hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 我的人力車全集(20/10)-多圖-
開啟左側

我的人力車全集(20/10)-多圖-

Wattyung 發表於 2009-10-20 14:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

VA51 (是日H1頭車)

VA52 (是日H2頭車)

VA53 是日H1二車

VA54 是日H2二車

VA55

Plus

後記:
今日去唔使迫,只有兩三個"行家"在場。
現場所見,新巴站頭員工及車長均有禮及落力地向遊人介紹此路線,開車還主動向車上乘客揮手,由此可見新巴上下真係好有心做。(希望Keep住咁熱情啦)。
個站位唔錯(唔係講影相,係拉客),因後面15c(往山頂)及629(往海洋公園)的乘客都可見到如此有特色的觀光巴士。

多謝一看 歡迎討論

評分

參與人數 2aPower +7 收起 理由
Choi + 2 good
湯美 + 5 Good Collection

查看全部評分

nwfb1001 發表於 2009-10-20 14:40 | 顯示全部樓層
擺架車o係度stand by/賣廣告,唔知會持續幾耐呢?
da54 發表於 2009-10-20 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2009-10-20 14:40 發表
擺架車o係度stand by/賣廣告,唔知會持續幾耐呢?

H1/H2 因為唔夠時間跑,經常性需要跳飛機,
第五部車好多時間都要落場跑,無乜機會留站賣廣告。

另外琴日同今日中午所見,H1/H2 客量都是徘徊在 1-7 人之間,
但同時間的 Big Bus 每班都有 10 人以上,似乎新巴需要加倍努力宣傳及拉客。
nwfb1001 發表於 2009-10-20 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009-10-20 14:54 發表

另外琴日同今日中午所見,H1/H2 客量都是徘徊在 1-7 人之間,
但同時間的 Big Bus 每班都有 10 人以上,似乎新巴需要加倍努力宣 ...

以總站開車時客量計未免太武斷
Choi 發表於 2009-10-20 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 20/10/2009 14:54 發表

但同時間的 Big Bus 每班都有 10 人以上,似乎新巴需要加倍努力宣 ...

所以應該一早在城蠅和撈搔賣廣告啦.
連698R和962B都介紹,怎能少得這對兄弟?
新造的人、如鷹展翅上騰。
da54 發表於 2009-10-20 15:06 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2009-10-20 14:58 發表
以總站開車時客量計未免太武斷

小弟只有少數觀察是以總站開車時計算。
syp 發表於 2009-10-20 19:31 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009/10/20 14:54 發表

遊客肯做 "傻仔" 俾咁多錢去搭啲咁貴嘅觀光巴士 (如 Big Bus), 好大程度係佢哋對本地巴士唔熟悉, 怕搭錯車唔知去咗邊,  Big Bus 由宣傳、單張、職員協助等各方面令人有信心, 所以至會令遊客覺得「俾多啲錢都值得, 因為唔駛諗又唔駛驚」。

如果新巴呢個服務除咗油靚架車、出份單張就算, 大致依然以普通巴士運作, 就並未確實針對性解決呢種遊客嘅疑慮所在, 咁就未必爭取到呢類遊客放棄 Big Bus。不過當然佢都可以以較 "用腦" 遊客群做市場定位嘅。
下一站係西營盤
luigi 發表於 2009-10-20 19:35 | 顯示全部樓層
VA55-57有冇開頂?

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
AD18 -2 樓上已經有張 VA55 既相 , 好明顯係閣下無 ...

查看全部評分

頭文字TRIDENT 發表於 2009-10-20 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-10-20 19:31 發表

遊客肯做 "傻仔" 俾咁多錢去搭啲咁貴嘅觀光巴士 (如 Big Bus), 好大程度係佢哋對本地巴士唔熟悉, 怕搭錯車唔知去咗邊,  Big Bus 由宣傳、單張、職員協助等各方面令人有信心, 所以至會令遊客覺得「俾多啲錢都值得,  ...

人地個品牌並非九流之輩
套票既可與九龍線,天星小輪和山頂纜車連接,又有免費酒店接送,
同埋以高價過濾西方人所討厭的某類低質遊客
依點新巴城巴點做都唔會做到

'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
AD18 發表於 2009-10-20 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 luigi 於 2009-10-20 19:35 發表
VA55-57有冇開頂?

唔知閣下係咪無開大對眼睇清楚 VA55 既相呢  

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多