hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 熱帶氣旋形成消息:15W,16W(91W)
開啟左側

熱帶氣旋形成消息:15W,16W(91W)

hkbw 發表於 2009-9-14 20:54 | 顯示全部樓層

天文台一直都唔肯改變預測...其實只要個東北季候風一收, 16W就會向北行...
咁攪法, 直吹香港既機會就細D, 但100公里內掠過就非常有可能...

都唔明點解天文台個預測真係...正如老闆話齋, 我地D 地下天文台可能仲準D...
殺雞焉用牛刀?!
JN6854 發表於 2009-9-14 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-9-14 20:54 發表
天文台一直都唔肯改變預測...其實只要個東北季候風一收, 16W就會向北行...
咁攪法, 直吹香港既機會就細D, 但100公里內掠過就非常有可能...

都唔明點解天文台個預測真係...正如老闆話齋, 我地D 地下天文台可能仲準D. ...

而家睇埋天氣雷達(256公里)的話
風眼已經過左香港正南
即係最多只係極近距離掠過 爭在有幾近...
不過呢個0野0的風力真係強到離譜...

21:00 過去十分鐘
青洲 平均100 陣風144
啟德 平均40 陣風101
赤柱 平均57 陣風131
大美督 平均74 陣風100
大老山 平均91 陣風132
橫瀾島 平均100 陣風122
(大帽山、昂坪、九龍城、山頂 無數據)
海平面氣壓讀數全部跌穿1000hPa
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
238X 發表於 2009-9-14 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 14/9/2009 20:54 發表

以其現時位置,如果而家天文台話佢會向北,
就一定要向市民警告有改發更高訊號可能性。
相信喺個風有明確轉向前,天文台唔會輕舉妄動。

九、十號訊號所需條件精密,但亦係最嚴重警告,
絕對唔可以 False alarm。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hkbw 發表於 2009-9-14 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-9-14 21:15 發表

以其現時位置,如果而家天文台話佢會向北,
就一定要向市民警告有改發更高訊號可能性。
相信喺個風有明確轉向前,天文台唔會輕舉妄動。

九、十號訊號所需條件精密,但亦係最嚴重警告,
絕對唔可以 False alarm。 ...

其實即使唔吹正, 以目前情況, 只要個風唔行西, 九號風球只係時間問題...
十號就應該冇...如果咁都可以轉頭吹正, 香港呢鑊都幾甘..

而家估下聽日幾時落波就真...分分鐘十點就落都唔出奇, 視乎個風行到有幾近香港..
殺雞焉用牛刀?!
fw1321 發表於 2009-9-14 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-9-14 20:54 發表

都唔明點解天文台個預測真係...正如老闆話齋, 我地D 地下天文台可能仲準D. ...

之前個風行西北偏北都話有機會近香港, 但呢個鐘係行番西北偏西, 亦已過了香港的正南方,
所以進一步接近香港的機會已經減低左不少。

其實預測颱風路徑係咪大家想像中咁容易?
hkbw 發表於 2009-9-14 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2009-9-14 21:39 發表

之前個風行西北偏北都話有機會近香港, 但呢個鐘係行番西北偏西, 亦已過了香港的正南方,
所以進一步接近香港的機會已經減低左不少。

其實預測颱風路徑係咪大家想像中咁容易? ...

不穩定因素固然多..不過當你睇左咁多方面既數據都指向同一個預測, 而偏偏呢個預測同天文台既相反,
唔止一次, 仲要係好多次都係咁, 呢個就係點解愈來愈多人唔係太信天文台..
殺雞焉用牛刀?!
fw1321 發表於 2009-9-14 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2009-9-14 21:43 發表

不穩定因素固然多..不過當你睇左咁多方面既數據都指向同一個預測, 而偏偏呢個預測同天文台既相反,
唔止一次, 仲要係好多次都係咁, 呢個就係點解愈來愈多人唔係太信天文台.. ...

我倒想知邊度既數據指 16W 稍後會採取偏北路徑接近珠江口一帶?
我比較懶, 先去地下天文台首頁睇下果幅綜合預測圖, HKO 果條路徑已經係最東;
即使之後去 JMA 同 JTWC 睇都唔覺有轉北既預測。
3AD172004 發表於 2009-9-14 23:41 | 顯示全部樓層
在晚上十一時,一級颱風巨爵集結在香港之西南偏南約150公里,即澳門以南約120公里。

在過去數小時,巨爵採取偏西的移動途徑。澳門氣象局宣佈,會在午夜十二時發出黑色風暴潮警告。

預料午夜過後到凌晨,巨爵會移到本港之西南面,屆時風向會由目前的偏東至偏東北,轉為偏東南。

主賜我異象,來委身香港!
AD15113 發表於 2009-9-15 00:05 | 顯示全部樓層
各位..
相信明早就會轉返3號風球..所以唔好咁開心住了^^

天文台改發..8號東南烈風暴風信號

FD1146xGA5145 發表於 2009-9-15 00:39 | 顯示全部樓層

天文台已於 00:35 改發八號東烈風或暴風信號

大埔墟近 20 分鐘內突然變得非常大風