hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [news] 車門夾手袋撞毀港鐵拒賠
開啟左側

[news] 車門夾手袋撞毀港鐵拒賠

venetian 發表於 2010-2-22 05:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

樓主| venetian 發表於 2010-2-22 05:15 | 顯示全部樓層
cn2661_2d32 發表於 2010-2-22 05:28 | 顯示全部樓層
叫左你唔好衝門.唔衝咪冇事lor.
個cctv估計只能睇到月台.
列車同幕門之間唔會睇到.設計上亦因為將人夾係呢個空間可能極低.冇乜可能容得下.
車門順勢就感應到可彈開

支持港鐵唔賠
 樓主| venetian 發表於 2010-2-22 05:42 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2010-2-22 08:55 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2010-2-22 05:42 發表

如果係發生在你身上會點?

佢唔賠 = 唔承認責任 = 佢唔會改善/完善不足!

其實呢d情況, 你覺得港鐵唔o岩, 港鐵就覺得無錯/你唔o岩, 最好就
好似鄭議員講, 上庭/審裁處解決ga la...好過咁樣上生果投訴...唔會
有結果...

我認為得一個情況個乘客係應該被賠償, 就是車長無播到關門警告聲,
而乘客唔知快關門而上車...

而另一個問題係, 當係一d小提示, 拎住個袋, 及拖住細路都係, 過門過閘,
就千其唔好自己入左先就算, 一定要貼d身, 今次咁, 成個人入晒去, 成個
袋仲係出面, 得條咁薄的挽手被夾住, 真係無車門會感應到, 即使假設港
鐵會賠, 但自己都麻煩la, 有d野亦唔係錢賠償可以完全補救...呢d野真係
要自己小心d....

如果乘客係故意衝門的話, 真係佢個人本身無受傷, 只是傷左個袋, 其實我
會覺得佢係好彩了...

至於監察系統, 我相信點都會有盲點, 一列車40道門, 真係點可以個個情況
都睇得咁清楚...但有關系統, 包括感應器, 一直以來最少係有效保障到本身
乘客自身的安全, 直言, 我認為已經可以接受....

3ASV196.KE7270
Alex_Tsang 發表於 2010-2-22 09:03 | 顯示全部樓層
個袋有10吋厚,係放滿先有10吋厚,如果剛剛好夾正個位又係10毫米厚,
又怎會感應到呢?真的不知道可以賠甚麼!

只能說一句不好彩,如果不是最後一刻才上車,相信可避免有損失。
AL_71 發表於 2010-2-22 10:15 | 顯示全部樓層

都係果句:
最近留意到觀塘線有d車長唔知咩事
到站開門唔洗2秒就播「Please stand back form the doors...」PA
都唔俾機會乘客上車ge.....
停站唔駛10幾秒就開車

點解唔可以停站耐少少
俾等車乘客有多d機會可以上到車呢?

唔通內部改左規則?
列車遲到要車長扣錢
攪到個個車長要縮短停站時間....

咁既arranagement
呢d不快樂事件只會愈來愈多
市民對港鐵愈來愈不滿

nettim 發表於 2010-2-22 13:01 | 顯示全部樓層
前KMB員工家屬 發表於 2010-2-22 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-2-22 05:28 發表
叫左你唔好衝門.唔衝咪冇事lor.
個cctv估計只能睇到月台.
列車同幕門之間唔會睇到.設計上亦因為將人夾係呢個空間可能極低.冇乜可能容得下.
車門順勢就感應到可彈開

支持港鐵唔賠 ...

其實港鐵附例是有規定乘客不可以衝門/頂門/阻礙車門關閉

違例者可遭檢控. 我非常同情龍先生的遭遇, 如果MTR翻查

當日的CCTV錄影帶, 而龍先生是故意在列車車門正在關上時

強行登車, 不單止不會賠償, 反而有可能被檢控.

頂門的人其實好討厭, 不單影響列車正點開出, 要全車幾千人

為他一人而延誤, 實在是非常自私的行為
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
sea1986 發表於 2010-2-22 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 nettim 於 2010-2-22 13:01 發表
去年有外籍遊客在金鐘站"叉"錯腳,大腿夾在月台邊跟列車之間... 最後都是怪責自己不小心。大部分香港人何時可以有這種真正自我反思的精神呢?

衝門基礎上已不對,還要怪責鐵路公司、怪責營運設計等等... OK,當你是一時不小 ...

果位外籍遊客自己叉錯腳
咁的確係佢責任噃
唔通又話港鐵「做乜整咁大條罅特登被我踩」咁樣?

雖然乘客本身有責任唔好衝門
但港鐵始終係事件中責無旁貸
未必需要賠全數
賠番三分之一都當作了結件事算啦