hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) Yahoo News: 國泰空中巴士塞廁11日3宗
開啟左側

Yahoo News: 國泰空中巴士塞廁11日3宗

hkbw 發表於 2009-11-26 06:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/091125/4/fcse.html

又會咁得意, 偏偏係國泰機塞, 仲要全部係空中巴士....

搭咁多次飛機, 有時真係覺得空中巴士D廁所設備一般過一般,
波音既就好少少, 但其實都唔係差得好遠的了....

不過咁, 衛生問題真係要諗下佢..呢幾年搭國泰機個廁所清潔, 真係做得一般,
我指係一上機就已經發現呢個問題...唔似得以前咁成個廁所真係清到一塵不染...

下次搭法航, 即管睇下有冇咩唔同先..
殺雞焉用牛刀?!
OTIS401 發表於 2009-11-26 17:39 | 顯示全部樓層
我係覺得Airbus個廁所仲細過Boeing...

呢單野都幾好野
全機二百幾個乘客得三個廁所用
仲要空姐代為沖廁

不過我都好想知係點塞
乘客?還是機件故障?
BJ4862 發表於 2009-11-26 18:21 | 顯示全部樓層
仲有,Airbus比disable用既廁所道門都有D問題,把鎖壞左連鑿都鑿唔開,可能要landing左先搵人開到,Boeing就唔同拆左塊鐵片就得~
SunnyJacky9094 發表於 2009-11-26 21:20 | 顯示全部樓層

D乘客都要負責任, 鬼叫佢地咁變態連衫同玩具都扔落去- -
700萬人裏, 我選擇了你。
ctb8107 發表於 2009-11-27 01:01 | 顯示全部樓層
"10個廁所全塞,要臨時改道降落" 真係誇左d!
我一向都覺得Boeing好過Airbus, 你可以話我偏見
AVD1 發表於 2009-11-27 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-11-26 06:00 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/091125/4/fcse.html

又會咁得意, 偏偏係國泰機塞, 仲要全部係空中巴士....

搭咁多次飛機, 有時真係覺得空中巴士D廁所設備一般過一般,
波音既就好少少, 但其實都唔係差得好遠的 ...

其實廁所設備同乾淨程度,
我自己都認為航空公司係有最大決定權

近年國泰成日 cut cost
E 一點我認為國泰自己都應該好好檢討

全球咁多間航空公司都有空中巴士出品,
廁所全塞都係第一次聽 ~

"D乘客都要負責任, 鬼叫佢地咁變態連衫同玩具都扔落去"
我認同, 但係問題係, 而家香港人公德心真係差得咁緊要 ?
你可能話有其他國家客, 但睇番國內航空公司, 其他國家 o既 航空公司都真係聞所未聞  (廁所全塞) ~
可能我自己見識小 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2009-11-27 14:07 | 顯示全部樓層

唔知我的回應有冇離題,我總覺得國泰的空中服務員,尤其是空姐,
當做空服係做model,一些基本的服務或緊急事務都好似好委屈佢咁,
或者只因為國泰成日有空姐在傳媒講述自己工作經驗啦。

例如自己的私家杯麵畀不知情的乘客取走,就話乘客唔啱......咁珍貴你就收埋去自己個休息區啦~

我上年搭國泰由德國返港,有位空少只識廣東話,我同學只識普通話,
我同學扭盡六壬同佢講想要蛋糕,結果拎了杯紅茶。
當時我去了廁所唔知,唉,唔識普通話都唔會連蛋糕都唔識聽卦?
事後我知道蛋糕係跟餐,冇得單獨派,都係好簡單的理念嗟,「不好意思,沒有了」咪得囉!

塞廁所我就好彩未遇過,如果真係乘客有問題,就應該教育下好喎~

a_drew 發表於 2009-11-29 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-11-27 14:07 發表
唔知我的回應有冇離題,我總覺得國泰的空中服務員,尤其是空姐,
當做空服係做model,一些基本的服務或緊急事務都好似好委屈佢咁,
或者只因為國泰成日有空姐在傳媒講述自己工作經驗啦。

例如自己的私家杯麵畀不知情的乘客取 ...

又唔怪得
香港好多人聽、講普通話斬有困難