hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解原子筆成日斷墨
開啟左側

點解原子筆成日斷墨

pstommy 發表於 2005-10-3 14:10 | 顯示全部樓層

我反而覺得可能係閣下的寫字習慣有關

可能係閣下寫得太大力,或者可考慮紙下面墊多幾張紙,咁就唔怕枝筆"直接"刻落張table
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
238X 發表於 2005-10-3 20:57 | 顯示全部樓層
[ref=384381]HY671[/ref]  在 2005-10-3 09:54 AM 發表:

原子筆斷墨可能係因為:
1. 支筆跌過
2. 支筆質素問題

至於塗改液呢樣對佢又愛又恨既野,我冇用好耐,而家係用改錯帶,
不過office冇提供,要自己買。

我更隨便,有錯一律畫「烏蠅」,已經維持了好幾年。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HY671 發表於 2005-10-3 21:32 | 顯示全部樓層
[ref=384774]238X[/ref]  在 2005-10-3 08:57 PM 發表:

我更隨便,有錯一律畫「烏蠅」,已經維持了好幾年。

即係卒黑佢算數?

離題:「蠅」字 倉頡碼點打?謝!
永遠懷念MJ
238X 發表於 2005-10-3 21:49 | 顯示全部樓層

[ref=384820]HY671[/ref]  在 2005-10-3 09:32 PM 發表:

即係卒黑佢算數?

是的,因為呼吸系統略為對塗改液敏感,
而改錯帶質素參差
(有 D 改錯帶好難寫字上去,另外時間耐左會發黃)

[ref=384820]HY671[/ref]  在 2005-10-3 09:32 PM 發表:

離題:「蠅」字 倉頡碼點打?謝!

中戈口難山 (LIRXU)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| tomtom2015 發表於 2005-10-4 17:59 | 顯示全部樓層
[ref=384186]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-10-2 11:57 PM 發表:Pentel的筆係有咁的毛病,短則三兩日「宣告死亡」,長則一星期
仲有係贈品那種大走珠筆一樣唔襟用
塗改液塗得好厚亦會縮短支筆的壽命

其實小弟說的是塗改液#
[ref=384479]pstommy[/ref]  在 2005-10-3 02:10 PM 發表:

我反而覺得可能係閣下的寫字習慣有關

可能係閣下寫得太大力,或者可考慮紙下面墊多幾張紙,咁就唔怕枝筆"直接"刻落張table

其實我都發覺自已寫字幾大力..
不過我係書或者練習簿寫都係咁.....
AVD1 發表於 2005-10-4 19:54 | 顯示全部樓層
我就覺得支原子筆斷墨係因為支芯冇空氣,So, 斷墨 (我自己都試過)
解決方法:
把該支原子筆芯 "屈屈" 佢就可以再次寫得番. (我自己都試過)

不防一試 ~~~
唔保證 100% 得 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hk4sure 發表於 2005-10-4 20:21 | 顯示全部樓層

用火燂下個筆咀也有機會用得番,
不過要小心不要燂熔支筆芯。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
chrisappear 發表於 2005-10-4 20:31 | 顯示全部樓層
[ref=385448]AVD1[/ref]  在 2005-10-4 19:54 發表:
我就覺得支原子筆斷墨係因為支芯冇空氣,So, 斷墨 (我自己都試過)
解決方法:
把該支原子筆芯 "屈屈" 佢就可以再次寫得番. (我自己都試過)

不防一試 ~~~
唔保證 100% 得 ~~~

另一種解決方法:乾脆改用其他牌子.
據樓主所言,如果飛龍也不行,或者買支同是P字頭,不過更出名之原子筆傍身.
小弟也有一支,從未試過斷墨;其金屬筆芯,就算欠缺筆殼,仍可書寫自如.
DW8306 發表於 2005-10-4 22:34 | 顯示全部樓層
你試下用三"擰"隻按製原子筆啦
我用咁耐,好少情況斷墨

p.s為免幫該品牌賣廣告,故以其他字作取代
barking 發表於 2005-10-4 22:48 | 顯示全部樓層

[ref=385680]DW8306[/ref]  在 2005-10-4 10:34 PM 發表:

你試下用三"擰"隻按製原子筆啦
我用咁耐,好少情況斷墨

p.s為免幫該品牌賣廣告,故以其他字作取代

77K主力果個牌子?#;D
我用過咁多牌子的原子筆, 此種原子筆最順滑, 出墨飽潤, 色澤均勻,
但稍嫌筆頭略粗, 因為我喜好線條幼的字