hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 台灣鐵道之旅 - 台鐵篇
開啟左側

台灣鐵道之旅 - 台鐵篇

前KMB員工家屬 發表於 2010-1-18 12:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

雖然小弟今次是第3次去台灣, 但千真萬確第1次親眼見到台鐵列車,

及第一次坐台鐵列車, 因為台鐵在台北市都是地下化, 除非刻意去找台鐵,

否則在市區是見不到的. 台鐵軌距為1067mm, 但列車闊度原來跟1435mm的

標準軌列車相約. 我在未見過窄軌列車以前, 經常誤以為窄軌車的車身會比標準

軌車窄, 現在終於清楚了.

今次的旅程中, 只是坐了兩次台鐵, 早上由台北往瑞芳, 然後晚上由基隆返回台

北, 基隆至中壢一段已接受以優悠咭付款, 所以無須買票就可以在車站直接入

閘. 來回程我都是坐自強號列車, 但車速不算太高, 來來去去都不超過100km/h,

有時仲要慢駛, 由基隆返台北的20多公里, 竟然朋了37分鐘, 比東鐵線更慢.

另外, 最後一篇, 台北捷運篇, 將於下星期張貼, 謝謝大家支持.

最後, 講個好消息給大家知, 在幾個月以, 我認識了一位台鐵司機, 他又是一名

火車迷(全世界的火車迷都夢想成為火車司機) 我們大家都互相交流雙方的鐵路

運作, 以及在車務上的一些資料, 還有相片, 待日後資料足夠及讓我整理完畢後,

我將會在本板張貼分享, 型式上類似以往”詳談廣州地鐵”的文章, 請大家密切

留意.

區間車由台北站開出
http://www.youtube.com/watch?v=h7Eqdm685q0

月台訊息顯示, 自強號列車進站
http://www.youtube.com/watch?v=vyD6LO6EPQw

列車通過七堵站, 看到七堵機務段及調車場
http://www.youtube.com/watch?v=u1DOr-9YLSk

列車由八堵站開出, 轉入東部幹線
http://www.youtube.com/watch?v=nEI10RAXZPY

列車由瑞芳站開出, 往花蓮方向
http://www.youtube.com/watch?v=BSn6GcgHnMA

台北車站外觀

時間表, 類似以前啟德機場的類型

車站中庭, 好似個花園. 車站裏面都好大, 台鐵高鐵捷運都在這裏, 而且全部地下化, 還有地下街, 連接附近幾個捷運站

售票處

售票機

入閘處

我坐0900的列車, 晚點2分

月台方向指示

往基隆的區間車

月台顯示屏

月台的另一方向

對面的列車, 同樣是自強號

車站月台, 燈光昏暗, 在月台可以見到高鐵一方的月台

自強號列車進站了

我們的車票

資訊顯示屏, 車上的廣播不多, 只會講"各位旅客, XX車站, 到了" 用國語, 客家話及閩南話

車上設備

客室

leg room又是非常闊

松山車站

八堵車站

光看軌道, 看不到是標準軌, 還是窄軌

到達瑞芳站了

瑞芳車站

停在兩旁的貨車

另一貨車

瑞芳站的出站燈及速度指示牌,但是我看不懂

瑞芳車站的指示牌, 是台鐵少數有日本語指示牌的車站

瑞芳車站

在車站對面的生果店, 發現了台灣報紙報導蒸汔機車的新聞

基隆車站

台北車站西三門的台鐵本鋪, 售賣有關台鐵的產品及紀念品

有火車模型賣, 但是是天價, 我不會上當的

全貼完, 謝謝!

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
richardchan1988 + 2 感謝分享

查看全部評分

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
richardchan1988 發表於 2010-1-19 19:28 | 顯示全部樓層
其實 坐台鐵由台北向北出發 過左汐止站之後 一路去到八堵一帶 唔知點解經常都會慢駛 我坐過呢一段都有3-4次 無一次可以高速通過(我坐既係自強號) 所以樓主有呢個經驗絕對正常

唔知道樓主去瑞芳個陣係咪刻意等自強號 但如果係既話 小弟建議你 如果下次再坐台鐵 先計一計自己既路程有幾遠 大約50公里以內既行程 坐區間車係好多情況下都會快過自強號 因為縱貫線區間車班次密 刻意等自強號可能等你15分鐘 我坐區間車已經行左三分之一路 而你坐個架自強號無咩可能響我既剩餘行程裡面追過我架車 但好多香港人寫既台灣旅遊書 成日叫人坐自強號 加上好多香港人一味貪快 無諗過整體時間 其實利用區間車仲平仲好

最後 捉小小錯字 台北用既智能卡叫悠遊卡 坐台鐵中壢至基隆一段以區間車9折收費 不過由於小弟坐得少 又對台北無咩興趣 響台北既日子好短 所以一直無買悠遊卡 如果各位用完唔要 小弟願意接收架
大家講道理者
OTIS401 發表於 2010-1-19 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 richardchan1988 於 2010-1-19 19:28 發表
最後 捉小小錯字 台北用既智能卡叫悠遊卡 坐台鐵中壢至基隆一段以區間車9折收費 不過由於小弟坐得少 又對台北無咩興趣 響台北既日子好短 所以一直無買悠遊卡 如果各位用完唔要 小弟願意接收架  

好多外國人用完悠遊卡都退的,小弟都是,因為張卡太花...
不過三個月內退好似要收三十蚊台幣

另外不只台鐵
捷運的有九折的
除了鐵路外,好似只係得當地的七仔用得...
richardchan1988 發表於 2010-1-19 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-1-19 19:40 發表

另外不只台鐵
捷運的有九折的
除了鐵路外,好似只係得當地的七仔用得... ...
嗯嗯 我都明白既 其實最重要既係為左省番買單程飛既時間
大家講道理者
Oliver_ME16 發表於 2010-1-20 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-1-19 19:40 發表

另外不只台鐵
捷運的有九折的
除了鐵路外,好似只係得當地的七仔用得... ...

悠遊卡坐捷運是八折,
如果捷運轉公車/公車轉捷運再減8元,
不是九折的
我...
 樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-1-20 02:23 | 顯示全部樓層
原帖由 richardchan1988 於 2010-1-19 20:27 發表
嗯嗯 我都明白既 其實最重要既係為左省番買單程飛既時間

題外話, 張咭仲可以坐埋台北懸及基隆的公車, 我成個行程的車費, 大部份都是用那張咭

比起那些甚麼台北1日/3日通行証, 來得更便宜, 而且彈性更高, 張咭我沒有退, 因為我

有收集車票的習慣, 每次去完旅行, 都會把當地的地鐵票/火車票收集起來.

我由台北往瑞芳及由基隆返台北, 都無刻意去等自強號, 只是兩次都剛巧遇到自強號, 自問

我是一個對火車非常有研究的人, 我只會看開出時間及到達時間, 然後再決定坐那班車, 今次

我是自遊行, 所以我只是拿著個時間表在手, 想坐火車前就看看那一班車最適合, 然後就上車,

並沒有刻意去等自強號.

關於您講汐止至基隆一段經常要慢駛/停車, 我可以幫您問那位台鐵司機, 日後貼文時可以

一併解答您的問題. (其實我都想知點解)

最後, 多謝您的糾正 優悠咭=> 悠遊咭
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
kmb113 發表於 2010-1-20 02:24 | 顯示全部樓層

其實如果大家有學生證可以用學生版悠遊卡(不過一定要在捷運站的服務台才能買到)
捷運好像是4折
另外公車是半價的(大台北地區都是半價)
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
richardchan1988 發表於 2010-1-20 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-1-20 02:23 發表

題外話, 張咭仲可以坐埋台北懸及基隆的公車, 我成個行程的車費, 大部份都是用那張咭

比起那些甚麼台北1日/3日通行証, 來得更便宜, 而且彈性更高, 張咭我沒有退, 因為我

有收集車票的習慣, 每次去完旅行, 都會把 ...
感謝師兄既幫忙
大家講道理者
richardchan1988 發表於 2010-1-20 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2010-1-20 02:24 發表
其實如果大家有學生證可以用學生版悠遊卡(不過一定要在捷運站的服務台才能買到)
捷運好像是4折
學生證? 台灣只承認國際學生證 如果諗住用香港學生證 就建議你唔好咁買
大家講道理者
Oliver_ME16 發表於 2010-1-20 20:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb113 於 2010-1-20 02:24 發表
捷運好像是4折

公車學生唔係半價,係收12蚊(正價15)一段
另外持香港學生証根本買唔倒學生悠遊卡
我...