hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 【轉載消息】TVB新聞「事事旦旦」遭觀眾投訴。 ...
開啟左側

[電視] 【轉載消息】TVB新聞「事事旦旦」遭觀眾投訴。

CPY 發表於 2009-12-1 11:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

~~Knysna~~ 發表於 2009-12-1 18:11 | 顯示全部樓層

空白
sea1986 發表於 2009-12-2 02:12 | 顯示全部樓層
想請問CCTVB係邊度播放架?
新台嚟架?
我記得香港只有TVB, ATV, 有線, NOW呢啲電視台咋噃
CCTVB幾時開台架?

希望樓主身為板主有番板主既謹慎言詞
要保持中立
否則一係就請辭
一係就唔該唔好再針對某台
 樓主| CPY 發表於 2009-12-2 08:49 | 顯示全部樓層

sea1986 發表於 2009-12-2 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2009-12-2 08:49 發表
小弟有權以普通站友身分在本板內使用「CCTVB」字眼,亦非第一次。
其他站友若不接受,可以選擇不理會本文。

至於修改標題,是沒有問題的。

於委任為文章專員前,本人已經向站長承諾不得因個人對TVB偏見而影響執行職務。
似乎站友Sea1986不甘心其他人批評TVB才批評本人吧?

若本人因對TVB的偏見,而拒絕履行職務,現在A2板所有TVB劇集的討論亦沒有甚麼獎賞。
亦不會有甚麼競猜遊戲。

原來一句有權以普通站友身份就可以胡作非為既
咁既係話曾特首一句我以普通平民身份就可以亂爆粗、亂批評人?
同一道理
就算你以普通站友身份回文
都麻煩記得你自己都係板務人員身份
講話應該注意自己背負住咩身份

另外我唔係TVB既咩人
佢被人話我又唔會少咗忽肉
我只係針對閣下自己有住板務人員身份
貼文既中立程度
就算被談對象有問題
都應該有住不偏不倚既態度去討論
而唔係亂安插名字去批判被談對象

所以你講我唔甘心其他人話TVB
好對唔住
間公司唔係我、佢唔係我老豆阿媽
你即管話
但都係奉勸一句
麻煩謹記自己既身份
 樓主| CPY 發表於 2009-12-2 13:18 | 顯示全部樓層
sea1986 發表於 2009-12-2 16:03 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2009-12-2 13:18 發表
首先嘲諷不是一種批評,更加不是胡作非為。似乎站友sea1986 要弄清楚何謂胡作非為。
本港多個大型討論區均有不少關於嘲諷此電視台作風的帖子。

這些討論區的網民(包括本人)均建基於足夠的事實批評TVB,否則會構成誹謗,
...

原來呢啲係幽默感
恕閣下既幽默能力太高
我搵唔到笑點去笑啦

如果
呢啲都叫消極既意見既話
或者只係你無辦法容納別人意見而下下認為人地係對你攻擊性
純粹意見
就無端端被你視為有敵意
咁閣下係咩人
真係心裏有數

如果冇留意你既文
就唔會認為你針對某間公司啦
發表對TVB既劇有積極意見、對站友發IPOWER都唔代表你冇針對某一間公司

總之一句
純粹一句要你尊重番自己喺呢板既身份而已
卻被視為侵犯性
咁既態度
真係好要不得
而且儘管你話「本人定當有則改之,無則勉之」
你器量有多大
大家亦都有心中有數
PoohPoohJoe 發表於 2009-12-2 21:22 | 顯示全部樓層
身為文章專員
應保持中立
"香港電台的《頭條新聞》及ATV的《香港亂噏》於今年六月均有嘲諷TVB"
但他們是以TVB是但的新聞作一笑點
而閣下是以文章專員轉載消息並對此作評論
評論中便不應有任何偏見成份(即使你認同與否)
第二,在部分時間支持TVB新聞並非指出評論時可持偏見成份
THAT'S ALL
PS.偏見成份包括但不限於以名字嘲諷某事物
 樓主| CPY 發表於 2009-12-3 10:59 | 顯示全部樓層
HOMAN 發表於 2009-12-4 14:28 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-12-2 21:22 發表
身為文章專員
應保持中立
"香港電台的《頭條新聞》及ATV的《香港亂噏》於今年六月均有嘲諷TVB"
但他們是以TVB是但的新聞作一笑點
而閣下是以文章專員轉載消息並對此作評論
評論中便不應有任何偏見成份(即使你認同與 ...

非常同意~~
雖然對CPY呢個人冇咩印象, 不過當睇完佢既文,
只係唸到, 而家D版務人員原來可以咁~~~~
失敬失敬~~~