hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 拍拖兩問
開啟左側

拍拖兩問

JZ3968 發表於 2005-10-30 21:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1) 假如心儀的女對象平時傾心事/出街玩都係搵開佢自己的某個friend,
我點樣先至可以打動到佢, 令佢有心事/出街玩時都會肯搵下我,
而唔會淨係搵佢o個幾個friend呢(我本身唔識佢d friend)?

2) 一段友情發展到甚麼地步就可視之為拍拖? 當中的"轉捩點"是怎樣產生的?
假如人地話"拍拖一週年", 那應從甚麼時候計起?
hsu 發表於 2005-10-30 23:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
guia 發表於 2005-10-30 23:57 | 顯示全部樓層
[ref=408029]hsu[/ref]  在 30-10-2005 23:41 發表:

呢d野好睇個人咋喎
睇下雙方點睇係咪拍拖咋o番
如果從來冇講過「我地拍拖喇」
咁點會叫做係拍拖呢?
一段友情唔會無程程、乜都冇做過就變左做拍拖既

至於轉捩點~當然睇下某一方有冇把握機會
表達自己 ...

我拍拖係計表白兼對方應承0個日0既,
我拍過2次拖, 2次都是同對方拖手仔confirm 做我女朋友0既
chrisappear 發表於 2005-10-31 18:54 | 顯示全部樓層

[ref=407849]JZ3968[/ref]  在 2005-10-30 21:56 發表:
2) 一段友情發展到甚麼地步就可視之為拍拖? 當中的"轉捩點"是怎樣產生的?
假如人地話"拍拖一週年", 那應從甚麼時候計起?

很難一概而論,始終沒有白紙黑字合約.
我就會由第一次單獨約會起計算;如果當中還有親密接觸(如拖手),那麼自然明顯不過.
HY671 發表於 2005-10-31 21:17 | 顯示全部樓層
[ref=408595]chrisappear[/ref]  在 2005-10-31 06:54 PM 發表:

很難一概而論,始終沒有白紙黑字合約.
我就會由第一次單獨約會起計算;如果當中還有親密接觸(如拖手),那麼自然明顯不過.

但另一半未當係拍拖你都計?#:-[

咁咪分分鐘有一日你同佢講今日係我地拍拖一百日紀念時佢會話:
邊個同你拍拖呀?
永遠懷念MJ
chrisappear 發表於 2005-10-31 21:35 | 顯示全部樓層
[ref=408796]HY671[/ref]  在 2005-10-31 21:17 發表:
但另一半未當係拍拖你都計?#:-[

咁咪分分鐘有一日你同佢講今日係我地拍拖一百日紀念時佢會話:
邊個同你拍拖呀?

如果彼此沒有這種默契,到頭來才發覺只是霧水情緣,就真係自作多情囉.#;D
計算拍拖日子,未必要一開始講到明,話"我地拍拖囉",有時可能間接一點:
希望一百日,一千日以後,仍與你一起度過,一起慶祝.
cmho1010 發表於 2005-10-31 23:07 | 顯示全部樓層

拍拖拍拖﹐應該係計“拖”果日開始掛﹗
chan6723 發表於 2005-10-31 23:16 | 顯示全部樓層
[ref=408595]chrisappear[/ref]  在 2005-10-31 06:54 PM 發表:

咁就死啦,我近期都試過分別同兩個唔同既女仔
約會,但咁樣點可以算係拍拖?
chrisappear 發表於 2005-11-1 03:24 | 顯示全部樓層
[ref=408977]chan6723[/ref]  在 2005-10-31 23:16 發表:
咁就死啦,我近期都試過分別同兩個唔同既女仔
約會,但咁樣點可以算係拍拖?

始終要看長遠,只有一,兩次,當然不算數啦.
其實兩者並無矛盾:如果有心記住的話,即使拍拖幾年,一樣記得首次單獨約會日子.
就以上述情況而言,自然也不存在一腳踏兩船問題.
hsu 發表於 2005-11-1 05:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽