hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有男朋友之名, 無男朋友之實, 你做唔做? ...
開啟左側

有男朋友之名, 無男朋友之實, 你做唔做?

2ac 發表於 2005-10-28 20:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果有個女仔愛自己
局限於早晚說情話
或者大家會送東西給對方
亦會在對方失意時給予對方支持
不過, 暫時不能親熱

這個有男朋友之名, 無男朋友之實, 你做唔做?
會唔會覺得這是浪費時間之舉?

let's discuss~
始終都係 978  第 1 - 50 集
Ketsu 發表於 2005-10-28 20:35 | 顯示全部樓層
[ref=405800]2ac[/ref]  在 2005-10-28 08:26 PM 發表:

如果有個女仔愛自己
局限於早晚說情話
或者大家會送東西給對方
不過, 暫時不能親熱

let's discuss~

其實親熱唔一定係拍拖既指定動作
拍拖既目的都唔係純粹為左親熱o者
何解會有名無實呢?

愛唔係「做」出黎既
係用個心去領會
換轉第二個角度諗
你暫時不能親熱
你女友都係喎
咁唔通話你女友
又係有女友之名
但無女友之實咩
Abusing dead rule -> Denial of reality
kychung 發表於 2005-10-28 21:15 | 顯示全部樓層
[ref=405815]Ketsu[/ref]  在 28/10/2005 20:35 發表:
其實親熱唔一定係拍拖既指定動作
拍拖既目的都唔係純粹為左親熱o者
何解會有名無實呢?

同意
可能我係比較保守
我覺得拍拖ge本質係在於雙方尋找一個互相配合對方ge生活方式
為結婚鋪路
性並唔係必需ge元素
響我黎講
親熱與否同親密與否並無關係
情侶間無親熱動作唔代表唔恩愛
有親切動作亦都可以只係one night stand而已
南粵急行 rail.kychung.com
HY671 發表於 2005-10-28 22:57 | 顯示全部樓層

不能親熱=有名無實?拍拖為了親熱?

教壞人咯.....
永遠懷念MJ
307 發表於 2005-10-28 23:02 | 顯示全部樓層
咦?
這個不是有男朋友之實,無男朋友之名嗎?
只罵不建議=不負責任
hsu 發表於 2005-10-29 07:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eric278 發表於 2005-10-29 12:33 | 顯示全部樓層

[ref=405870]kychung[/ref]  在 2005-10-28 21:15 發表:

同意
可能我係比較保守
我覺得拍拖ge本質係在於雙方尋找一個互相配合對方ge生活方式
為結婚鋪路
性並唔係必需ge元素

我覺得拍拖是準備將來踏入婚姻的終生盟約的階段,因此看重的是男女雙方
是否心智成熟、互相尊重、心靈相通。
還看香港公交
hkbw 發表於 2005-10-30 06:35 | 顯示全部樓層
[ref=405800]2ac[/ref]  在 2005-10-28 20:26 發表:

如果有個女仔愛自己
局限於早晚說情話
或者大家會送東西給對方
不過, 暫時不能親熱

let's dis ...

大致上, HY671兄都已經講左我想講既野..
男女朋友, 我覺得都係發乎情, 止乎禮好D....

我就再加一個最近獲悉的一個真實案例:

話說小弟有個紅顏知己, 暑假時第二度拍拖...
我呢位紅顏知己讀緊中七, 而對方就係展翅學員....
佢阿媽聽到自己個女同D"咁既人" (呢個TERM係個女仔引述俾我聽的..)
來往就已經唔多鍾意...拍拖就更加反對啦...但個女仔都好努力咁同呢個
男仔交往...
點知, 中秋之前一日, 同個女仔MSN...佢一開始就數佢呢位男友, 話佢CHEAP,
話佢乜, 話佢乜 ( 放心, 個乜字唔係粗口, 只係個人覺得呢D晦氣說話就
非常難聽, 咁就費事講啦..), 仲即刻同個男仔一刀兩斷...

點解呢?
原來...有人拍拖第一日就想親熱, 被拒絕啦, 但係行街時隻手又不時
"游來游去"....中秋仲想上埋人地屋企...(上左去, 成間屋又冇人...真係..
仲得了的?!)
到而家佢地都只係好疏離咁連絡....

其實有好多女仔都唔係太想和男朋友親熱(或者係太過親熱啦)...
你愛一個人, 唔會話因為佢肯同你親熱多D, 而愛佢多一點吧?!
殺雞焉用牛刀?!
arthur 發表於 2005-11-3 15:03 | 顯示全部樓層
[ref=407206]hkbw[/ref]  在 30-10-2005 06:35 AM 發表:
話說小弟有個紅顏知己, 暑假時第二度拍拖...
我呢位紅顏知己讀緊中七, 而對方就係展翅學員....
佢阿媽聽到自己個女同D"咁既人" (呢個TERM係個女仔引述俾我聽的..)
來往就已經唔多鍾意...拍拖就更加反對啦...但個女仔都好努力咁同呢個
男仔交往...
點知, 中秋之前一日, 同個女仔MSN...佢一開始就數佢呢位男友, 話佢CHEAP,
話佢乜, 話佢乜 ( 放心, 個乜字唔係粗口, 只係個人覺得呢D晦氣說話就
非常難聽, 咁就費事講啦..), 仲即刻同個男仔一刀兩斷...

點解呢?
原來...有人拍拖第一日就想親熱, 被拒絕啦, 但係行街時隻手又不時
"游來游去"....中秋仲想上埋人地屋企...(上左去, 成間屋又冇人...真係..
仲得了的?!)
到而家佢地都只係好疏離咁連絡....

其實有好多女仔都唔係太想和男朋友親熱(或者係太過親熱啦)...
你愛一個人, 唔會話因為佢肯同你親熱多D, 而愛佢多一點吧?!

我認為個男仔係為親熱而拍拖,大家一承認對方的關係就做d咁既野,唔係話唔做。
我覺得咁樣畀女仔既感覺係有目的先黎同佢拍拖,唔係因為愛,都畀唔到安全感個女仔啦。

我同意樓上講既point,拍拖應該base係愛上面,唔係因為其他因為拍拖先有既野(如:親熱law)

而且樓主(2ac兄)講個種拍拖活動,都唔係壞。如果為左拍拖,而終日形影不離,但不事生產。我覺得呢個男仔/女仔,更加要唔過。

我認為男女朋友係需要對方既時候出現,關心,愛護對方已經足夠了。

P.S. lee篇係小弟A13ii版第一篇回文,小弟年紀尚輕,思想不太成熟,﹔如有錯誤,請指正,多多指教。
joeli16 發表於 2005-11-4 04:52 | 顯示全部樓層

[ref=411154]arthur[/ref]  在 2005-11-2 11:03 PM 發表:

我認為個男仔係為親熱而拍拖,大家一承認對方的關係就做d咁既野,唔係話唔做。
我覺得咁樣畀女仔既感覺係有目的先黎同佢拍拖,唔係因為愛,都畀唔到安全感個女仔啦。

我同意樓上講既point,拍拖應該base係 ...

唔係啦arthur兄,
你既回應都好合理。

女仔通常係唔鍾意男仔做d咁既野,
係因為佢地覺得好冇安全感,
覺得個男仔淨係因為想親熱先拍拖,
唔係真心愛佢。
所以一拍拖就想親熱既男仔,
根本冇細心諗下女仔感受。

2ac咁講就唔o岩啦...
冇得親熱唔代表冇男朋友之實喎,
同埋咁樣一定唔係浪費時間,
用心感受對方既愛,