hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 馬安山去北區至沙田(or 相反)會選擇撘火車d人係唔係好少 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

馬安山去北區至沙田(or 相反)會選擇撘火車d人係唔係好少

樓主| qkps2 發表於 2009-9-22 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 avbe35 於 2009-9-21 16:49 發表
去第一城既話我一定係東鐡沙田站轉80K,一o黎有位坐,二o黎就腳D

如果目的地只係沙田我係一城一定係撘巴士 choice 多 一定快過馬鐵
如果係北區 我會一城小巴去火灰
chan6723 發表於 2009-9-22 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2009-9-21 19:07 發表

馬鐵仲快喎
如果係咁直接一程73A都差唔多

我住粉嶺南。
去第一城的話,多數搭 73A,反正搭火車又要行
又要轉車,搭 73A 分分鐘仲快,只係班次
比較疏。

去火炭都會考慮搭 73A。

火車轉 80K…以前未有馬鐵 / 811 都係唔錯的
選擇,而家真係唔會諗。

馬鞍山…
我會去大學轉 87K。我細佬個個禮拜都要入一次
馬鞍山,佢都係去大學轉 87K (佢有學生八達通)。
GK2671 發表於 2009-9-22 12:30 | 顯示全部樓層
本人係住大埔區.
有時約朋友去大水坑租單車,
而還單車都係同一個地方.

去程o既時候, 因為身體狀態好,
通常都會由大埔乘東鐵線到大圍,
再轉乘馬鞍山線到大水坑.

當離開o既時候, 已經係疲態盡露.
搭車返大埔, 當然係想有個位坐下啦.
所以我會選擇有位坐o既289K,
去到大學再轉東鐵線返大埔.
雖然回程要俾多少少錢,
但有位坐都已經係抵返晒.
3bx 發表於 2009-9-22 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2009-9-22 11:40 發表
我住粉嶺南。
去第一城的話,多數搭 73A,反正搭火車又要行
又要轉車,搭 73A 分分鐘仲快,只係班次
比較疏。

去火炭都會考慮搭 73A。

火車轉 80K…以前未有馬鐵 / 811 都係唔錯的
選擇,而家真係唔會諗。

我諗係粉嶺南去第一城搭73A可以快過搭火車機會微乎其微,
73A由華明到第一城只計車程已經要45-60分鐘(視乎客量),
巴士好處係唔洗轉車及有位座。
Anpretext 發表於 2009-9-22 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2009-9-22 17:24 發表

我諗係粉嶺南去第一城搭73A可以快過搭火車機會微乎其微,
73A由華明到第一城只計車程已經要45-60分鐘(視乎客量),
巴士好處係唔洗轉車及有位座。 ...

講真, 睇咩位啦,
粉嶺同第一城個站位都唔係話太靚

不過火車轉巴士, 除左大水坑或更北既馬鐵站,
其他都唔太好洗, 甚至更"費時又費$"
ksmbh 發表於 2009-9-23 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 avbe35 於 2009-9-21 16:49 發表
去第一城既話我一定係東鐡沙田站轉80K,一o黎有位坐,二o黎就腳D

不過80K都唔係密
係新城市等+搭去威爾斯都要半個鐘
我估搭東鐵=大圍=馬鐵都差唔多時間
 樓主| qkps2 發表於 2009-9-23 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2009-9-23 01:17 發表

不過80K都唔係密
係新城市等+搭去威爾斯都要半個鐘
我估搭東鐵=大圍=馬鐵都差唔多時間

如果係新城市等 唔係得80k 一架 可以等86 +80k
or 等49x +83k(一城外圍)