hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2010-2011年度西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2010-2011年度西貢區巴士路線發展計劃

FD5410 發表於 2010-1-26 19:03 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2010-1-26 18:10 發表

一開線兜晒, 好客再拆線會有一個問題:某d獨市位到時可能已建立一批固定的流水客, 結果改不得。

到時可以開特快線,減798班
或者只在繁時開特快線
××× 發表於 2010-1-26 19:53 | 顯示全部樓層
唔知798咁疏會唔會真係會有一定客量呢?
因為我試過等疏車ge線 ( 20 - 35 )
真係等到痴線 =.=
FBI2 發表於 2010-1-26 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-1-26 17:48 發表

咁調返轉頭開又得唔得呢 ?
例如康盛/寶達一帶開,將南之後入隧道
咁樣似乎較有潛力既山下就可以快少少
吸引多堆人坐

而且遲下仲可以開條特快
唔經山下,直入隧道... ...

有潛力既係寶林坑口,而唔係將南尚德,因為後者搭港鐵出去比前者快和平.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
EF107 發表於 2010-1-26 20:29 | 顯示全部樓層

再想講少少關於 798

有時間表如何?
如果唔係熟客,有邊個會知個時間表?
呢類線唔通機場線,唔會一早Plan定幾點去搭車
所以有時間表,d人一樣都係唔會去 check 左先
到時都係只會去到站頭等
好彩就1~2mins 唔好彩 20mins
再睇埋個時間表,見到唔對路更加搭番其他車出去
所以唔好想個時間表諗得太理想化

而家咁既定線同埋時間表
人流都可能只係集中係番班返工返學客到

另外,早前同一位司機講起
呢條線原本係九記開
連線都操埋,

但係代價可能影響力左89X 89C 89D 等大線
所以而家就停左個計劃 la
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
LAK2 發表於 2010-1-26 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 26-1-2010 08:00 PM 發表

有潛力既係寶林坑口,而唔係將南尚德,因為後者搭港鐵出去比前者快和平.

無錯, 個人估計798放調景嶺經將南既目的係要塞住將南把口, 好讓796B/797M上路,
主要搵食都係打算o係坑口寶琳從98A、102身上搶。

如果只計定線既話, 寶林<>坑口<>尚德<>將隧可能更好, 連296A都會比佢吸走D客, 不過咁就昆唔到將南放行
FD5410 發表於 2010-1-26 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-1-26 20:00 發表

Sorry,誤會左山下既意思
坑口經將南,隧道似乎比經寶琳路快...(當然將南唔好兜哂)
superbus 發表於 2010-1-26 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2010-1-26 20:29 發表
再想講少少關於 798

有時間表如何?
如果唔係熟客,有邊個會知個時間表?
呢類線唔通機場線,唔會一早Plan定幾點去搭車
所以有時間表,d人一樣都係唔會去 check 左先
到時都係只會去到站頭等
好彩就1~2mins 唔好彩 20min ...

新巴將南線有樣好乞人憎既事就係站頭時間表寫哂幾點開車
但係開車時間永遠同個時間表有所出入
一時打大,一時遲10-20分鐘先開車
佢個候車時間表,真係好考你既運氣
superbus 發表於 2010-1-26 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-1-26 10:56 發表

在今時今日的政治環境下,
可以開到一條全新的巴士路線已經係相當困難.
如果冇一個「可持續性發展」的概念,
將來想發大來做就好難.
所以一開始最好就大包圍,
個個區都要兜勻晒,
有咁多客儲咁多客,
第時甲區乙區嫌耐 ...

一線走天涯可以成功,主要係睇有冇競爭對手
如果佢係冇乜對手,再兜都有人會坐,例如你所講既 962
但係將軍澳唔同,競爭對手實在太多
如果要兜哂成個區先出到去
點解乘客唔直接坐地鐵轉九鐵,小巴/九巴直接轉89系?
轉車隨時快過你一程車喎
點解要我地企響條街白等之後,仲要慢慢同你遊花園?
~誰@359~ 發表於 2010-1-26 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-1-26 17:10 發表

上面我都話左而家開新線好難,# ~$ E) I3 n+ h  P/ f* |6 V
點解睇野唔可以長遠d?www.hkitalk.net) l9 c0 b7 E3 B) }0 B: E
一開始兜晒, 目的係要先涵蓋整個將軍澳區,www.hkitalk.net* \. E4 }& r3 \% Q; u
lum掂晒將軍澳區的議員,
盡量減低山頭主義的禍害,
第時再諗點分拆點改路係咪冇咁多阻滯?hkitalk.net, t4 R$ r) ]9 ]/ h0 m7 V
假如一開始miss左山上,7 P8 o( S9 m: L3 [) _2 [; W
咪又重演E22A的情況囉.
家陣山上發展成熟,
已經冇可能獨立開線,
點解唔試下用山下的資源帶挈埋山上?www.hkitalk.net8 V$ ]4 z2 O- k* y, m6 r
況且今次係新巴做,9 A. w/ E" h% r7 p/ y
同九巴攪轉乘的機會微乎其微,
根本做唔到263呢類兩邊快,
頭尾要駁其他線的點對點線.
咁梗係盡量行多d 區越好.

平心而論
將沙走上山對條線有咩後果,其他人都講左,我唔重覆
我反而想focus落山上人度,所謂得益倒頭來係咪真係益
o係將沙將荃呢個case,我覺得你最首要諗既,應該係以下兩樣:
1. 我地究竟有幾需要一條咁既線
2. 我地拎左一條線,會付出乜野代價
基本上而家用98A出觀塘轉沙田線,其實車程唔係長,亦都好方便
雖然,798能夠直接命中沙中同埋去到火炭
但係「直達沙中」同埋「火炭」,係唔係一個足夠既理由去拎條798上泥呢?
更加嚴重既後果,係幫山上新增一條「除機場線以外既對外全日路線」
會對98A呢條山上交通命脈造成乜野影響
請記住,山上冇98D 297 296A 296D 796X,令98A既轉乘對山上客非常重要
現今93K+98A既情況,某程度上係為使用轉乘既乘客帶泥少少既不便
而o係93K遲遲都唔肯 / 冇可能加到同樣轉乘既時候,將沙上山只會變成鬼打鬼
招人口實地郁到98A,令其他必須使用98A既乘客既服務水平下降
而最終既結果,就係山上人會令自己轉車冇咁方便,而同時得到一條疏車又廢廢地既將沙
咁樣做,值唔值得?
講得衰D,798有咩差池,而家都仲可以「你死你賤」
一個唔該上埋山,自己諗個出唔到街既三字詞出泥啦,同埋蝕得最甘既一定會係山上客

個人而言,山上交通網絡做埋以下既野,已經可以收貨:
1. 幫山上打造一條來往觀塘、牛頭角既通勤轉乘大動脈
因為有呢條動脈,其實山上交通就等同於四通八達,而盡量做到一線走天涯
有一定客量,可以保證到條線畀人陰極都仲有個限度,倒個頭來係保障緊自身利益
方法有好多,但唔打算o係度講,反正都講左好多次
2. 一條E線

字大只顯得人自大
gn3509 發表於 2010-1-26 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2010-1-26 17:48 發表

咁調返轉頭開又得唔得呢 ?
例如康盛/寶達一帶開,將南之後入隧道
咁樣似乎較有潛力既山下就可以快少少
吸引多堆人坐

而且遲下仲可以開條特快
唔經山下,直入隧道... ...

康盛都算,
寶達邊個同你搭入將軍澳再出番九龍,想遊大運?
今期流行:690是原罪