hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 四大電子傳媒頒獎禮
開啟左側

[音樂] 四大電子傳媒頒獎禮

jx6215 發表於 2009-12-29 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 薯頭 於 2009-12-29 21:14 發表

商台另外亦自設 網上頻道 直播 當晚 頒獎禮
2010 年 1 月 1 日晚 利用 Hong Kong Toolbar 進行視像直播

好彩 903 呢邊有網上頻道睇
唔駛睇 TVB 等佢轉播…又驚佢會 cut 走晒好多精彩片段
今次 商台 好善用 Ho ...

新城果晚都有係網上直播
睇黎係差港台唔知會唔會咁做

無記算吧啦
佢唔播我地一樣睇到
做到咁小家
rickycheng 發表於 2009-12-29 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2009-12-29 22:45 發表

新城果晚都有係網上直播
睇黎係差港台唔知會唔會咁做

無記算吧啦
佢唔播我地一樣睇到
做到咁小家

http://www.881903.com/page/zh-tw/newsdetail.aspx?source=tbar&itemid=188538
TVB 小家D 定唱片公司小家D ?

港台我唔驚
1.1月30號之後分分鐘搞掂
2.TVB 唔播ATV 播
3.港台上年都冇TV LIVE

JX9097 發表於 2009-12-29 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 rickycheng 於 2009-12-29 23:13 發表
http://www.881903.com/page/zh-tw/newsdetail.aspx?source=tbar&itemid=188538

兩邊都小家ga la...
薯頭 發表於 2009-12-30 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 rickycheng 於 2009-12-29 23:13 發表

港台我唔驚
1.1月30號之後分分鐘搞掂
2.TVB 唔播ATV 播
3.港台上年都冇TV LIVE ...

當晚相信 Hong Kong Toolbar 個流量都幾大下…

TVB都有今日了…
唱片公司繼續企硬係好事

真係冇見過有其他電視台好似TVB咁小家
獨霸全港大部份的歌手。

今次唱片公司肯帶頭呢個反壟斷情況
相信香港演藝界有救了

aTV高清台好似係播過 港台果個
不過都唔係直播,有錯請指。
PoohPoohJoe 發表於 2009-12-30 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 薯頭 於 2009-12-30 00:07 發表

當晚相信 Hong Kong Toolbar 個流量都幾大下…

TVB都有今日了…
唱片公司繼續企硬係好事

真係冇見過有其他電視台好似TVB咁小家
獨霸全港大部份的歌手。

今次唱片公司肯帶頭呢個反壟斷情況
相信香港演藝界有救了 ...

老實咁講
去左ATV,係咪真係反到壟斷?
(ATV可唔可以俾年年7位數字版權稅可能都係一個問題...)
而家有幾多人會靠電視去留意新歌?
但係往往有好多太太睇既無記就可以增加歌手曝光率
令一部分唔留意樂壇既人都留意下歌手
舉例:如果謝安琪去ATV做PROMO唔去ATV,效益又可唔可以咁大呢?
而且,同TVB簽約咪又係你情我願
你可以選擇係TVB度做宣傳,又可以選擇去ATV/CABLE做宣傳
只不過佢地認為TVB效益較大,選擇TVB
我自己就諗唔到有咩理據四大點解可以收咁貴
又諗唔到點解TVB叫小家
(嚴重離題)
rickycheng 發表於 2009-12-30 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 薯頭 於 2009-12-30 00:07 發表

aTV高清台好似係播過 港台果個
不過都唔係直播,有錯請指。

港台一向輪流播
TVB 播完(直播/延播),aTV 通常過年播

aTV 高清台係播過既....

今年唔知了
之前有報道aTV 已寄信去廣管局投訴港台不公平,永遠TVB 播先

睇下今年aTV 會否播先啦
薯頭 發表於 2009-12-30 10:26 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-12-30 01:00 發表

老實咁講
去左ATV,係咪真係反到壟斷?
(ATV可唔可以俾年年7位數字版權稅可能都係一個問題...)
而家有幾多人會靠電視去留意新歌?
但係往往有好多太太睇既無記就可以增加歌手曝光率
令一部分唔留意樂壇既人都留意下歌 ...

首先唔講個效益,家陣樂壇一直都係好唔健康咁進行,
只係有歌手係其他電視台出現,TVB 就即刻封殺,難度有其他電視台會這樣?

aTV唔一定可以比到版權稅,但係如果無人做野
根本改變唔到呢個演藝界,就一直只會比 TVB 長期壟斷市場,
今次有公司帶頭做野,雖然最終都可能係唔會變,
但都已經係一個好開始,起碼有人知道,一台獨大係唔應該會出現。

為免離題,希望今年 903 係 TVB 左cut右cut既情況下…
做好Hong Kong Toolbar,因為呢幾日升級左…聽 903都 停下停下…
希望當晚完全冇事啦…起碼好多人都靠呢度睇直播…

PoohPoohJoe 發表於 2009-12-30 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 薯頭 於 2009-12-30 10:26 發表

首先唔講個效益,家陣樂壇一直都係好唔健康咁進行,
只係有歌手係其他電視台出現,TVB 就即刻封殺,難度有其他電視台會這樣?

aTV唔一定可以比到版權稅,但係如果無人做野
根本改變唔到呢個演藝界,就一直只會比 TVB 長期壟斷市 ...

如果係咁簡單
令到TVB唔一台獨大就好啦
但係如果歌手同TVB簽約
TVB就會谷起個歌手(成唔成功另計)
只不過你唔簽,佢唔幫你者
係商業社會,商家梗係要為自己打算
要怪就只好怪當年麗的唔即刻轉無線電視(<-呢個唔係講TVB)同TVB死過
同埋當年港府要佳視黃金時間播兩粒鐘成人教育電視又冇資助,間接"做低"佳視
不過呢
歌手約又同HKRIA份約唔同
而家四大既歌手原本同TVB有約都仲係有約
講番HKRIA份約
縱觀各項因素
我依然諗唔到點解佢第4年可以收人960萬(仲要話折扣左..)
JX9097 發表於 2009-12-30 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-12-30 10:47 發表
如果係咁簡單
令到TVB唔一台獨大就好啦
但係如果歌手同TVB簽約
TVB就會谷起個歌手(成唔成功另計)
只不過你唔簽,佢唔幫你者
係商業社會,商家梗係要為自己打算
要怪就只好怪當年麗的唔即刻轉無線電視( ...

或者可以咁講

無線方面,最好梗係唔使俾啦
即使現實唔容許,喺六嬸話事底下
都係越少越好(六嬸有幾孤寒都出哂名ga la)
依家唔止唔同以前計法,仲要比以前貴咁多
六嬸梗係同你死過啦

四大唱片公司點解肯做到咁明目張膽?
好大程度係因為佢哋搵唔到新源可開
唯有喺現有收入下攞最多嘢
睇番呢四間唱片公司,因為佢哋係國際公司嘅支部
所以一定要做靚盤數俾總公司睇

呢四間唱片公司嘅歌手,好多都只係得歌手約
喺現今社會當中,出唱片賺到幾多?相信大家都心中有數
最賺錢嘅經理人合約偏偏同呢四間唱片公司無緣
變相令到公司入不敷支,長期落去係唔可能
所以唯有向TVB開刀,攞一筆著數嚟做靚盤數俾總公司睇
hkaiw 發表於 2009-12-30 21:25 | 顯示全部樓層

有關壟斷的問題便想到一件事,大約於90年代初期,羅文、徐小鳳等著名歌手轉投亞視,人氣及活躍情度好像是比無線低,雖然羅文於亞視期間仍然有不少新歌,但是有關歌曲的受歡迎情度低於加入亞視前及重返無線時期的歌曲;而且,亞視在羅文及徐小鳳加入亞視後,亞視方面未有借機進一步大力發展音樂宣傳,例如製作音樂節目。

之後亞視曾經播放過本地音樂節目,不過只是由滾石唱片製作(如果沒有記錯的話),而播放的歌曲亦是沒有無線合約的歌手之歌曲,例如:張國榮、莫文蔚、Beyond 等,而播放時期也不太長。

到了大約2001-2002年間,張崇基及張崇德過檔亞視,亞視便找張崇基委任為音樂總監,還以為亞視當時會真正大攪音樂,但是一直沒有任何進展,至於張崇基及張崇德在亞視時期則以重唱他人歌曲而著名(補充:之後張崇基及張崇德曾一度返回無線,直至最近再次過檔亞視,亞視便再找張崇基做音樂總監,及與張崇德一起擔任《亞洲星光大道》的評判)。

喵...