hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞] 鐵路迷被強剝九鐵制服
開啟左側

[新聞] 鐵路迷被強剝九鐵制服

A240 發表於 2009-8-19 21:34 | 顯示全部樓層

今次港鐵發生D咁嘅事,可悲!
港鐵對港人在九鐵上的回憶進行災難性,毀滅性嘅大清洗,此只係冰山一角。
連件衫都唔俾人留?咁點解D Transformers車非又俾人留?
唔通第日港人對九鐵以前嘅服務講聲多謝都唔俾?
港鐵以前真係同九鐵積左咁多仇,宜家趁機報復?
真係瘋到要摧毁九鐵歷史(紀念碑)?做到一件不留?
佢難道真係要咁單調,係香港做鐵路獨裁者?
(我會從9月中開始,每次由中環去第一城,改坐88R,以示抗議)
<上文純屬個人意見,觸怒港鐵狂熱者的話,謹此向各位道歉>
KMB-ATE1 發表於 2009-8-19 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kc_loo 於 19/8/2009 20:51 發表

攪清楚一樣野, 兩鐵合併, 而家兩間公司既鐵路係合併左, 而兩間公司就係另一回事
而家個問題係, 唔理究竟成件事OVERALL 係好定唔好, 總之就一有事就鬧港鐵, 就話合併有問題
個問題既存在, 最大既問題唔係兩鐵合併,  ...

宜家唔係話要將某一間公司的處事手法,而係將兩間公司的方法融合,形成一種更好的手法。而小弟從未表示反對兩鐵合併、反對港鐵,自己更不是九鐵狂熱分子;
講真九鐵做得唔好的地方,就要用地鐵較佳的方法,反之而言。如果兩個都唔掂,就應該學krausssammy 話齋:破舊立新。根本無可能盲目跟隨舊而不當做法。

原帖由 krausssammy 於 19/8/2009 19:44 發表

香港人好得意.
香港之所以o係大中華區成四小龍, 因為肯"破舊立新"...
呢係 "破舊立新" 令到香港成功的其中一個因素, 現在什麼東西又話要留, 香港根本係唔會留一o的冇用的野.
冇用的野自然畀社會放棄, 但偏偏咩都 ...

閣下引的「往烏溪沙」例子,「香港根本係唔會留一o的冇用的野」,但難道指示乘客前往烏溪沙是沒有用途?
講真換牌應該同周圍環境配合,例如大圍站「往烏溪沙」係九龍南綫通車後如果周圍其他牌都換港鐵格式就可以配合返,無咩所謂。但係得一兩個牌就真係過分突兀。當然九鐵狂熱分子講既野話「唔環保」云云就可以忽略。

多言了。

~~Knysna~~ 發表於 2009-8-19 21:55 | 顯示全部樓層
咁理論上,是否只有詹伯樂及幾位員工可以著九鐵制服?
kc_loo 發表於 2009-8-19 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 ~~Knysna~~ 於 2009-8-19 21:55 發表
咁理論上,是否只有詹伯樂及幾位員工可以著九鐵制服?

理論上, 如果件九鐵制服本身係兩鐵合併AREA 之內, 而呢件衫既樣式係由地鐵公司管理, 咁地鐵就可以唔俾人穿
今個今次呢個人係唔抵幫, 佢既用意好易明, 跟本好有挑逗成份, 係人地既地方攪事
ksmbh 發表於 2009-8-19 23:06 | 顯示全部樓層
其實我又唔係好明如果九鐵件衫既設計冇版權的話
咁著件一模一樣既搭港鐵
就可以被沒收?!
港鐵點樣證明呢件衫係佢既財物呢?!
JA5674 發表於 2009-8-19 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ9314@YCC 於 2009-8-19 15:44 發表
不另開新文了

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090819/00176_020.html

拒慶鐵路100年港鐵清洗九鐵

兩鐵合併後港鐵公司一直致力「去 九 鐵化」,明年為九廣鐵路通車一百周年,有鐵路工會向港鐵建議舉辦香港鐵路 ...

鐵路迷著九鐵制服既野, 我唔想講..
就算係佢老豆俾佢既.. 佢老豆係咪都應該留意番佢個仔拎來做咩?
同埋港鐵都唔係做到話鐵路迷有九鐵既野, 就要封殺... (i mean 唔戚針對九鐵迷 / 鐵路迷)
係因為呢條友事前太長揚啦.. 估計港鐵想做佢好耐...)

另外, 九鐵一百周年既活動..
我係合併之後已經預佢搞唔成...

至於港鐵對於九鐵既野, 的確好明顯有封殺既跡象..
好似部份野... 為換而已..有時更加會誤導乘客...

田少講得岩.. 合併之後係應該各前看..
其實我一直講.. 合併係將大家好既野 group埋...
為乘客帶來最好既服務...

希望港鐵可以改善下...
九廣鐵路100周年
chhfung 發表於 2009-8-19 23:15 | 顯示全部樓層

今次港鐵其實可以做得更加合情同合理
法律上面ge 觀點, 前文已經講過
明顯地件制服ge 擁有權, 應該都係屬於港鐵公司
但係係咪真係要強行人地即刻除衫,
要人著住件底衫番屋企?
唔可以登記佢個人資料同地址,
要求佢三日內交回?
如果係要收的話,
點解唔一早 ( 合併後 ) 明言要求九鐵員工交回制服, 否則作偷竊論?
cs8687 發表於 2009-8-19 23:17 | 顯示全部樓層
九鐵紀念碑都動手腳,將「九廣鐵路」都變成「港鐵」了
真係瘋到要摧毁九鐵歷史(紀念碑)?做到一件不留?

咁證據呢?
mmlcs36 發表於 2009-8-19 23:23 | 顯示全部樓層
~~Knysna~~ 發表於 2009-8-19 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 cs8687 於 2009-8-19 23:17 發表

咁證據呢?

自己肯爬下文就搵到...
http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... 7335&extra=page%3D1