hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 再談香港留學生問題
開啟左側

再談香港留學生問題

J702HMY 發表於 2005-10-28 03:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見之前篇野鎖左,再講返D野,
我而家果間學校唔知係咪住boarding 0既問題,
成班Chinese一齊玩,冇咩人係想同鬼仔玩,
加上而家我發覺到佢0地已經開始拖累我0既成績,
我已經唔想同佢0地行埋一齊,
跟鬼仔一齊我都覺得好開心,
因為佢0地玩得幾開心,
不過班Chinese又0係度煩我喇,
硬係覺得同班Chinese一齊不如返香港讀書好過,
正如果篇文講過,捉到鹿脫唔到角!
我唔係話Chinese有咩唔好,
但係跟得太多我都覺得唔好!
加上佢0地成班人都唔讀書,終日打機,
有D仲要食煙喎!
我決定下個term搬出去住,同佢0地一刀兩斷!
而家我真係好煩,唔想理佢0地,佢0地又煩我!
同班鬼仔一齊,就話咩咩咩!
我真恨不得而家搬出去啊!
唔知道你0地係咪真係同Chinese一齊玩呢?!
U-157星之Kelvin 發表於 2005-10-28 09:17 | 顯示全部樓層
雖則我無到外地留學,但亦有0的意見俾你

其實這是港人到外地留學的問題
很早已被人批評港人只會與Chinese交往
失去留學原先的意念(如學好英文,擴闊眼界)
如果覺得他們拖累你0既成績
你應搬出去住
你亦要想想你為何要到外地留學?

而你所講成班人都唔讀書,終日打機,
有D仲要食煙已未算最勁
我聽過有人唔讀書,終日打機
仲夠膽死走去賭場豪賭,最後清袋出0黎

假如我到外地留學是不會經常與Chinese玩
外國70%,Chinese30%
dicksonboy 發表於 2005-10-28 11:52 | 顯示全部樓層
[ref=405397]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-10-27 17:17 發表:

你應搬出去住
你亦要想 ...

..
有時D野叫人在江湖身不由己
你要明白唔接受接觸外國人既唔係淨係班香港學生
班鬼都會!甚至其他minority都係主要同返自己人玩
正如我地成日都笑人黎香港住連廣東話都未講好
其實你地所講既係人既nature
當你係minority果陣,好自然就會搵返‘自己人’走埋一齊
正如唐人街,日本城,小印度,小意大利響世界不同城市既出現

人夾人緣做到friend既咪做咯~ 我覺得唔駛勉強咯
見到有D人群鬼佬群到好似跟班咁就無謂喇~
Idiotism is idiots being idiotic
yuenpo 發表於 2005-10-28 16:40 | 顯示全部樓層

一個人在外國,要識 say "NO"
如果自己因為同人玩而影響學業
咁你就最好檢討下自己D生活
需要時同佢弟講聲我好忙,唔可以一齊玩
唔好將責任歸咎他人
就算同外國人玩都有機會影響學業的

至於搬唔搬離寄宿
呢樣有機會係學校決定
唔到版友甚至版友家長話事

其實我好多本土朋友都係在做 Group Projects 同住 Dorm 時識的
norrislaw 發表於 2005-10-29 06:30 | 顯示全部樓層
[ref=405397]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-10-28 09:17 AM 發表:

你應搬出去住
你亦要想 ...

據我所知樓主仲未過18歲, 除左住boarding 之外其餘辦法只可以在監護人屋企住宿。
 樓主| J702HMY 發表於 2005-10-29 06:34 | 顯示全部樓層
[ref=406286]norrislaw[/ref]  在 2005-10-29 06:30 AM 發表:

據我所知樓主仲未過18歲, 除左住boarding 之外其餘辦法只可以在監護人屋企住宿。

監護人?!早就搵左lu,爭在幾時搬...
hsu 發表於 2005-10-30 01:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
derekk 發表於 2005-11-2 16:37 | 顯示全部樓層

My comments (long)

我的背景:
小弟亦是留學生一名(或是過去式吧!#),不過地點是在多倫多
剛從大學畢業,現正等待工作簽證的審批中

回樓主:

其實,正如先前的板友所說的,留學生的四大難處在於...
語言障礙、文化背景、獨立性以及適應力

正如你所說,要學好英語的話,
你應多跟西人朋友談話,或老師或教授
或者,認識星馬裔的華僑或只說英語的華裔朋友更為有效
始終,咱們都是一家人嗎,
在同聲同氣之下,溝通起上來也會較為方便些 (從文化角度來看)

跟別人同住也好,寄住家庭也好,
最重要的是你能去適應那寄宿家庭的規矩,
因文化差異而出現的爭論或爭拗是在所難免的。
所謂入鄉隨俗,你要遵守人家所關心的事項,做好本份,
你才能夠融洽跟他們一起生活,學習他們的文化,
以及學好你的英語,因為人家始終都是你的監護人
他有權定立一些規矩要你去遵受的

但如果,你要堅持你自己的生活方式,
硬要他們接受或融合你的那一套時候,
那麼,樓主,請你繼續住在學校的宿舍中,
以避免將來有機會衍生出來的各種問題吧

簡單一點來說,如果我可以再來一遍的話,
我會選擇住宿舍或幾個朋友一起租屋或租樓住,
而不會寄住他人的家裡或自己一個人搬出來住
諺語中所說的「相見好,但同住難
要經歷過你才會明白的,因這是別有一番滋味的 #:`( :mad:

至於你那些香港來的同學,他們的行為表現是正常不過的,
現今的香港學生不都是擁有這些嗜好嗎?(除卻吸煙)
這些東西只不過是一種文化的延伸及"冇王管"的表現罷了

不過,難道你跟西人朋友玩就不會拖累成績嗎?
要記住,現在玩得開心並不代表一切,這只是霎時間的相對喜悅罷了
當時間久了,問題就會浮現...
而且正如其他板友所說,
你的成績會否受別人影響的全是你自己的意志所操控,而不是別人。

我不認識太多其他地方的朋友,只說我身邊所認識的加拿大人(西人),
入得到大學的西人部份至許多的都又玩得又讀得,
並同時兼識拍拖搞活動,又要自己維持生計...... #???
很多中國人香港人也都望塵莫及...
即是,最緊要的都是你自己是不是一個勤奮並/或懂得分配時間的學生?
自我排擠出去的不會令你獨善其身,而只會令你變成一個標奇立異的人,
給人嘲弄,到時候更多的問題是你現在始料不及的

我覺得,你不能夠跟他們(香港來的同學)一刀兩斷,
因為這只是一個「砍腳指避沙蟲」又不健康的方法
煩與不煩,只是你的心態偏差了一點吧!

(我不欲再談下去,因已好像越了板變了a13iii 似的,#:-X
板主(們),請見諒)

有一點我不同意板友的是
到外地留學,我覺得最重要的反而是學習怎樣在逆境下自我成長
這包括你的適應、獨立和分析能力,以及你自己的獨立思維橂式
其次是當地的風土文化,然後才是學習英語或當地語言

(這是我的經驗所談,因人而異)

因為學不學到更流暢的英語或外語,
是全憑你自己的聰穎及溝通能力
如果你不能夠學到當地少許的文化的話,
你又會有甚麼話題去跟西人作長期性的溝通呢?

像我這些失敗的例子比比皆是... #]

樓主,我不是潑你冷水的,只是,
大多留學生都有過一段辛酸的歷史
我不是嚇你的,只是,你的那一段歷史才剛剛開始
我們作旁觀者的,只能給與你一些個人或正或反的意見,
前路是如何,全憑你自己不斷作出的選擇及取捨

多言了
DeRiQue or de Wreck
 樓主| J702HMY 發表於 2005-11-3 05:45 | 顯示全部樓層
[ref=410246]derekk[/ref]  在 2005-11-2 04:37 PM 發表:

我的背景:
小弟亦是留學生一名(或是過去式吧!#),不過地點是在多倫多
剛從大學畢業,現正等待工作簽證的審批中

回樓主:

其實,正如先前的板友所說的,留學生的四大難處在於...
語言障礙、文化背景、 ...

you are right,but I don't like them because I don't want to follow them,
now I always try to talk with my English friends, but Chinese people will think I am silly,
now I just want to alone and study more English, so move out is the best way to avoid me to like this...
Accually, I don't know why Chinese people always stay together,
go to abroad should be study another langage and join them.
Now I am so unhappy my roomate are Chinese people,
I'd rather it was like one year before, all need to speed English...
hsu 發表於 2005-11-3 07:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽