hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東涌線加班方案
開啟左側

東涌線加班方案

Raymond 發表於 2009-10-9 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-10-7 17:06 發表

根本係一班高層都唔知東涌線幾時是多客用﹐唔知d客對此線反感而唔用的原因﹐真係講一次﹐心淡一次。

我唔要求全天3分鐘一班車﹐只要求非繁忙時間有5-6分鐘一班車﹐都不是太過份。
真係計埋等車的時間﹐我坐巴士都差不多﹐好難吸 ...

我覺得呢d野高層唔會唔知, 只係大公司有好多因素要考慮
例如市場佔有率, 競爭力優勢等等

雖然週六及假日好多人去迪士尼同NP360, 導致車廂擠迫
但只提供十分鐘一班服務
反而平日無咁多人但又開八分鐘一班

其實平日非繁時搭車既有唔少係上班一族
佢地都係趕時間, 分秒必爭果一群

相反星期六日入大嶼山既好多都係遊客同一家大細
況且唔會每個禮拜都去果度
即使班次疏少少都無咩所謂
(迪士尼R線及東涌E線巴士更疏)
如果十分鐘一班係載得晒既, 相信佢唔會咁易加班

我有時禮拜六日搭東涌線都寧願行去車頭車尾上車
就算仍然要企, 起碼無咁嘈
dydx 發表於 2009-10-9 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2009-10-7 23:44 發表
最少都起碼星期六日加青衣特車啦,等我地呢一班東涌客唔洗迫得太辛苦

上個月某個星期六傍晚搭西鐵線去到南昌
諗住轉東涌線過海,上到月台先知下班車要
8分鐘後先到...8分鐘搭西鐵線都到紅磡了

而家西鐵線通o左去紅磡,可以轉番[車太]搭
去尖東轉,以前就真係要焗等
張偉沖 發表於 2009-10-9 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 mpw2009 於 2009-10-7 13:27 發表
由於現時東涌線與機場快線的安全距離為4分鐘, 導致東涌線班次疏落. 小弟建議MTR把安全距離縮短至3分鐘.

縮短前: 非繁忙時間/星期日及公眾假期繼續實施

東涌線   列車............8分鐘............列車......4分鐘 ...

其實星期六/日都應該行青衣特車形式,
東涌至香港10 分鐘一班, 青衣至香港特車5 分鐘一班,
變相令青衣至香港段有5 分鐘一班聯合班次.

不過我覺得荔景站, 南昌站唔應該再停咁耐等荃灣線同西鐵線轉乘客.
kei_hk 發表於 2009-10-9 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2009-10-9 01:41 PM 發表

其實星期六/日都應該行青衣特車形式,
東涌至香港10 分鐘一班, 青衣至香港特車5 分鐘一班,
變相令青衣至香港段有5 分鐘一班聯合班次.

不過我覺得荔景站, 南昌站唔應該再停咁耐等荃灣線同西鐵線轉乘客. ...

車疏﹐焗等。

盡量唔會有客送車尾等10分鐘﹐減少D客等車時間﹐製造班次密的假象。

如果真係對客好﹐派多幾部車﹐整體6-8分鐘一班車啦。

一句講晒﹐一班青衣客唔係唔想支持鐵路﹐只是一等便是10分鐘﹐企都唔係問題﹐但係要死迫難迫去迫上車。等車時間耐﹐令到鐵路在時間上的優勢少好多﹐青衣客便照舊坐巴士﹐一來車費平﹐二來舒服﹐三來時間相差無幾﹐令到青衣客少的假象﹐只是玩死自己(MTR)。

本來﹐星期六下午外出去九龍的人是不少的﹐不少都怕油尖旺區塞車﹐但係MTR 又係10分鐘一班﹐令到不少人都唔想用﹐令可塞車。

講真﹐肯投入多一些資源﹐增加班次﹐青衣有轉乘去附近屋村﹐一定引到客的。

而家﹐只有長途過海客會用﹐而家南線通車好一些﹐去佐敦(肯在柯士甸行的話)尖沙咀及紅磡比以前快﹐可引多些少客外﹐根本唔會有人願意坐MTR。主因不少人要靠九巴接駁一程﹐再加上MTR的車費﹐等如一程巴士的倍半收費﹐時間又差不多﹐所以無出入九龍區的人選用。

我自己是青衣人﹐行15分鐘去到青衣站﹐無車坐(除非的士)﹐可途徑$2優惠站。我在紅磡返工﹐如果不是配合優惠﹐可以$5.30去到紅磡﹐我都未必轉投MTR返工放工。

我在紅磡都要轉車或行去公司﹐行路或坐車都是用約10-15分鐘﹐全程要40-45分鐘。比我1程巴士(九巴41) 快大約15-20分鐘﹐但比我去美孚轉紅VAN 慢約15分鐘。但我要的是平及快﹐時間可靠﹐MTR 可給我﹐我才轉用。
如果返工沒有$2 優惠﹐便會同我去美孚轉紅VAN 相同價(連同紅磡轉車返公司)﹐我便好大機會會用番紅VAN 返工。

而我另一位朋友﹐都是住青衣﹐也是在紅磡返工(同我只是隔條街)﹐但他要坐車才可去青衣站﹐雖然我無問他﹐不過我肯定他仍然是用我舊有的方法﹐去美孚轉紅VAN 返工(以前經常都會在美孚撞到的)。因為﹐時間及車費都唔會令他有任何得益﹐相反要支出更多。

這便是青衣人點解唔會太多人坐MTR的原因。

或者正如上面一位朋友所講﹐既然好難找到新客源﹐現有班次又可大致滿足﹐真係加班都唔會令客量明顯增加﹐倒不如唔好加﹐減少成本好過。

lwf0615 發表於 2009-10-9 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-10-9 21:22 發表

車疏﹐焗等。

盡量唔會有客送車尾等10分鐘﹐減少D客等車時間﹐製造班次密的假象。

如果真係對客好﹐派多幾部車﹐整體6-8分鐘一班車啦。

一句講晒﹐一班青衣客唔係唔想支持鐵路﹐只是一等便是10分鐘﹐企都唔係問題﹐但係要死迫難 ...

十分同意 我自己住長安
經常去觀塘 我多數都會坐42C巴士
因為東涌線班次同42C差唔多 但起碼唔使轉2次車
sq285 發表於 2009-10-9 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 lwf0615 於 2009-10-9 22:03 發表

十分同意 我自己住長安

42C呢D異類冇乜得計,因為我地呢邊坐地鐵只係轉一次車都唔會唔坐38去觀塘

不過依家見到青衣站冇以前甘落大半車就真
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
kei_hk 發表於 2009-10-9 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 lwf0615 於 2009-10-9 10:03 PM 發表

十分同意 我自己住長安

用東九龍去比﹐真係巴士比鐵路快的﹐正如屯門元朗天水圍一樣﹐鐵路要左轉右轉﹐連MTR 的官方行車時間都唔夠巴士快。

但去到青衣去旺尖旺區﹐明明鐵路較快﹐但點解巴士仲有生存空間?  正是車費﹐以及接駁的問題。

HF3204@243M 發表於 2009-10-9 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-10-9 21:22 發表

東涌線真係只係比山下人出市區同山上人過海多
如果山上人用鐵路,用 88D 出葵芳都唔用青衣站
只可以咁講,以青衣站既地理位置同東涌線既班次,好明顯係晒咗個站,只係作為cut 巴士既政治藉口
ES464470X 發表於 2009-10-10 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2009-10-9 12:51 發表

上個月某個星期六傍晚搭西鐵線去到南昌
諗住轉東涌線過海,上到月台先知下班車要
8分鐘後先到...8分鐘搭西鐵線都到紅磡了

而家西鐵線通o左去紅磡,可以轉番[車太]搭
去尖東轉,以前就真係要焗等 ...

計埋你行去東涌線月台果分半鐘,
其實加埋你要用8分幾鐘先轉到車,
相反由南昌去尖東, 5分鐘多d已經去到,
如果係去中環站附近, 2邊行ge時間都係差不多
(尖東-->尖沙咀), (香港站 --> 中環)
但轉荃灣線比起東涌線真係密好多,
尤其星期六荃灣線上午繁時後至傍晚時段仲係維持3-4分鐘一班,
(仲未計金鐘站轉車時有機會夾班次, 對面車等人的優勢)
而東涌線仲係維持10分鐘一班時,
長久下去一定有更多西鐵客係週末中午/下午
到中環站至銅鑼灣站附近一帶行街時棄用東涌線過海
kei_hk 發表於 2009-10-10 12:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2009-10-10 12:01 PM 發表

計埋你行去東涌線月台果分半鐘,
其實加埋你要用8分幾鐘先轉到車,
相反由南昌去尖東, 5分鐘多d已經去到,
如果係去中環站附近, 2邊行ge時間都係差不多
(尖東-->尖沙咀), (香港站 --> 中環)
但轉荃灣線比起東涌線真 ...

有時﹐我真係覺得mtr 已經忘記東涌線另一客源。

便是分流荃灣線過海客﹐如果平均5分鐘一班車﹐過海客好樂意等車﹐換取一個較快的行程(連同在香港站步行時間都是快的)。

而家﹐班客都唔知幾時才有車﹐點會謀謀然轉車等車﹐分分鐘是送車尾﹐一等便是10分鐘﹐再加香港步行時間﹐比唔轉車仲耐