣,
舊式住宅逐漸被商廈取代

加上近年環保問題,
各城市都講緊點樣在發展之餘減少對現有郊區嘅破壞,
廣州嘅做法其實係反潮流
Kaix 發表於 2009-7-29 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 eg9515 於 2009-7-29 13:54 發表
你睇返落馬州口岸同深港西部通道就知好大獲。

基建係要為未來服務,
唔單單為左應付現有需求

原帖由 eg9515 於 2009-7-29 13:54 發表
政府公佈的所謂理據同文件,十分含糊,例如估計有10萬人使用,未來北環線建成後將會有xxx客量等等,我就睇唔到佢點樣計到呢d數字出黎。

政府交比立法會嘅文件,已經係顧問報告嘅summary,所以係唔會包括計算方法,
因為根本冇可能將幾百頁甚至更多嘅顧問報告直接呈上立法會,
議員們關心嘅亦唔係個研究過程,而係研究結果