hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 23P 金鐘(東) > 寶馬山
開啟左側

23P 金鐘(東) > 寶馬山

EV2021 發表於 2005-10-5 12:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

用車﹕14XX/VA/DA/LA ,總用車3部

服務時間﹕0700-0730,15分鐘一班
學校假期及紅色假期停開。

收費﹕5.70
分段﹕駱克道市政大樓往寶馬山 3.90

行車路線﹕
金鐘東開出後沿23B原線至寶馬山。

開辦原因﹕
現時中西區往寶馬山的巴士有23B,25,25A及25C。
因25C經炮台山道(經常塞車)以致灣仔銅鑼灣乘客不願上車,
故間接令25及25A壓力加大。23B是往校園徑最直接路線,
(因為於怡景道直上雲景道不經天后廟道)
唯其疏落的班次又令乘客卻步。因此建議開辦23B的短途版,
分流部分25及25A的人流,並間接提升23B的吸引力。

歡迎討論。
exspeed 發表於 2005-10-5 14:57 | 顯示全部樓層
何不直接加密 23B ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
HY671 發表於 2005-10-5 16:04 | 顯示全部樓層
現時是否朝朝都有學生上唔到車而遲到?
永遠懷念MJ
bose_hung 發表於 2005-10-5 22:42 | 顯示全部樓層

[ref=386137]HY671[/ref]  在 2005-10-5 04:04 PM 發表:

現時是否朝朝都有學生上唔到車而遲到?

如果「朝朝都有學生上唔到車而遲到」,
就會有一D學生情願早D起身、早D出門口搭車返學,
而避免上唔到車而遲到……

因為咁,
小弟就覺得你呢條問題「唔到肉」。
小弟修改呢條問題做咁樣:
現時是否朝朝都有學生去到學校門口等開門?
會唔會好少少咁呢?
HY671 發表於 2005-10-6 09:14 | 顯示全部樓層
[ref=386451]bose_hung[/ref]  在 2005-10-5 10:42 PM 發表:
如果「朝朝都有學生上唔到車而遲到」,
就會有一D學生情願早D起身、早D出門口搭車返學,
而避免上唔到車而遲到……

要遷就巴士班次而早少少出門口的話有乜問題?如果個個都諗住係
學校打鐘前的一刻才到達學校,咁係果段時間係咪多多車都唔夠開?

例如:寶馬山區有三千名學生早上在北角坐車上山,如果車程係十
五分鐘,學校大約係七點九打鐘,咁係七點半北角要一次過開三十
部車,對嗎?

至於你第二段既所謂到肉問題,就只有你一個才覺得「到肉」吧。
(引文都覺得係浪費板面空間)
永遠懷念MJ
bose_hung 發表於 2005-10-6 09:50 | 顯示全部樓層
[ref=386674]HY671[/ref]  在 2005-10-6 09:14 AM 發表:
五分鐘,學校大約係七點九打鐘,咁係七點半北角要一次過開三十
部車,對嗎?

你呢段說話,
就連樓主個建議都「鬧埋一份」:
點解樓主要分 0700 、 0715 、 0730 三班開,
唔一次過三部車一齊開 0730 ,
或者 0720 、 0725 、 0730 ?

雖然小弟已離開中學一段時間,
但係都仲知道所有學校都會早半個鐘左右開門,
俾D學生入去等打鐘上堂,
小弟重點係:
有冇學生去到學校門口等開門?
如果呢個情況係有發生,
就應該要試試改善巴士服務,
睇睇係唔係可以改善「學生去到學校門口等開門」呢個問題。

小弟未試過返學時間去寶馬山,
亦有幸未有需要搭巴士返學,
所以你可以話我唔明搭巴士返學係乜o野一回事,
但係如果有學生因為巴士行走之路線唔夠直接,
或者人太多(怕)上唔到車而早出明口,
而且係早到要去到學校門口等開門
呢D事對學生來講,
係一件好事咩?
(正等於一個打工仔,
 明明係返 0900 ,
 但係因交通問題而朝朝都早到 0820 就返到公司等開門,
 呢個問題唔係值得正視咩?)

如果你認為o係學校門口等開門係對學生無害的話,
小弟亦無謂再同你「嘈」……
HY671 發表於 2005-10-6 11:49 | 顯示全部樓層

[ref=386683]bose_hung[/ref]  在 2005-10-6 09:50 AM 發表:
你呢段說話,
就連樓主個建議都「鬧埋一份」:
點解樓主要分 0700 、 0715 、 0730 三班開,
唔一次過三部車一齊開 0730 ,
或者 0720 、 0725 、 0730 ?

我的上一篇回文只係針對你既回文,唔好拖其他人落水。

[ref=386683]bose_hung[/ref]  在 2005-10-6 09:50 AM 發表:
雖然小弟已離開中學一段時間,
但係都仲知道所有學校都會早半個鐘左右開門,
俾D學生入去等打鐘上堂,
小弟重點係:
有冇學生去到學校門口等開門?
如果呢個情況係有發生,
就應該要試試改善巴士服務,
睇睇係唔係可以改善「學生去到學校門口等開門」呢個問題。

咁會唔會係學校太遲開門?如果一間學校六點九開門七點九打鐘,咁驚
搭唔到車既人要早多過一小時出門口才有機會要「等學校開門」。

而且如果多人早返的話,學校又可唔可以早些開門呢?我真係唔明如果
有人要等學校開門就即係巴士服務不足既理據係點黎。

[ Last edited by HY671 on 2005-10-6 at 11:52 ]
永遠懷念MJ
ksmbh 發表於 2005-10-6 21:58 | 顯示全部樓層
[ref=386674]HY671[/ref]  在 2005-10-6 09:14 AM 發表:

要遷就巴士班次而早少少出門口的話有乜問題?如果個個都諗住係
學校打鐘前的一刻才到達學校,咁係果段時間係咪多多車都唔夠開?

五分鐘,學 ...

寶馬山唔同學校打鐘時間唔同,
而且以朝早既交通情況,
隔兩個巴士站行車時間已經可以差成十分鐘,
所以唔會所有人要係同一時間到校就要同一時間上車.

朝早既問題係條路既負荷問題,
其中原因係太多私家車,
而行雲景道上 會比天后廟道更慢.
jackson_bus 發表於 2005-10-11 19:48 | 顯示全部樓層
[ref=387082]ksmbh[/ref]  在 2005-10-6 21:58 發表:

寶馬山唔同學校打鐘時間唔同,
而且以朝早既交通情況,
隔兩個巴士站行車時間已經可以差成十分鐘,
所以唔會所有人要係同一時間到校就要同一時間上車.

朝早既問題係條路既負荷問題,
其中原因係太多私家車 ...

小弟十分認同
小弟有3個朋友住炮台山山腳
同樣3個到寶馬山山頂一間男校讀書
早幾年他們要由山下沿炮台山道上山頂
他們親口同我講
係山腳預成一個鐘上山都差點遲到
而且據他們說
成日有巴士因唔知有什麼問題
行行下就話無力上
車長要求某部份學生到炮台山道頂
等返部巴士再上
這個要求一程車不只一次
最少兩三次
咁樣搞法
都要搭好耐

[ Last edited by jackson_bus on 2005-10-11 at 20:01 ]
jubilant 發表於 2005-10-12 00:19 | 顯示全部樓層

[ref=386023]EV2021[/ref]  在 2005-10-5 12:18 PM 發表:

用車﹕14XX/VA/DA/LA ,總用車3部

服務時間﹕0700-0730,15分鐘一班
學校假期及紅色假期停開。

收費﹕5.70
分段﹕駱克道市政大樓往寶馬山 3.90

行車路線﹕
金鐘東開出後沿23B原線至寶馬山。

根本唔需要新號碼
Ni