hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 九巴 9 月份 1:76 模型消息 : AL
開啟左側

九巴 9 月份 1:76 模型消息 : AL

lch 發表於 2009-8-7 01:44 | 顯示全部樓層

原帖由 KY5393 於 2009-8-7 00:13 發表

咪掛,如果佢真係咁出,我一定唔會買,我對方燈AL完全無咩印象

對我呢d睇住al出世的朋友,
我勁支持佢出方燈, 原汁原味
1081 發表於 2009-8-8 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 lch 於 2009-8-7 01:44 發表

俾我都係有方燈版先至買,如果出圓燈真係唔駛諗 .....
當年見 o的 AL 改晒做圓燈,真係覺得好肉酸
亞空 發表於 2009-8-8 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2009-8-8 01:21 發表

俾我都係有方燈版先至買,如果出圓燈真係唔駛諗 .....
當年見 o的 AL 改晒做圓燈,真係覺得好肉酸

不過我地年輕一輩就睇住圓燈AL長大(雖然睇相97年仲係方燈,但係已經冇晒印象),所以最好出晒兩個版本,咁就兩全其美
ps.方燈轉圓燈係邊一年發生???
KC8249 發表於 2009-8-8 01:51 | 顯示全部樓層

亞空 發表於 2009-8-9 00:11 | 顯示全部樓層
今日行過巴模展,見到個AL模車尾個車牌擺係冷氣網上面,請問方燈時期係咪已經搬左上去????
 樓主| KV6245-3ASV484 發表於 2009-8-9 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2009-8-9 00:11 發表
今日行過巴模展,見到個AL模車尾個車牌擺係冷氣網上面,請問方燈時期係咪已經搬左上去????

自AL42個批開始車尾車牌已經係擺係冷氣網上面,唔係後期搬左上去

AL新模,攝於旺角始創巴模展

個模真係唔錯,不過睇死佢都係用類似AV果種好薄既車咀
我見過有d AV既車咀用左好多膠水黎痴,搞到勁易拆爛.........
唔知有冇人有方法可以解到d膠水,可以係拆個陣唔仗使拆爛車咀??
血肉長城 發表於 2009-8-9 14:47 | 顯示全部樓層

原帖由 lch 於 2009-8-7 01:44 發表

同意, 最好就係冇鈴, 全灰凳, 車尾車牌放0係bumper上, 司機位隔離個窗同後面個細窗之間係髹黑左...  

最緊要係ER或ES牌, 大U廠徽, 行68X (次選: 58X, 59X, 74X)   當然要係布牌啦
請勿下車 發表於 2009-8-9 19:35 | 顯示全部樓層
唔知點解佢放係度個模比我個感覺會有報站機...
佢出邊種都冇所謂
但老實講方燈冇報站冇電視個陣
正正係我細個搭AL行1號係彌敦道迫3+2個陣既回憶
joeli16 發表於 2009-8-9 23:16 | 顯示全部樓層
如果係出布牌300號一定好靚,始終九巴當時咁重視呢條線,
而且紅布牌加白冷馬零舍搶眼。

不過睇側牌大細,都係膠牌居多。
AL都係方燈先有味道。
HK104 發表於 2009-8-12 17:41 | 顯示全部樓層

布牌300, 68X, 同1A都正,我反而喜歡1A,因為我第一次坐AL就係
坐1A (AL23),但300是一項歷史,都有收藏價值。如果真係出膠牌
就有d可惜囉。