hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 菱仔獲得續牌消息 (更新至22/3)
開啟左側

菱仔獲得續牌消息 (更新至22/3)

ms4308 發表於 2010-2-9 01:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

4/2:
(S) AM144 FN6619 已凖許續牌到18年
新到期日為:02/05/2011

9/2:
(L) AM146 FN7236 已凖許續牌到18年.

11/2:
(U) AM148 FN7362 已凖許續牌到18年

9/3:
(U) AM147 FN7313 已凖許續牌到18年

17/3:
(L) AM155 FN8469 已凖許續牌到18年

22/3:
(U) AM149 FN7382 已凖許續牌到18年

相信未來會有更多AM 續牌 , 本貼會持續更新!

HE7921 發表於 2010-2-9 23:14 | 顯示全部樓層
但本人對呢批AM有得再續牌覺得有點匪夷所思
期待香港出現載161人的E500 MMC
NC8285 發表於 2010-2-9 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2010-2-9 23:14 發表

因咩你會咁講呢!?我覺得都係好正常....................
因為其實九記都未有新一批既短單層車去代呢批AM,現時既訂單只係有長單層車,
始終好似53咁一定要用AM黎行既線都未有新車可以代AM,所以我覺得把呢批AM
續牌都係好正常,不過九記真係要快d搵新既短車黎代AM lu.................

不過我最想都係九記訂E200黎代AM行53..........................
KC3555 發表於 2010-2-9 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 NC8285 於 2010-2-9 23:33 發表

因咩你會咁講呢!?我覺得都係好正常....................
因為其實九記都未有新一批既短單層車去代呢批AM,現時既訂單只係有長單層車,
始終好似53咁一定要用AM黎行既線都未有新車可以代AM,所以我覺得把呢批AM
續牌都 ...

但係,連鐵巴都唔敢俾E200行K65。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
HE7921 發表於 2010-2-9 23:53 | 顯示全部樓層
好想知276過左2012年後會派咩車
HE7921 發表於 2010-2-9 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 2010-2-9 23:33 發表

續牌都 ...

因為早幾年元朗/屯門/荃灣RDP有講到53於2010/2011年改派大型單層巴士行走
chan6723 發表於 2010-2-10 12:53 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2010-2-9 23:53 發表
好想知276過左2012年後會派咩車

不如九巴買堆再短的 E200 Dart (而家仲冇 9 米版?),
大約買 20 架,全部俾哂 51, 53 同 276…

276 可以控制用車數量,例如正式將 276 同 276P
分拆,276 縮去天水圍西鐵站做總站,全日 20-30
分鐘一班,元朗市跟 263M 行。

276P 就加返幾架車…

HV7025 發表於 2010-2-10 13:43 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-2-9 23:47 發表

但係,連鐵巴都唔敢俾E200行K65。

鐵巴既E200有11米3咁長
如果連11.3米都行K65, 就不如用短躉行咯
雖然而家用B10M行屏廈路, 轉彎有時都幾汶邊...
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
HA9560 發表於 2010-2-10 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2010-2-9 23:55 發表

因為早幾年元朗/屯門/荃灣RDP有講到53於2010/2011年改派大型單層巴士行走

其實批三菱短小精幹,,起多數師傅眼中都係正車..況且而家批車整體來講未出現嚴重老化跡象,,有得續牌係意料之內
HB342 發表於 2010-2-10 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2010-2-9 23:14 發表

其實我都覺得係有d匪夷所思...

匪夷所思既係前幾個月之間先退左好多性能唔錯既AM

依家又話有得再續牌....

之前先有板友講過有d退既AM係因為費事整...又或者冇零件

而家又話續真係好搞笑law...

唔夠車成禁 ,好心就唔好係禁退車la ...

無錯可能佢係要讓d quota 出黎俾新車出牌..

但d 新車又唔係真係可以代哂d AM ...

唔夠數目代哂之餘..有d 路新車又過唔到...

而家又唔知有冇計劃買到款新車番黎係可以完全取代AM

唔該下次九記退車唔好退得禁爽