hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 地盤雜草一問
開啟左側

地盤雜草一問

kelvin109 發表於 2009-9-17 11:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問好多已拆卸了的地盤如..舊啟德機場,拆卸後一段時間往往在一大片泥土上生滿了雜草,過耐一點還生長了小樹及野花,
請問呢d種子是人專登放下由得佢生長,還是天然呢? 如天然種子何來呢?唔通雀鳥或昆蟲散播,
因為如果是人為種植,作用可能是唔想令泥土唔好鬆散,因為有雜草根部連繫.  
因經過舊啟德機場已見生滿了許多雜草.

大家如果知道可否告知
DIH 發表於 2009-9-17 18:27 | 顯示全部樓層
隨風而至或蟲鳥帶來都可以,你都識話係雜草
如果有種盆栽放在屋外的話,應該領教過隨風而至的雜草可以有多厲害。

單係一朵蒲公英的種子已經可以種滿一間房啦~
s3n370 發表於 2009-9-22 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvin109 於 2009-9-17 11:25 發表
請問好多已拆卸了的地盤如..舊啟德機場,拆卸後一段時間往往在一大片泥土上生滿了雜草,過耐一點還生長了小樹及野花,
請問呢d種子是人專登放下由得佢生長,還是天然呢? 如天然種子何來呢?唔通雀鳥或昆蟲散播,
因為如果 ...

除非有其他原因, 例如美化環境等, 需要在工地種植物, 否則呢d植物多數係天然ge.

將會閒置一段時間, 不會進行工程的土地, 只須將表土壓實, 或用壓實的碎石覆蓋表面, 再加上適當的排水設施, 就足以防止泥土鬆散.
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| kelvin109 發表於 2009-9-23 10:35 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

thank 明白晒..

評分

參與人數 3aPower +5 收起 理由
admin35 + 5 抵銷違規評分。有關站友處分連同違規文章 ( ...
cn2661_2d32 + 5 帶動良好氣氛和提供值得有良好討論價值的問 ...
海怡工貿 -5 惡意灌水

查看全部評分

海怡工貿 發表於 2009-9-23 12:46 | 顯示全部樓層
gavinvinvin 發表於 2009-9-23 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-9-23 12:46 發表

你咁樣做即係等同灌水

有禮貌地講句多謝, 都要俾人話灌水, 人真係難做。

我有時都會見到雜草堆中會有小花長出,
反而想知d花係咩品種.......
OTIS401 發表於 2009-9-23 18:08 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009-9-23 12:46 發表

你咁樣做即係等同灌水

人地資歷尚淺
你唔洗下下都扣人分喎...
海怡工貿 發表於 2009-9-23 19:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2009-9-23 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-9-23 19:57 發表

咁我夠試過係"南區居屋升降機牌子"個篇文度淨係禮貌講唔該, 出埋 呢個表情都俾人扣分啦
我扣得分人地唔扣得分咪對我好唔公平

大額評分既理論上理由係要好充份,
附例都有講一般情況下最多加/減幾多分
世界很簡單 人類很複雜
cn2661_2d32 發表於 2009-9-23 21:23 | 顯示全部樓層

呢個問題係好似簡單左d,但諗落又真係值得諗下.
講真,唔係版友提,我都醒唔起風可帶種子傳播 (冇讀小學成10年,冇左回事)
不過真係好少見草會開花.唔係太知草的種子乜樣

*好...如果禮貌講唔該都壞評,我就表示讚賞版友"帶動討論區良好氣氛,我加分