hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南環線通車後的輕鐵服務
開啟左側

南環線通車後的輕鐵服務

ferrypier 發表於 2009-7-31 23:30 | 顯示全部樓層

個人感想:d舊車翻新可唔可以只改內籠,車頭唔好改成新車果款得唔得?因為真係好核突!!!
石頭 發表於 2009-8-1 03:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-7-31 14:46 發表

就係天水圍班議員全部都話,天水圍內需咁大,質疑加車俾屯門先都唔俾天水圍。
個人就覺得加俾610, 614P同615P都唔係咁那過,614系下下星期日景峰開始都差D上唔到車,
仲有好多兆康轉610車去大興的人,
尤其我呢D就係唔鍾意 ...

天水圍內需咁大?真係唔夠資源咩?761P繁時5分鐘一班,通常都唔會班班滿,

一班滿一班半滿咁離開元朗區,但同時610、614、615就幾乎班班迫爆,

唔好忘記元朗往返天水圍仲有K73同K74搭,但元朗往返屯門唔搭輕鐵就只得西鐵,

西鐵一樣要靠輕鐵接駁,又係要搭返輕鐵...

天水圍好多地方唔搭輕鐵都仲有得揀巴士搭,

但屯門部分地方,例如麒麟站附近,K58出現前一直只得輕鐵及N260服務,

或者山景南、北站、青山村,澤豐花園、屯門醫院咁,輕鐵既車站方便好多(果幾個地方輕鐵係變相獨市),

而家人地都無要求咁多俾左資源你地天水圍先,仲想點?

再說,輕鐵幾時有加車俾屯門?減屯門既車俾天水圍就有份(614/5P)!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 AGREE~

查看全部評分

FY8389 發表於 2009-8-1 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-8-1 03:44 發表

但屯門部分地方,例如麒麟站附近,K58出現前一直只得輕鐵及N260服務,

或者山景南、北站、青山村,澤豐花園、屯門醫院咁,輕鐵既車站方便好多(果幾個地方輕鐵係變相獨市)

其實又唔算真係好獨市位.

麒麟站行5分鐘就去到兆康苑巴總
澤豐同屯門醫院, 過條橋就出到去青山公路有67M/67X.
 樓主| KC3555 發表於 2009-8-1 11:25 | 顯示全部樓層

原帖由 FY8389 於 2009-8-1 08:48 發表

不過,如果講醫院,好多時就有行動不便的乘客,如果講話老遠去青山公路那個所謂屯門醫院站,
上落幾轉天橋,對佢地來講,輕鐵就是他們的獨市位。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ATE24 發表於 2009-8-1 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 FY8389 於 2009-8-1 08:48 發表

俾八個二/十一個三搭幾個站去市中心,你樂意嗎?

67M/67X 經過o既o個個屯門醫院站更加唔好提,o個個站直頭應該改名做鳳地。
落o左車之後間醫院真係遠在天邊,近在眼前。

公器公用 香港早要有品
WinnieThePooh 發表於 2009-8-1 21:55 | 顯示全部樓層
dogdog 發表於 2009-8-1 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2009-7-31 14:15 發表 咁似乎你都未有看清楚該篇文章。樓主於該篇文章已提及 T1 及 T2 會收費

接近所有鐵巴都係 會收費, 但都係 免費接駁巴士, 如果T1,T2 都係收費接駁巴士, 仲有人搭咩?
-------------------------------------------
如果係用冠忠/城巴. 8達通轉乘方面會唔會有問題?
天空之神 發表於 2009-8-2 01:12 | 顯示全部樓層
非繁都可以迫爆既 614/614P 又唔見佢加
Port 左 0-13分鐘一班車 , dia 又唔執下

搭幾個站真係行路隨時仲快
.
horta 發表於 2009-8-2 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-8-1 03:44 發表

天水圍內需咁大?真係唔夠資源咩?761P繁時5分鐘一班,通常都唔會班班滿,

一班滿一班半滿咁離開元朗區,但同時610、614、615就幾乎班班迫爆,

唔好忘記元朗往返天水圍仲有K73同K74搭,但元朗往返屯門唔搭輕鐵就只得西鐵,

西鐵 ...

Agree... Moreover, the time spended for WR+LR( on board in Fung Nin Road) is even longer than using Light Rail only...
I love Fuji RVP vivid picture style!~
樂仔〞 發表於 2009-8-2 10:56 | 顯示全部樓層

我都唔明天水圍線要咁密做乜鬼
當屯門區內線條條 1 點幾 2 點幾頭幾個站都上唔到人時天水圍班班就吉吉地咁
好心佢加密下 614P 615P 啦
雖然呢 2 條線我唔搭 , 但望住佢成日同 614 615 孖住行真係好睇唔過眼
良景仲話可以 610 轉 505 , 人地景峰唔通個個去搭 K51 咩
天水圍線 .. 我覺得而家已經好足夠 lo