hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 你高清左未?
開啟左側

[電視] 你高清左未?

070179620 發表於 2009-11-17 22:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| OTIS401 發表於 2009-11-18 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 070179620 於 2009-11-17 22:52 發表
4 講真,韓日牌子基本是主流,我班某個同學就透過三星最新嘅LED iDTV成為班中最後一個加入高清一族的同學

咁好野全班都有高清?
我果班聽黎聽去都好似只得幾個人有...
ATE24 發表於 2009-11-18 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2009-11-17 22:23 發表

不過我聽聞有數碼衛星電視
又唔知係咩東東黎?

DVB-S?

不過要自己裝鑊……
公器公用 香港早要有品
070179620 發表於 2009-11-19 14:33 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
nwfb1601 發表於 2009-11-19 17:18 | 顯示全部樓層
我屋企亦都係舊年裝0左機頂盒,不過講真,平時真
係好少可會轉去高清台睇電視,最多只0係細佬周不
時睇0下 J2 咁樣。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| OTIS401 發表於 2009-11-19 17:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2009-11-18 23:39 發表

DVB-S?

不過要自己裝鑊……

我都唔知...
係響最近的業主立案法團會議中聽見的
話咩會多幾十個台睇,唔駛大改天線系統
但係要加機頂盒先睇到
HV7025 發表於 2009-11-19 20:05 | 顯示全部樓層

我諗大部份人都係等到舊電視壞左, 先會換高清電視
我屋企就係咁, 全屋人睇電視時間都唔多, 無乜意欲轉高清
但舊電視機兩個月前打柴, 咁就買左部內置解碼既Panasonic電視機
雖然睇電視時間依舊唔多, 但任何時候返到屋企, 都可以唔駛錢睇83台新聞, 其實係幾方便的
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
JC1464 發表於 2009-11-19 20:30 | 顯示全部樓層
我最近都諗住買部機頂盒黎錄野,因為成日都唔得閒準時睇。
而家諗緊買邊隻牌子同外置/內置硬碟好。
 樓主| OTIS401 發表於 2009-11-19 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 JC1464 於 2009-11-19 20:30 發表
我最近都諗住買部機頂盒黎錄野,因為成日都唔得閒準時睇。
而家諗緊買邊隻牌子同外置/內置硬碟好。

Pros and Cons時間

外置硬碟
Pros:
方便過落電腦
除左硬碟外可以用USB手指

Cons:
唔係部部機都用到所有牌子的外置硬碟
2.5吋可能USB俾唔夠電
3.5吋又太大舊,要駁牛牛,但係容量可以比2.5大1~2倍

內置硬碟
Pros:
方便快捷

Cons:
可能過唔到落電腦
就算有USB port,都未必可以完整地過哂成段片

另外如果要過落電腦,由於錄制格式問題
故需要在電腦轉檔才能播放
同時由於FAT32的限制
如果錄制的檔案大於2GB,檔案是會分開幾part的

同埋唔係部部機都support到2TB的HDD
JC1464 發表於 2009-11-19 22:24 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

其實我多數都會係電視度睇返,內置似乎方便些。
不過買沒有內置的機頂盒,另買一個外置硬碟,又好似抵過買一個有硬碟既機頂盒…