hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 【問】N691車務
開啟左側

【問】N691車務

HN577 發表於 2010-3-9 21:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問N691九巴同新巴用ge車
在行走N691前/後要否柯打其他線?
N691九巴所用的三部車有冇特別固定車型?
單層車大多會行第幾班?
有冇人可提供上述資料/
其他車務?

先謝
MP6513 發表於 2010-3-10 14:33 | 顯示全部樓層
單層車 (AN) 多數做九巴第三班車

調景嶺開:0045 ...
volvo_chan 發表於 2010-3-10 15:18 | 顯示全部樓層
原帖由 HN577 於 2010-3-9 21:48 發表
請問N691九巴同新巴用ge車
在行走N691前/後要否柯打其他線?
N691九巴所用的三部車有冇特別固定車型?
單層車大多會行第幾班?
有冇人可提供上述資料/
其他車務?

先謝 ...

記憶中N691的九巴派車,現時第一班車多數是ADS/ASB/ASC,第二班車出雙層(主要是ADS/3ASV),第三班車多數出AN。
至於新巴就不固定,現時平日新巴第一同第三班車多數派20xx,第二班車出12米雙層或20xx都有機會。

而家N691比以前出少好多架雙層,平日分分鐘六架派車得1-2架係派雙層。
至于你信不信,我反正信了
sutrak 發表於 2010-3-10 17:11 | 顯示全部樓層

琴晚o係寒風中去坐N691, 發覺呢條線唔係想像中咁簡單, 表而上係三架車行, 但其實係唔止3架車, 只係因為一個鐘根本唔夠行.

琴日第一轉頭車係ASC (調00:00/中01:00), 二車係ADS (調00:20/中01:20), 三車係 AN, 之後 (調00:40/中01:40),
到第二轉, 開00 o既唔知轉o左邊架, 而ASC 就變o左(調02:20/中03:20), , ADS (應該係另一部) 就開(調02:40) , 部AN 就由調景嶺私去中環開 03:40
第三轉時間我去o左食野, 只知道中環開05:20 係ADS, 05:40 係AN

而以我記憶, 總共係有兩部ADS 出現過

而新巴都應該有類似o既加車方式, 因為我坐01:40 o個班AN去到調景嶺約02:43, 開03:00 部新巴12米躉係私落o黎開車

我覺得為o左唔郁個時段而用私牌好似有d浪費資源
 樓主| HN577 發表於 2010-3-10 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2010-3-10 17:11 發表
琴晚o係寒風中去坐N691, 發覺呢條線唔係想像中咁簡單, 表而上係三架車行, 但其實係唔止3架車, 只係因為一個鐘根本唔夠行.

琴日第一轉頭車係ASC (調00:00/中01:00), 二車係ADS (調00:20/中01:20), 三車係 AN, 之後 ( ...

第一轉車是ASC?!
是不是PB682
我fd見佢行98A觀塘特車
原來我樓下又有金雞
 樓主| HN577 發表於 2010-3-10 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-3-10 15:18 發表

記憶中N691的九巴派車,現時第一班車多數是ADS/ASB/ASC,第二班車出雙層(主要是ADS/3ASV),第三班車多數出AN。
至於新巴就不固定,現時平日新巴第一同第三班車多數派20xx,第二班車出12米雙層或20xx都有機會。

而家N691比以 ...

其實金雞仔行N691常見嗎?
之前都行過
ASB NV4580
ASC NW2184
但我都影5倒
93A_S3_6:30am 發表於 2010-3-10 22:54 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

據知N691有三個字軌
N691-01,02,30,

當中01,30車多用ADS,
而02則多用AN,

至於ASB/ASC,
到底至今成為N691常用車型未,
我都好大疑問
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
sutrak 發表於 2010-3-11 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 HN577 於 2010-3-10 19:57 發表

第一轉車是ASC?!
是不是PB682
我fd見佢行98A觀塘特車
原來我樓下又有金雞

的確係PB682
GA6072 發表於 2010-3-11 01:12 | 顯示全部樓層
今日11/3 0000開果班N691,用雙門AN....
LAK2 發表於 2010-3-11 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 11-3-2010 01:12 AM 發表
今日11/3 0000開果班N691,用雙門AN....

結果做埋今朝0800既98A隧道車