hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞轉貼]紅磡轉車尖東要等12分鐘
開啟左側

[新聞轉貼]紅磡轉車尖東要等12分鐘

PB602 發表於 2009-8-7 22:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-8-7 22:06 發表
港鐵今次真係自尋煩惱
其實好多板友都講得O岩,反正12:08 後起碼仲有四五班西鐵到達紅磡
而沿線至荃灣西既車站又起碼要 12:40 先關門
有好大空間可以加短途列車 ...

真係唔得的話咪開幾班接駁巴士囉, 叫人由紅磡 => 九龍塘 => 旺角 =>尖沙咀, 只有高智慧人仕先講得出.
lzengalau 發表於 2009-8-7 23:40 | 顯示全部樓層
果一公里半既路, 係咪嚴重到無車行唔得? 乜去麼地道呀, 永安廣場呀果d位, 由紅磡站行過去要成個鐘咁耐既咩??

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
hkstudent -1 詳見#23, focus point 錯

查看全部評分

樓主| hkstudent 發表於 2009-8-7 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2009-8-7 11:40 PM 發表
果一公里半既路, 係咪嚴重到無車行唔得? 乜去麼地道呀, 永安廣場呀果d位, 由紅磡站行過去要成個鐘咁耐既咩??

個問題係有車變無車,
唔係去唔到

而且,轉乘客點算?
零容忍小巴不公平違規的問題
北角---九龍城 發表於 2009-8-8 01:22 | 顯示全部樓層

相信唔少東鐵客過海又搭返巴士了....
lzengalau 發表於 2009-8-8 07:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hkstudent 於 2009-8-7 23:46 發表

個問題係有車變無車,
唔係去唔到

而且,轉乘客點算?

問題已經好清楚, 只响每日清晨同深夜發生. 果幾百人有幾咁重要, 要咁樣去張就佢地??

就算淨係講條線, 一條一日做緊幾十萬人次既線, 一項改動只令幾百人真正受影響, 根本係微不足道, 更不用拎一個一日做幾百萬人次既鐵路網絡黎比...

一個咁少既問題, 根本唔解決都得 - 行又得, 自己搭車又得, 根本有大把替代路線/方法. 相比起其他問題, 例如繁忙時間上唔到第一班車, 受影響既人數將比尖東呢單更多, 點解又唔花心機時間去攪呢d更大問題既問題??

ES464470X 發表於 2009-8-8 08:08 | 顯示全部樓層
原帖由 北角---九龍城 於 2009-8-8 01:22 發表
相信唔少東鐵客過海又搭返巴士了....

去灣仔一向都係紅隧轉巴士快,
中環果邊就多數係鐵路快(繁忙時間),
不過到左非繁時...路面無乜點塞車的話,
搭返紅隧巴士一程去紅磡轉少一次車好過
反正荃灣線一班都4-5分, 之後行去尖東站又5分鐘,
之後轉西鐵時西鐵班次又唔係密, 好彩的話當然可以好快有車,
唔好彩的話5分鐘等車時間一定走唔甩

至少我家人同我都會為左有位坐同轉少一次車,
係週末/假日/平日晚上非繁時盡量用返隧巴過海~
ES464470X 發表於 2009-8-8 09:01 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2009-8-8 07:16 發表

問題已經好清楚, 只响每日清晨同深夜發生. 果幾百人有幾咁重要, 要咁樣去張就佢地??

就算淨係講條線, 一條一日做緊幾十萬人次既線, 一項改動只令幾百人真正受影響, 根本係微不足道, 更不用拎一個一日做幾百萬人 ...

如果開短途列車由尖東往紅磡, 一定吉車遊街,
所以我咪主張清晨的短途列車一定要去到荃灣西站囉,
做埋南昌站轉東涌線乘客, 仲會吉車遊街?
(唔通旺角東站附近無人搭東鐵轉西鐵再轉東涌線回家?)

如果地鐵唔係日日都係清晨開短途列車接載轉車客,
我都唔會覺得東鐵轉西鐵呢邊幾唔公平下
(兩鐵未合併的話我就費事講咁多啦, 因為九鐵尾車模式一向都係咁)

以前觀塘線未讓路俾將軍澳線過海前,
北角站往彩虹/觀塘的尾車都係00:30-01:12呢段時間開出吧,
觀塘線東隧過海讓路俾將軍澳線之後,
咪又係要係調景嶺站開6班往彩虹/觀塘列車專程接載乘客,
除左週末之外, 其實果D短途列車又有幾多人坐
有人就話每卡5-10人左右, 8卡加埋咪得60-80人?
(西鐵都開短途列車去到荃灣西站, 起碼有可能做到呢個客量)
油塘站都有通宵巴士N216架,
如果煩轉車直情係港島區坐東隧通宵巴士N619好過,
無人迫佢地搭地鐵~
一早有替代交通工具,
仲有需要開短途列車接載因觀塘線讓路而受影響的乘客?

當然你可以話觀塘線果邊受影響人數多D, 東鐵呢邊就少D,
所以東鐵果邊可以唔駛理, 觀塘線就要開短途列車載人返九龍東
調景嶺往油麻地列車00:40左右到達九龍塘,
換言之, 00:06-00:30大約4-5班羅湖往紅磡列車的乘客,
請準備搭車搭到去大埔墟/沙田轉N271,
或是搭到去旺角東站行返去彌敦道坐通宵巴士/綠小去尖沙咀吧,
一係就係紅磡站落慢慢行過去~

話時話, 會唔會有夜歸人士中招,
想由新界/旺角東/九龍塘返東涌/青衣,
但由因為無巴士搭(龍運巴士開到00:00),
所以想搏一搏搭東鐵去紅磡轉西鐵再係南昌站轉東涌線??
點知.........去到紅磡站/沿途東鐵車長廣播時先知道西鐵尾車經已開出

九龍南線第一日通車記者/議員係準備係00:08後
係紅磡站訪問轉唔到車的乘客吧,
訪問佢地係咪原本想轉西鐵去尖東/美孚/南昌轉東涌線,
仲有睇下佢地係咪真係以為西鐵尾車仲係00:15先開

ahbong 發表於 2009-8-8 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-8-8 09:01 發表

無人迫佢地搭地鐵~
一早有替代交通工具,
仲有需要開短途列車接載因觀塘線讓路而受影響的乘客?

咁又唔係喎
如果受影響乘客係東鐵全月通既使用者
無車落尖東的話變相令佢地要額外付費去尖沙咀站出閘
若果係清晨常客的話
都幾頭痕
ching_yuenhk 發表於 2009-8-8 12:29 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

我也十分同意應增設短途車,
由紅磡往返荃灣西或錦上路,
但我認為也應加開非繁忙時間的短途車,
以維持或減短東鐵線轉西鐵線往
尖東、柯士甸(要方便旺角東及其他東鐵線及觀塘線客到港鐵圓方商場及上蓋物業呀)、
南昌轉東涌線、美孚及轉荃灣線 及
往荃灣西新區的人流的轉車候車時間。
因為到了6-12分一班的西鐵線非繁時段,
要乘客在沒有空調的紅磡站轉車,真係大趕客。

exspeed 發表於 2009-8-8 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2009-8-7 21:47 發表

遲d架接駁巴士,接駁旺角東、紅磡、尖東會唔會有編號??
(今日睇第一份報紙話旺角東尾車早左,有接駁代替,但睇其他報紙,接駁巴士又好似只行走紅磡至尖東)

接駁巴士只會於 8 月 15 日晚上提供服務, 所以唔會有編號
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!