hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 在你結束前的大假期陪伴着你 TG600+ TG607 +北衛星廊 ...
開啟左側

在你結束前的大假期陪伴着你 TG600+ TG607 +北衛星廊

~Benny~ 發表於 2010-2-21 17:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

0係我出發前幾日收到個壞消息: 泰航即將退出TPE<>HKG<>BKK 0既航線,而我就好彩可以搭TG來回台北
一向HKG>TPE 0既線都俾人一種好趕0既感覺,但係今次就……
唔好講咁多,去相
(部分相片的質素不太好,請諒)
日期:2010211(星期四)
出發地:香港國際機場(HKG)
目的地:台北桃園國際機場(TPE)
航空公司:泰國國際航空/Thai Airways/TG
航班編號 TG 600
飛機註冊碼HS-TGB
飛機名稱Si Satchanalai (泰航自己改)
機型B747-4D7(400)
首航日期15/06/2001
坐位41D>41A
前一段航程(BKK>HKG)預定出發時間08:00(即香港時間09:00)
前一段航程(BKK>HKG)實際出發時間08:58(即香港時間09:58)
前一段航程(BKK>HKG)預定抵達時間11:45 (即香港時間12:45)
前一段航程(BKK>HKG)實際抵達時間12:30(即香港時間13:30)
前一段航程(BKK>HKG)預定飛行時間02:45
前一段航程(BKK>HKG)實際飛行時間02:32
本航程預定出發時間12:45
本航程實際出發時間13:25
本航程預定抵達時間14:10 (即香港時間14:10)
本航程實際抵達時間15:10(即香港時間15:10)
本航程預定飛行時間01:25
本航程實際飛行時間01:45
full ga

大約30分鐘0既車程就到左Terminal 2
咁多行李車0係我前面0

我地坐果部的士

[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs170.snc3/19780_1359414349938_1368924699_30991692_6711803_n.jpg[/IMG]
又黎勁冷清0T2

TG在遙遠的Q櫃臺

! 42號閘,好彩冇delay

Sawadeka~~~~~~~

唔該去呢度
[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs170.snc3/19780_1359414589944_1368924699_30991698_5357745_n.jpg[/IMG]

THAI

Check-in counter都咁少人..

Boarding Pass+台證

Check in完就影下T2

行去禁區lu

就要check行李lu

過完海關要去坐無人駕駛

仲有三分鐘先到

架無人駕駛黎到果陣嚇死我
有勁多人早過我地上車
唔通呢班車去左海天碼頭先?
坐完就去大家樂食野
影到UO737

有隻南航泊北衛星

食野la

食完重頭戲就黎la
去北衛星廊

行呀

去左定右呀

係左呀

坐呢架巴士去

! 迫巴士

未開車就影下出面先

出發!
EVA A332

EVA B744+ KA A333

! 未試過咁望呀

車尾景

! MU 737

到站! la

好知名0既樓梯

ok0既空間

呢度咁空0?

可以望到跑道bo

登機橋好似高身d

睇下天花個波浪型

KA A321 bo (係北廊影泊0係度0既飛機好難ga)

[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs270.ash1/19780_1359416309987_1368924699_30991738_5883543_n.jpg[/IMG]
萬寧

連呢度都有兒童王國?

點解MU 會用CA 個行李箱0?

! 有機要降落bo

CI 744

差唔多lu
要番去

行去搭巴士

北衛星客運廊

番到T1
睇下班機
13:15先起飛
delay左半個鐘

評分

參與人數 2aPower +8 收起 理由
老豆 + 3 相太多了... 但詳盡的介紹令讀者更清晰明白 ...
norrislaw + 5 非常詳盡的report,加油!

查看全部評分

樓主| ~Benny~ 發表於 2010-2-21 17:22 | 顯示全部樓層
唔理la
去影相la
CX B777-200

CI B747-400

岩岩先首航0既老虎 A320

頭先降落0既波音機

CI A330-300

冇改到

CI A330-300push back lo

KA 加班去KHH

KA A320

行到去42閘
冇野好做

主角未到

KA A321

哈哈!

聯合B747-400

好想去北京呀

CA A321

加拿大B777-300

Jet Airways B777-300

兩隻龍相遇

主角黎la

CX B777-200

方向舵…
[IMG]http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs190.snc3/19780_1359418030030_1368924699_30991780_4493918_n.jpg[IMG]
落餐先

冇人落機?

上機la(遞logsheet)

七彩繽紛
幾靚

到我個位la

冇人坐

餐枱

嘔吐袋

Safely Card

Sawasdee(介紹泰國/泰航/星空聯盟)

Duty Free

行李箱

閱讀燈

Please fasten your seat belt

咁矇0既

控制鈕

登機橋

有d位得1個窗

legroom

老舊的燈

winglet

我坐41行ga

cushion

日航767(呢個時候空姐話我又冇得入cockpit)

Push back(咁快就push back? 冇PTV,派耳筒都好)

Taxi to runway 25L

起飛video
http://www.youtube.com/watch?v=uSAF6MnUrtU
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-2-21 17:23 | 顯示全部樓層
爬升

個個都乖乖地坐0係度(連耳筒都冇)

爬到雲頂la

燈熄左lu

攞張毛毯先

前進

空姐開始派餐

果兩個窿都冇用

呢個就係個餐la,小食盒1個

沙律…(可能我唔吃慣凍0野,個salad好苦,我食左幾啖啫,個蛋糕好好食)

橙汁

個個都食野la

窗外都冇咩特別

呢個係第二款餐

好彩有包食啫

我就食剩咁多

出面好靚呀

飲茶

反光真係好吸引

食飽去廁所

坐坐下又覺得點解個航程咁長0既
平時香港飛台灣都係好趕
但今次唔係
可能係食小食盒0既關係掛
跟住我就去問空姐攞紀念品
體驗下Thai~ Smooth as silk
d紀念品放0係business class個galley 度
點知去到business class個galley
有個好nice 0既空少見我攞住個相機
就猛咁同我影相
好似個bar 0既business class galley

0係galley望出去0既兩個引擎

個空少仲帶我去下層business class 影相(好吉,同埋係舊位)

仲去埋上層

上層galley 0既空少同我合照(影完相個電話就叮咚,辛苦la)

B747-400樓梯

呢個就係好nice果個空少,我仲同佢交換facebook添

TG600鐵櫃

番埋位就完到有隻機0係我地左邊

為天空繪上一條直線

logsheet 番左黎
仲多左呢本” Captain’s Logbook”
咩TG搞埋d咁得意0既玩呀

到未ga

安全帶燈都未着

等降落

終於着la
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-2-21 17:23 | 顯示全部樓層

仲未到台灣

右轉呀! 就到la

終於見到台灣la

降落video
http://www.youtube.com/watch?v=I_1G89r267o
Terminal 2

Taipei Taoyuan airport

BR B777-300ER

Terminal 1

魚翅陣在台北

taxi to B4

CX B777-300

國泰

到lu

泊橋

落機la

閂窗

咁耐ga

我都落機

Terminal 1係咁ga

去入境

有工程做緊

行呀

足足delay左1個鐘

仲要再行

過完關要去攞行李

3A 行李帶

CX櫃位

TG600

- - ‘

行去坐車(T1 樓底好矮)

附送:
0係飛機館買左d野
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-2-21 17:25 | 顯示全部樓層
日期:2010年2月18日(星期四)
出發地:台北桃園國際機場(TPE)
目的地:香港國際機場(HKG)
航空公司:泰國國際航空/Thai Airways/TG
航班編號: TG 607
飛機註冊碼:HS-TGG
飛機名稱:Pathoomawadi (泰航自己改)
機型:B747-4D7(400)
首航日期:04/11/2003
坐位:37D>37A
本航程預定出發時間:17:55(即香港時間17:55)
本航程實際出發時間:17:55(即香港時間17:55)
本航程預定抵達時間:19:45
本航程實際抵達時間:19:41
本航程預定飛行時間:01:50
本航程實際飛行時間:01:46
後一段航程(HKG>BKK)預定出發時間:20:45
後一段航程(HKG>BKK)實際出發時間:22:52
後一段航程(HKG>BKK)預定抵達時間:22:30 (即香港時間23:30)
後一段航程(HKG>BKK)實際抵達時間:00:50 (即香港時間01:50)
後一段航程(HKG>BKK)預定飛行時間:02:45
後一段航程(HKG>BKK)實際飛行時間:02:58
呢程機冇咁full

成日個天氣好差

不過好快就到

搭TG請去呢邊

個天好黑

CX 0係前面ar

Terminal 1 入境大堂

TG check in counter 仲未有人 - -

Thai~~~~~~~

星空聯盟

Royal Silk Class

CX冇乜人bo

Cathay Pacific ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

B5登機門

CX counter 賣CX廣告

好想坐新位

TG 詢問處

Thai economy check in counter

行李牌仲用舊logo?

15:55先check in

10分鐘先閂?

check完in
boarding pass

去禁區

嘩! 咁0既?

笑意無須翻釋

好灰呀

行去B5

A1-A9怕隱閉0既?

CX lounge都係度

行呀

B6冇人bo

幾乎CX專用

其他去左邊la

冇delay

EVA B747-400

EVA A330-200

去T1 0既車
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-2-21 17:25 | 顯示全部樓層
Hello Kitty候機室

去邊呢?

T1同T2之間0既通道

T1

去仁川0既乘客上機la

CX B777-300

影完就番去B5

TG 607 to BKK/HKG

舊塗裝呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

由HS-TGG執飛

T1都幾熱鬧bo

得3個lounge?

CX B777-300

變左做CX專用

韓亞A330-300舊塗裝

貨艙燈?

等上機

B5

有飲水機

咁行李0既?

唔好過大呀

economy class

你地坐
我排隊先

幾特別

上機la

舊位呀

CX B777-300

B747-400 winglet +B777-300 wing

冇人坐

行李架

閱讀燈

有cushion

冇PTV

嘔吐袋

Safely card

Duty Gree

多左本Vision

Sawasdee

好想坐B777-300

Please fasten your seat belt

閂行李架

閂艙門
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-2-21 17:26 | 顯示全部樓層

架773走左
但係有架343

等…………..

“再見,TG607

播Safely video

Push Back

Taxi to runway 06

起飛video
http://www.youtube.com/watch?v=iQDsE8Y022o
黑ma ma

爬升video
http://www.youtube.com/watch?v=x_MyyINUobE
爬升

空姐準備派餐

派lu

又係小食盒

應該好味d(主莱ok,蛋糕勁硬)

飲茶

空姐又入番去

去廁所

櫃度有野ga

出面又黑ma ma

TG亞洲航線

TG機隊資料

冰黎ga

之後去攞souvenirs
但係out of stock
所以個空少帶我上upper deck

上層galley

咖啡機

之後個空少問我係唔係交左logsheet
我話係
咁佢就帶我去cockpit(我入去個Captain飲緊咖啡)
之後d相比較暗
請諒

轉彎

頭頂panel

好靜

影完段video就要走人lu
http://www.youtube.com/watch?v=HWY9Mgodidc
上層J class

應該就到

黑ma ma

到la

要扣安全帶

等降落

熄燈

引擎燈

降落video
http://www.youtube.com/watch?v=R6Zon0Y6jdA
到la

CX Oneworld A340-300

到閘口

泊橋

落機la

Big wing

我都要落機la

終於番到HK la

機頭

Bye! TG B747-400

去擺行李

搭無人駕駛

新離ga

又上去

繼續去

9號行李帶

用呢舊野

因為壞左

陸續

行去搭的士

T2

走lu

好多人都唔知TG有飛HKG<>TPE
直至要cut先知
TG都係有一大弊病:
個人娛樂不足
不過佢d空服超級熱情
真係Smooth as silk
整個旅程都算唔錯
呢條線cut真係有d可惜

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
DIH + 5 詳盡紀錄, 值得鼓勵.

查看全部評分

樓主| ~Benny~ 發表於 2010-2-21 18:00 | 顯示全部樓層
又係小食盒

又係小食盒

norrislaw 發表於 2010-2-21 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ~Benny~ 於 2010-2-21 17:23 發表
跟住我就去問空姐攞紀念品
體驗下Thai~ Smooth as silk
d紀念品放0係business class個galley 度

其實佢地係有1:500既膠飛機派的
DIH 發表於 2010-2-21 18:09 | 顯示全部樓層

樓主出埋自己樣,小心呀~

原來北衛星樓已經開了,我都唔知添。

樓主是否參加了甚麼計劃?logsheet?入cockpit?是甚麼來的?
你是自己一個搭飛機嗎?