hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港,文化沙漠?
開啟左側

香港,文化沙漠?

石頭 發表於 2005-11-12 00:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日睇電視,見到兩個研究香港文化的外國人,

話香港人唔尊重香港獨有的文化,

更有不少珍貴文物是在垃圾筒中找到的! :shock:

聽見這一番話,我真的嚇了一跳,

原來香港竟有那麼多的文化存在,

而很多香港人並不察覺這一點,

更把珍貴的有關文化的文件當作垃圾一樣扔掉!

結果,外國人反比香港人知道更多香港的文化,

釀成一大笑話!

值的反思的是,為甚麼會造成這樣的現象?

香港,這個金錢至上的社會,真的是一個文化沙漠嗎?

沙漠化的,是香港,還是香港人?

歡迎討論!
Citybus10 發表於 2005-11-12 00:27 | 顯示全部樓層
你睇政府點睇文化呢個字﹖
得水墨畫係文化,先可以落西九,
又拆哂o的舊野。

香港同時又唔係好重視新o既文化出現,
對舊o既文化......好o的但係冇咩人有興趣 (中國同香港都係)。

舊又係咁,新又係咁,對文化二字理解狹窄,
點能重視香港新舊文化呢﹖
M 發表於 2005-11-12 18:51 | 顯示全部樓層
係咁架啦,鬼叫香港係亞洲金融中心咩?d人淨係理今日邊隻
股票升或者xx灣幾時開盤。

文化文化,好多香港人以為電影、名畫就係文化,講句實話,
其實舊區入面都有唔少地方可以反映得到香港文化,只不過香
港人冇留意到。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
3ASV196 發表於 2005-11-12 20:02 | 顯示全部樓層

[ref=419035]M[/ref]  在 2005-11-12 06:51 PM 發表:

係咁架啦,鬼叫香港係亞洲金融中心咩?d人淨係理今日邊隻
股票升或者xx灣幾時開盤。

文化文化,好多香港人以為電影、名畫就係文化,講句實話,
其實舊區入面都有唔少地方可以反映得到香港文化,只不過香
港 ...

其實外國人, 見到有個竹棚, 去一去茶餐廳, 已經係一大香港文化

不過另外咁睇, 香港人只識看錢, 其實都係香港人的文化之一,
只不過呢個文化, 唔會留返d舊文化咁解, 唔知咁睇又點呢.....
3ASV196.KE7270
238X 發表於 2005-11-12 22:37 | 顯示全部樓層
[ref=419083]3ASV196[/ref]  在 2005-11-12 08:02 PM 發表:

不過另外咁睇, 香港人只識看錢, 其實都係香港人的文化之一,
只不過呢個文化, 唔會留返d舊文化咁解, 唔知咁睇又點呢.....

我比較認同呢個觀點。

對我而言,文化本身唔係話一定要係好有修養或者
好有內容先叫文化。而且,如果香港做文化沙漠做
到大家都因此認得香港,某程度上亦唔係壞事。

我有時唔係幾接受 (大) 部份人對文化的觀感。
或者係我庸俗喇。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2005-11-12 22:44 | 顯示全部樓層
還有還有,粵劇、圍村等也是香港文化之一,可是......#:-/
在西九起座博物館就會有文化喇咩?
迪士尼都可以起左冇人去啦,迪士尼起左亦不代表香港多了一些歡樂
(有也只是堆砌的喪權辱國崇美心態),西九文化亦一樣,我都唔知政府諗乜。
文化是要慢慢醞釀的,唔係話起座乜乜館就會有文化,而舊有文化沒有了便不可挽回。
都係一句:我都唔知政府諗乜。:mad:
komodo 發表於 2005-11-14 10:05 | 顯示全部樓層

[ref=419245]DIH[/ref]  在 2005-11-12 10:44 PM 發表:

還有還有,粵劇、圍村等也是香港文化之一,可是......#:-/
在西九起座博物館就會有文化喇咩?

以我所知,西九的由來,係幾年前有多齣大收旺場的歌劇(好似係Phantum of the Opera和Cats等)在港上演,之後才發覺香港的表演場地不足,以及差不多全由政府營運(北角新光戲院除外)。政府想開拓呢方面,但係,租政府營運的場地予私人辦呢一些商業文化節目,又是否洽當呢?又會否令其他團體租不了場地呢?

就係呢一些的問題,才開始想方法如何由私人營運文化表演場地,之後,就有了西九呢個提議了。

不是說起了西九,文化就可以無中生有,不過,如果有多一些場地的話,看來也是好事。
傘外的世界有一片蔚藍