hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 九龍南線通車集中帖
開啟左側

九龍南線通車集中帖

ES464470X 發表於 2009-8-17 02:30 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2009-8-17 01:51 發表

如果係咁的話
倒不如就係叫人睇第一行好過啦

而家暑假,東鐵的車比較簡單
遲d就會有好多不同的類別
羅湖, 落馬洲, 上水, 大埔墟, 火炭, 沙田
之後仲加d經馬場的

少左行反而有機會令一些有特別需要 (例如去馬場)
錯 ...

暑假期間因為馬季抖暑, 只有馬場特車不存在,
其餘特車在平日一至六/假日也會出現在不同時間~

我的父母剛巧在星期日晚上夜歸在紅磡站上車,
我都叮囑佢地要留意東鐵收車時段出現的沙田特車,
佢地返到屋企都有向我報告大堂LCD MON的確顯示有列車以沙田為總站~

tse0856 發表於 2009-8-17 02:35 | 顯示全部樓層
原帖由 WinnieThePooh 於 2009-8-16 22:16 發表

今日西鐵線既PIDS亂過打仗
「1分鐘後有後車」既情境經常出現
之但係好多時都係出錯資料
隔一陣又會轉番正常時間

我仲見過第一班車既到達時間耐過第二班車 ...

我都見倒
第一班係2分鐘
第二班係1分鐘
HV9990 發表於 2009-8-17 04:28 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2009-8-17 01:51 發表

如果係咁的話
倒不如就係叫人睇第一行好過啦

而家暑假,東鐵的車比較簡單
遲d就會有好多不同的類別
羅湖, 落馬洲, 上水, 大埔墟, 火炭, 沙田
之後仲加d經馬場的

少左行反而有機會令一些有特別需要 (例如去馬場)
錯 ...

你都打橫黎講,你睇到LCD mon個開車時間可以第一時間判斷到哪個月台轉車嗎?
咁點解港鐵唔可以引導下d客去哪月台轉車呢?
你話錯失第四班車的資訊,好似宜家東鐵2行果隻PIDS咁梅花間竹顯示列車終點站/最先開車月台資料得唔得?

PA方面唔講時間,淨係講轉車月台得唔得?
如果少於一分鐘就開車既,就引導d客去下一班車既月台lor

唔好一味賴晒乘客冇腦,港鐵一樣有改善的地方
ES464470X 發表於 2009-8-17 09:20 | 顯示全部樓層

回復 93# 的帖子

昨日港鐵俾乘客剷得最勁ge係唔知邊個月台的西鐵開先,
淨係叫人係對面月台轉車,
尤其有個乘客對住職員+記者直斥無廣播指下一班西鐵係邊個月台開,
到左今朝睇我網上新聞講,
港鐵已經安排紅磡站用人手廣播下一班西鐵係邊一個月台開出
mmlcs36 發表於 2009-8-17 09:23 | 顯示全部樓層
mmlcs36 發表於 2009-8-17 10:06 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2009-8-17 13:28 | 顯示全部樓層

約十一時
咁既班次....
你會唔會等?

我就當然走過對面啦
對面仲係度等車既人bye bye...
tuen 發表於 2009-8-17 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2009-8-17 09:23 發表

(反而顯示該月台的開南資料的PIDS加返自己月台是否最先開
會還有一些效用)

其實都會有d用架
更容易令人理解o既做法 就係 例如1號月台個LCD MON入面 所有 "1號月台"應該寫為"1號月台(本月台)"
而家見好多人睇完入面d資料, 然後比較醒目,有意欲想主動行o既會再昂高個頭四圍搜尋d月台號碼球, 真係幾麻煩
(尤其o係大家一向搭車都唔需要理會月台編號資料既前提下, 再加上未估計得到o既步行時間)
ES464470X 發表於 2009-8-17 13:45 | 顯示全部樓層

回復 97# 的帖子

呢個班次唔算恐怖了, 再早d果時,
(早上10:40前)
西鐵每邊月台都要隔18分鐘先一班車仲恐怖

例如:
2號月台PIDS
1. 屯門   8分鐘
2. 屯門  26分鐘

3號月台PIDS
1. 屯門  17分鐘
2. 屯門  35分鐘
LRT1070 發表於 2009-8-17 15:26 | 顯示全部樓層

尖東站一分鐘一班