hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 89B 特別車及其公司路線討論
返回列表 發新帖
開啟左側

89B 特別車及其公司路線討論

s3n354 發表於 2009-8-6 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2009-8-6 15:52 發表

有返咁上下疏既特別線先襯得起疏到爆既正線....

容乜易比人話妹仔大個主人婆架...

(其實點解唔跳飛機.....)

無人搭開咁密做乜, 89/89A排晒長龍果陣, 89B咪又係得幾丁客
沙咀道有33A, 34, 43, 313, 紅小咁多選擇, 不用為89B而專登等車吧
andy92 發表於 2009-8-6 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2009-8-6 16:36 發表

無人搭開咁密做乜, 89/89A排晒長龍果陣, 89B咪又係得幾丁客
沙咀道有33A, 34, 43, 313, 紅小咁多選擇, 不用為89B而專登等車吧

怕且只有大會堂個站先有人專登等 89B ...
3bx 發表於 2009-8-6 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2009-8-6 16:41 發表

怕且只有大會堂個站先有人專登等 89B ...

89B往葵盛方向主要都係用來搶沙咀道九巴 34/43的流水客。
 樓主| JU2541 發表於 2009-8-6 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2009-8-6 16:27 發表

好搵? 你知唔知89B特別車司機一日都得180蚊底薪(8-10個鐘, 平均仲低過做M記)咋
根本就無人想做, 只不過係公司為霸葵涌村巴總個位而開

葵盛d司機連食飯時間都無,
部分線(89A, 89S)連落地去廁所時間都無, 有需求時 ...

我冇話果日做特車既司機好搵....係整體睇
日間轉左月薪...據聞班友就不滿唔做...呢個唔係某程度係證明嗎
人人都有機會行 A 行 S ...辛苦就響度嘈..蛇皇又唔見你地出聲?

你地 d 司機...鍾意就好聲好氣..唔鍾意講左有落唔記得落仲要粗口問候人
一係就大搖大擺..唔驚冇客咁...響後一個車位截..都當你冇到..仲要慢慢行示下威

或者你係該公司既人..員工親戚...但係唔該你地檢討好啦...
作為乘客都忍夠啦...
比錢你賺架...唔該

點解班客等 313 ...情願兜 8 分鐘都要去站頭等
點解你地 89B 大會堂一個人都冇..
點解診所門口咁多人等 43/34 ...行一大輪商場都唔響大會堂等..

檢討下啦
人一九,腦便殘
andy92 發表於 2009-8-6 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2009-8-6 22:49 發表

我冇話果日做特車既司機好搵....係整體睇
日間轉左月薪...據聞班友就不滿唔做...呢個唔係某程度係證明嗎
人人都有機會行 A 行 S ...辛苦就響度嘈..蛇皇又唔見你地出聲?

你地 d 司機...鍾意就好聲好氣..唔鍾意講左 ...

每班 89B 係大會堂少極都有幾個客 ...
石頭 發表於 2009-8-7 04:18 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2009-8-6 22:49 發表

點解班客等 313 ...情願兜 8 分鐘都要去站頭等
點解你地 89B 大會堂一個人都冇..
點解診所門口咁多人等 43/34 ...行一大輪商場都唔響大會堂等..

檢討下啦

衰D講句,89B大會堂客量差到,荃灣廣場翻新完都無咩起色咁,

同是大會堂<--->葵涌短途線,點解86假日晚上7時左右果幾班車可以頂閘經大河道北走?

86一個站就上滿la,仲有人上唔到車都繼續等下一班呀,

講密車86都唔密架,繁時10-15分鐘一班車,都有人肯等下一班車,

咁89B班客,去左邊?點解無人等89B?

89B班司機咁既態度,如果我住秋葵果幾座,我寧願搭87K林護落行返去算數~

(2年前差少少就揀左秋葵ga la...)
3bx 發表於 2009-8-7 17:04 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2009-8-7 04:18 發表

衰D講句,89B大會堂客量差到,荃灣廣場翻新完都無咩起色咁,

同是大會堂<--->葵涌短途線,點解86假日晚上7時左右果幾班車可以頂閘經大河道北走?

86一個站就上滿la,仲有人上唔到車都繼續等下一班呀,

講密車86都唔密架,繁時10-15 ...

89B的班次比86更不穩定,乘客見無車就會行返出去搭九巴34/43,
或者行去河背街搭89/89A。
上繁時間的86平均唔洗10分鐘就有一班車(因為兩邊站都多客),
下繁約10-15分鐘一班。
89B本身好似係15分鐘一班,但因塞車/司機問題班次就顯得不準了,
有時荃灣廣場的客要搭較貴的86去大窩口。

其實有一原因86班次可以較密,就係走捷徑追時間,89B就一定係
行原路。

brianso 發表於 2009-8-10 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2009-8-6 16:27 發表

好搵? 你知唔知89B特別車司機一日都得180蚊底薪(8-10個鐘, 平均仲低過做M記)咋
根本就無人想做, 只不過係公司為霸葵涌村巴總個位而開

葵盛d司機連食飯時間都無,
部分線(89A, 89S)連落地去廁所時間都無, 有需求時 ...

都唔知幾時小巴司機又罷工
brianso 發表於 2009-8-10 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2009-8-6 22:25 發表

89B往葵盛方向主要都係用來搶沙咀道九巴 34/43的流水客。

而家佢又搶唔到...
不過九巴又衰...34,43的班次...