hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 武廣高鐵啟用後平均上座率不足4成
開啟左側

武廣高鐵啟用後平均上座率不足4成

Kaix 發表於 2010-1-4 20:10 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-4 13:20 發表
日本而家睇, 巳經完全城市化, 咁當然係盡量用番原有站
但係, 中國只係處於城市化的初期, 點同呢

南下火車點解要入廣州站, 廣州站附近交通配套, 根本負柯唔到多跨外客流車流
京廣鐵路廣州北-廣州站巳經飽和, 有幾多班次可以入到去呢

"大陸好多城市火車軌兩邊都有空間起條高架橋,再唔係就路軌之上起一樣得"重有無位打椿先....
高鐵高架橋重量同柯載都係遠高於高架橋

當然, 你話好似城際鐵路咁,  夠入市中心, 高鐵入係唔係咁大問題
可以話, 要做有咩做唔到, 收多D地, 追加投資就咩都無問題
但係, 就肯定唔係講緊每公里造價1.3~2億咁少啦

城市化的初期只限中小城市,
廣州一定唔係城市化初期,
再者市中心擴張係由舊有市中心延伸,
你擺個站離市中心20公里遠,頂多做衛星都心

廣州站係市區,已經有完善交通,改善一下個站,再唔係整多條地鐵已經ok,
條條新幹線插入東京站都係咁,仲有計劃將上越新幹線改插新宿站,
騰出東京站空間俾將來北陸新幹線同北海道新幹線

新幹線可以在狹少空間用橋插入東京市區,廣州北-廣州肯定可以,
問題係大陸要2年內通車,荒山野嶺起當然最快;
仲有大陸要10年內建過萬公里高鐵,融資已經有難度,荒山野嶺起當然最平

起咁快做乜?? 咪又係想創紀錄

053h4 發表於 2010-1-4 20:15 | 顯示全部樓層
syp 發表於 2010-1-4 20:31 | 顯示全部樓層
咁大單o既世紀建設, 起好十日八日就坐爆o既話, 做規劃o個個就要打 pat pat 啦。

如果內地高鐵站唔就腳成為客量低的原因, 不就更加印證什麼聯盟的錦上路總站方案唔掂?

下一站係西營盤
Kaix 發表於 2010-1-4 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-4 20:15 發表
另外, 你以東京做例, 不如介紹下, 東京都的面積同人口量
同廣州比一比啦
遲d不妨坐下武廣高鐵, 睇下佛山同廣州南一段, 係唔係"荒山野嶺"

我冇否定廣州南一段價值,
只係武廣/京廣停廣州南要兜大圈,影響競爭力

我反而認為廣州市區客用廣州站,
番禺、佛山、中山、珠海、澳門就用廣州南站,
咁樣先可以減少交通壓力

廣州市區嘅可以直接於市區落車,接駁交通距離大大縮短,
廣州市區客如果用廣州南站最後一樣要入番市區,但因為個批人行程長左,變相加重交通壓力,
亦因為廣州市區客用廣州南站不便,相信不少人會以私家車/的士接駁高鐵,交通壓力更大
053h4 發表於 2010-1-4 21:02 | 顯示全部樓層
syp 發表於 2010-1-4 21:21 | 顯示全部樓層
另外我想問下邊度可以見到港鐵平均載客量o既數字? 我見港鐵年報有 "每車卡平均載客量" 但係個數字有o的怪, "本地鐵路及過境服務" = 55 人次?

可以預見呢單新聞又可以被反高鐵者拿來大造文章了。
下一站係西營盤
053h4 發表於 2010-1-4 21:37 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2010-1-4 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2010-1-4 20:10 發表

廣州站係市區,已經有完善交通,改善一下個站,再唔係整多條地鐵已經ok,
條條新幹線插入東京站都係咁,仲有計劃將上越新幹線改插新宿站,
騰出東京站空間俾將來北陸新幹線同北海道新幹線

完善交通呢句野都虧你講得出, 一睇就知你幾清楚國情係點
廣州塞車o既情況已經好嚴重
最大問題係城市欠缺完善缺劃
唔似得香港咁, 來往唔同區都有快捷同埋暢通o既道路連接
廣州所謂比較高速o既內環路, 繁忙時間一樣大塞車
分別只係內環路冇燈位咁塞, 其他道路就塞埋燈位同人車爭路
至於地鐵, 廣州o既地鐵比較大作用只係可以作為大客流量o既運輸工具
根本做唔到個「快」字, 時間上甚至同路面交通差唔多

高鐵連唔連接廣州區內一樣係死
好似依家咁用廣州南站北站, 一樣要用大量公交離連接市中心區域
就算真係用返廣州站, 附近o既交通網絡根本負荷唔到
好似今年春運, 部分班次o既乘客直情要去會展度等車, 有車就有地鐵直達
可以見到將高鐵總站興建起廣州站完全冇可能
解決問題亦都唔係靠一條兩條地鐵可以搞掂
地鐵都要轉車, 而且現有網絡已經有龐大客流量
仲有加埋呢d帶埋大型行李o既乘客, 車站設計同埋環境已經唔容許

唯一改善方法真係重新規格過市區o既城市
好似香港, 搞下d收地重建, 重整返每一區o既規劃
不過以大陸依家咁o既環境, 郁下都就離暴動咁濟, 談可容易

Hinata 發表於 2010-1-5 00:18 | 顯示全部樓層
廣州站係有完善交通底子,不過塞車呢...

另一方面,亞運之前廣州市公共交通會改變得地動山搖...到時又另一番景象
广铁广段 何东楼运用车间
053h4 發表於 2010-1-5 00:28 | 顯示全部樓層