hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) KMB ENVIRO 400, K 廠 ASU 首航消息
開啟左側

[經歷分享/報告] KMB ENVIRO 400, K 廠 ASU 首航消息

HV7025 發表於 2010-2-14 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV63 於 2010-2-14 21:30 發表
如果ASU上113真係代AV的話,ASU就有可能行203E,因為我印象中113有AV柯打。(有錯請指)

一來就算AV甩牌都可以係先將現有金巴換成ASU, 原有金巴替AV, 咁柯打203E用既都只係原有既3ASV/AVBW
二來最終可能唔係AV甩牌, 雖然我覺得多數都係甩AV
仲有換車後可以cut柯打, 113 HT1936條字軌要攝103, 如果呢條字軌換12米金巴既話, 呢個柯打大概要取消
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
KE7782 發表於 2010-2-14 21:52 | 顯示全部樓層
樓主先生,標題是否有點誤導呢?K廠的ASU已做了首日航(5、38、98C、98D、215X)你所說的是上牌線嗎?
KE7782@27
victor888 發表於 2010-2-14 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2010-2-14 19:10 發表

都係一句:認真你就輸了

總之車就快將見面,儀式?可能只係3支香煙就係

我諗呢個post 裏面的"terms" ,例如祈福、開壇作法等,已經將好多唔熟悉 italk 事務的版友點到陀陀拎
AP147 發表於 2010-2-14 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2010-2-14 21:36 發表

一來就算AV甩牌都可以係先將現有金巴換成ASU, 原有金巴替AV, 咁柯打203E用既都只係原有既3ASV/AVBW
二來最終可能唔係AV甩牌, 雖然我覺得多數都係甩AV
仲有換車後可以cut柯打, 113 HT1936條字軌要攝103, 如果呢條字 ...

203E行到12米
hkbw 發表於 2010-2-14 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2010-2-14 21:56 發表

我諗呢個post 裏面的"terms" ,例如祈福、開壇作法等,已經將好多唔熟悉 italk 事務的版友點到陀陀拎

虎年伊始, 首先在此向石春大師拜個年, 祝大師長命百歲,
延年益壽, 身體健康, 繼續為廣大巴士迷及地球上每部巴士0 p: C1 ^+ u6 p' q
祈福.hkitalk.net1 ^- H* ]* C% n! t( i; O
回正題, 為配合 KMB ENVIRO 400 於 17/02 年初四首航 RT.606,0 E" M6 }, P9 s( u5 b. e! O: I  _
現附上時間表供板友捕車. 同時, 石春大師亦鐵定於 17/02 早上
於彩雲巴士總站, 為新巴士進行隆重的祈福及參拜儀式, 確保hkitalk.net! L; T* T  y9 P: B7 l, L+ J$ a
巴士首天運作順利. 因此, 彩雲總站所在一段豐盛街將於 17/02 凌晨2 s1 h: K  P) z4 b) Q
1:00 開始封閉, 以供大師設壇, 預料該處屆時附近交通將會十分擠塞,
駕車人仕請盡量避免前往該處.
.net# U* [- h  x* H
606-02, 巴士在未來一段日子裏, 都會長行此字軌.% Q& l! U2 K- @1 J
hkitalk.net% V( R  t5 O' ^6 f; f& M
星期一至六hkitalk.net/ C" j! q( d2 \  U& S( @+ u* t

彩雲          小西灣
6:32            8:06巴士,鐵路,生活* z/ u$ y6 d1 c. j
9:32           10:52  
12:13         13:33hkitalk.net9 A8 N! R4 D+ S+ q/ \
14:53         16:25
17:45         19:04, M: f: B( o' n; Y* q% F

星期日及公眾假期hkitalk.net0 r0 X9 c/ W" X. }2 J

彩雲          小西灣hkitalk.net. d" l9 q# L7 Q4 Q7 u+ S# n2 m
6:46            8:06
9:27           10:51hkitalk.net/ Z: o9 b& H: D" G# r5 b3 `
12:09         13:26hkitalk.net, R* {& Q7 ]( S4 g8 y* h
14:52         16:29
17:49         19:10

同日起, 先進廠 3 部 ASU 上掛 RT.113+ y* w. X- C. D: m! u5 H' z
                        2 部 ASU 上掛 RT.296Chkitalk.net8 a* |: ?  Y: w! f

上述消息來自今早睡夢中石春大師報夢給本人所知的.hkitalk.net% v, O* [

原帖由 volvoman 於 2010-2-14 19:00 發表

自虎年開始, 所有新型號巴士都要由石春大師祈福後,
才可以投入服務, 確保順利.
以上消息全由大師親自報夢, 難道會是假嗎 ?

路過小小意見..

報料就報料, 有inner information要講就直接了當講出來, 唔駛下下報夢, 下下話忽然靈光一閃..
有事起上來, 呢D野係唔會減低報料人既責任..
未經證賁咪未經證實LAW, 小道消息咪小道消息LAW, 呢兩種情況係唔會構成發佈假消息的WO..

開車時間係真既可信性頗高, 不過如果當日冇任何儀式, 有關路面又冇封閉的話,
我諗都發佈假消息呢一項都應該走唔甩...

睇返之前既紀錄, 呢位板友都唔係用開 咩"報夢", "啟示" 呢D我個人認為係無聊既報料方式..
坦白講, 我個人係對呢度某些板友, 特別係某D資深板友用呢D 咁"特別" 既方法報料係有所保留, 甚至係反感.
殺雞焉用牛刀?!
HU162 發表於 2010-2-14 22:17 | 顯示全部樓層
其實九巴可以自己封路?
ps:小弟無知,現在不可del文?

MetroLine 發表於 2010-2-14 22:36 | 顯示全部樓層

九巴向運署申請後就可封路,例如若要封閉部份路段去起巴士站或者其他相關設施。
不過小弟並不認同以上果啲用語,我想信巴士公司無可能會咁迷信。
小弟推斷 (不是官方資料):
1am 起封路以供大師設壇,:巴士 1am 起擺街
為新巴士進行隆重的祈福及參拜儀式 = 為巴士進行深入拍照
駕車人仕請盡量避免前往該處 = 預料該處屆時附近交通將會十分擠塞點解?咁多巴士迷塞死個站,咁多人一來塞,二來實險象環生啦!
FBI2 發表於 2010-2-14 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 volvoman 於 2010-2-14 17:21 發表
虎年伊始, 首先在此向石春大師拜個年, 祝大師長命百歲,
延年益壽, 身體健康, 繼續為廣大巴士迷及地球上每部巴士
祈福.
回正題, 為配合 KMB ENVIRO 400 於 17/02 年初四首航 RT.606,
現附上時間表供板友捕車. 同時,  ...

石春大師有冇咁大勢力呵?人家好似只會係寶蓮寺下低同埋綠島附近上香祈福.
不過,有大師主持,祝ATES1出街順順利利,行家人人有車影,不過當天我要上班了....
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
CMB 發表於 2010-2-14 22:38 | 顯示全部樓層
樓主是石春教先進分會的骨幹成員, 可信性甚高!

如果所有野都要明明白白寫出來,

難道你要人家個ID用真名,
D料要寫明在某年某日某時由某公司某部門某職員說出來才是真確嗎??

再說:
B3版上有很版友都在貼某D特別相片時總會加一句「朋友相贈」「 路過一攝」
難道真是那麼多朋友送相?? 巧合路過一攝???

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
fokck + 1 非常認同,有消息又有意見就請貼先,無就免問 ...

查看全部評分

fokck 發表於 2010-2-14 22:42 | 顯示全部樓層

&ptid
原帖由 hkbw 於 2010-2-14 22:02 發表

路過小小意見..

報料就報料, 有inner information要講就直接了當講出來, 唔駛下下報夢, 下下話忽然靈光一閃..
有事起上來, 呢D野係唔會減低報料人既責任..
未經證賁咪未經證實LAW, 小道消息咪小道消息LA ...

消息來源就係消息來源,就咁貼又會唔信又要問消息來源響
邊度,同你講話「係人地話我知」就更加係講大話。唔通要
響呢度講埋自己係九巴某廠高級車務主任或者龍運某大站站
長先至可以響度直接放消息? 好喇俾我講埋我係乜野身份
放料出黎,最後臨時有改動搞到「唔靈」喇,除左要受站友
責備,要因違反站規而受處分之外,仲會唔會有人打電話上
九巴或龍運投訴話「喂你有個員工響網上放虛假車務消息老
點我地乘客喎」?

總之有人響度放料益大家咪算好,佢放既資料非常清楚,好
過又要你估邊條線邊日首航幾點鐘先出車。連點樣貼消息都
要再管制同俾意見,我相信各位消息來源會非常識做,直接
乜都唔貼,睇下有無人咁好心遲多兩日先貼,又或者由某彩
雲站長或掛牌司機放既都唔知堅定流既料。總之最後管咁多
係邊個既損失,不言而喻。

再講除左佢講既封路你可以當假外,其他任何儀式等乜乜物
物完全係個人喜好,真係我搵三個司機點著三支煙對我黎講
都已經係一個「祭祀」啦。而家係乜野教既儀式定係一個訓
教儀式?

評分

參與人數 4aPower +15 收起 理由
smal + 2 認真你就輸了,某些益智版友的 其實係可以不 ...
307 + 4 準確捕捉
SBS_Super_Bus + 5 講得好!
kwyeung + 4 一針見血

查看全部評分

多啦A夢