hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72 往太和方向改停廣褔邨
開啟左側

[服務調整] 九巴 72 往太和方向改停廣褔邨

TP人 發表於 2009-8-8 13:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由今日起,
九巴 72 往太和方向,
原位於廣褔道 (王肇枝中學外) 的巴士站將遷移至廣褔邨對面 (近油站)

沒有了 70 ,
八個月後,卻換來 72 停廣褔邨對面
雖然可以更方便廣褔邨乘客,
但可能於繁忙時間要與各條大線一齊用更多時間排隊入站,離站
唔知各位點睇?
創出自己一片天空  重新領回自我國度
A59-KCR 發表於 2009-8-8 13:30 | 顯示全部樓層
72車程有機會o係繁時長左wor.

其實多唔多人o係廣福邨落??
cktse 發表於 2009-8-8 14:10 | 顯示全部樓層
落一落廣福村會耐幾多丫
72以前去王肇枝起碼過左迴旋處先出到右線/中線
要塞巴士站既話時間上都唔會爭太遠
媽屐停
JB9843@271 發表於 2009-8-8 14:10 | 顯示全部樓層

原帖由 A59-KCR 於 2009-8-8 13:30 發表
72車程有機會o係繁時長左wor.

其實多唔多人o係廣福邨落??

做得好,唔駛再係王肇枝行返去咁遠,
雖然現在該站繁忙時會出現排隊入站既車龍,
但72最密都係先15mins一班車,對該車負荷影響應該不大
deep3@italk 發表於 2009-8-8 21:09 | 顯示全部樓層
不如連72A 都搬埋過去啦

話時話, 點解唔兩個站都停晒? 265S 兩邊都有站喎
 樓主| TP人 發表於 2009-8-8 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 deep3@italk 於 2009-8-8 21:09 發表
不如連72A 都搬埋過去啦

話時話, 點解唔兩個站都停晒? 265S 兩邊都有站喎

區議會錄音: http://www.districtcouncils.gov.hk/tp_d/chinese/Audio%20Recording/2009/Jul%2009/TT-4%20(17.07.2009).htm
錄音內所指有位婆婆跌倒,我估應該係指該位婆婆於王肇枝落樓梯往廣褔時跌倒
所以嬌議員係建議 72 和 72A 一齊搬到廣褔
但官方表示先搬 72 ,
稍後再檢討流量是否可以再應付埋 72A
265S 停埋王肇枝,好可能係方便搬到天水圍的學生繼續於大埔上學
(錄音內亦講了為何有一部分大埔居民搬到天水圍,有興趣可聽聽)

同場討論而又值得留意的,
仲有 265S 由大埔往天水圍的 "無 heart" 服務,
以及 65K 可能作出的新動向
創出自己一片天空  重新領回自我國度
g544jacky 發表於 2009-8-9 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 JB9843@271 於 2009-8-8 14:10 發表

做得好,唔駛再係王肇枝行返去咁遠,
雖然現在該站繁忙時會出現排隊入站既車龍,
但72最密都係先15mins一班車,對該車負荷影響應該不大

你行返去近左...
但我就行遠左呢...
繁忙時要排隊入站...
一排就過唔到盞燈...
果度都成分幾2分鍾假
返而我覺得要掉返轉
搬番d線去王肇枝
改善塞巴士站既情況
G544Jacky
dicksonboy 發表於 2009-8-9 07:01 | 顯示全部樓層
原帖由 g544jacky 於 2009-8-9 00:44 發表

你行返去近左...
但我就行遠左呢...
繁忙時要排隊入站...
一排就過唔到盞燈...
果度都成分幾2分鍾假
返而我覺得要掉返轉
搬番d線去王肇枝
改善塞巴士站既情況 ...

同意
下晝繁忙時間果度真係塞到喊
郁咁D線應該會有幫助!
Idiotism is idiots being idiotic
Kaix 發表於 2009-8-9 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 2009-8-8 21:51 發表
265S 停埋王肇枝,好可能係方便搬到天水圍的學生繼續於大埔上學' k- h. P% Y. S( ]6 I8 F
(錄音內亦講了為何有一部分大埔居民搬到天水圍,有興趣可聽聽)
同場討論而又值得留意的,
仲有 265S 由大埔往天水圍的 "無 heart" 服務,
以及 65K 可能作出的新動向

故意誇大個轉車問題去增加爭取265S加班嘅籌碼,
話大埔-天水圍天頌苑要去上水轉276/276P到天慈再轉輕鐵??
佢冇理由唔知276A卦

黃議員咁卑鄙嘅

大埔較多居民搬到天水圍,唔代表個d人全部都要由天水圍去大埔返工,
同埋d議員成日話好多大埔居民搬到天水圍,咁有幾多??
我相信唔會多到support到一條全日線

仲有一個問題係住宅區番工d人好多都番唔同時間,
做街市可能番7點幾放6點,做商場sales可能番10-11點放8-9點,
番工時間根本係好分散,冇一個高峰期比繁時線做,
同埋人數又唔多,根本support唔到一條全日線

點解九巴261/276/276P/276A同小巴44/44A做得起係因為d人集中哂上水一個點去轉車,
番大陸又好,去粉嶺又好,去大埔又好,都集中哂去上水再轉車,
先叫做support到一區一條密車線

Oliver_ME16 發表於 2009-8-9 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 g544jacky 於 2009-8-9 00:44 發表

你行返去近左...
但我就行遠左呢...
繁忙時要排隊入站...
一排就過唔到盞燈...
果度都成分幾2分鍾假
返而我覺得要掉返轉
搬番d線去王肇枝
改善塞巴士站既情況 ...

其實當年最蠢就係將油站既出入口設響現時位置而
唔擺回旋處個邊.
以前未有氣站可以一次過停4-5部車
而且72A/72擺王肇枝都係當年歷史問題,
要搬其他線過去都冇乜可能過到區議會,
而且站響宏福人既立場亦都唔想佢搬
(步行時間由五分鐘變十分鐘 ,但部車又唔係唔經樓下,又唔係少人落車)

其實要改可以考慮試試轉入宏福同廣福村,咁就唔駛塞o個個燈位,
不過行車時間實會長左.
而且而家入大埔墟方向既綠燈係長左,我通常見都係等最多兩次就會過倒
我...